REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Raseiniuose nebėra koronaviruo nepaveiktos viešojo gyvenimo srities ir situacija išties yra sudėtinga, konstatavo epidemiologė Rolanda Lingienė. Savo ruožtu ministras Aurelijus Veryga teigė, kas situacija dėl vieno židinio šiame rajone – skandalinga. 

Raseiniuose nebėra koronaviruo nepaveiktos viešojo gyvenimo srities ir situacija išties yra sudėtinga, konstatavo epidemiologė Rolanda Lingienė. Savo ruožtu ministras Aurelijus Veryga teigė, kas situacija dėl vieno židinio šiame rajone – skandalinga. 

REKLAMA

Dėl COVID-19 plitimo Raseiniuose penktadienį įvedus dviejų savaičių karantiną reikalai pajudėjo. Žmonės pradėjo aktyviau tirtis, bet ministrui ypač didelį nerimą kelia vienas židinys. 

„Aišku, didžiausia problema išlieka viename iš probleminių židinių – Blinstrubiškių socialinės globos įstaiga. Ten situacija yra bloga. Tikrai manau, kad tai dar viena iliustracija, kad dažnu atveju tas sisteminis darbuotojų trūkumas ir sveikatos sistemos įstaigų tinklo nebuvimas gali būti pragaištingas nedidelėms savivaldybėms, kaip šiuo atveju yra su Raseiniais. Yra skandalinga, kad per pusantros savaitės savivaldybėje, kuri turi savo ligoninę neatsirado gydytojų, kurie galėtų nueiti į socialinės globos įstaigą ir įvertinti pacientų būklę“, – kalbėjo ministras.

Kartu jis turėjo priekaištų ir savivaldybės darbui ir ragino komisiją rinktis kasdien, vertinti situaciją nuolat:

REKLAMA
REKLAMA

„Noriu dar kartą paraginti savivaldybę nepamiršti savo pareigų, kreiptis į administraciją ir į merą, jūsų ekstremalių situacijų komisija turi dirbti 24/7 režimu, jokių savaitgalių, jokių poilsio dienų dabar būti negali. (...)

REKLAMA

Tikrai bendradarbiausim, padėsim, kiek galėsim, bet mes neturim tiesioginių įgaliojimų veikti jūsų savivaldybėje ir priimti tiesioginių sprendimų, susijusių su jūsų įstaigomis“, – sakė A. Veryga.

Nebėra nepaveiktos srities

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė konstatavo, kad epidemiologinė situacija tikrai nėra gera ir praktiškai nebėra koronaviruso nepaveiktos viešojo gyvenimo srities.

„Raseiniai viruso paliesti labai plačiai, nebėra viešojo ir visuomeninio gyvenimo sričių, kur jis nebūtų paplitęs.  Registruojami tiek šeiminiai židiniai, tiek mokyklose, tiek įvairiose įstaigose, įmonėse, savivaldybėje, policijoje, aptarnavimo sferoje, gamybos įmonėse. 

REKLAMA
REKLAMA

Paplitimas labai didelis ir kalbant apie santykį atliktų tyrimų ir lyginant ji su teigiamais, tai prieš dvi dienas Lietuvoje jis buvo 0,7, o Raseiniuose kas 5 atliktas tyrimas buvo teigiamas, tai buvo virš 20 proc.“, – sakė NVSC specialistė.

Ji informavo, kad per vakar dieną registruoti 33 Covid-19 ligos atvejai, Blinstrubiškių socialinės globos namuose – tik du atvejai, vienas – darbuotojui, kitas – gyventojui.

Iš viso šiame židinyje patvirtintas 91 atvejis: 33 darbuotojai, 53 gyventojai ir 5 antriniai atvejai.

Žmonės testuojasi aktyviau

Anot R. Lingienės specialistams apsilankius šioje įstaigoje buvo pateiktos rekomendacijos.

„Pirmiausia – dėl asmenų, kurie laukia savo atsakymų. Reikia, kad jie būtų palikti palatose po vieną arba būtų palikti reikiami atstumai. Taip pat teiktos rekomendacijos dėl racionalaus priemonių dėvėjimo, nes priemonių neužtenka. Taigi jas reikia naudoti, kada reikia ir kiek reikia. Kartais jos buvo dėvimos per daug, buvo vaikščiojama ir lauke, to tikrai nereikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau buvome nustebinti didelės darbuotojų motyvacijos ir bendradarbiavimo. Bėda tik, kad pačių darbuotojų nepakako“, – sakė ji.

Antrindama ministrui ji dėkojo Raseinių rajono gyventojams, kad vangaus testavimosi etapas pasibaigė ir žmonės noriai registruojasi tyrimams.

Kartu ji priminė, kad jei asmuo nejaučia būdingų simptomų ir neturėjo kontakto su sergančiuoju, o tiriasi profilaktiškai, tai jiems laukiant tyrimo rezultatų jokia izoliacija nėra privaloma.

„Gal dalį žmonių tai atbaido atlikti tyrimus, tai noriu nuraminti, kad laukiant tyrimo rezultatų galima laukti gyvenant įprastą gyvenimą“, – sakė R. Lingienė.

Raseinių meras nemato prasmės rengti posėdžius kasdien

Raseinių meras Andrius Bautronis BNS sakė nematantis prasmės ekstremalių situacijų komisijos posėdžius rengti kasdien, anot jo, esant poreikiui komisija gali susirinkti per pusvalandį.

REKLAMA

„Nesuprantu, kodėl ministras, nesugebėdamas suteikti pagalbos Raseiniams, kaltina Raseinius ir gesindamas gaisrus savo kaltinimais. Mūsų ekstremalių situacijų komisija bet kada susirenka, kada reikia, priima reikiamus sprendimus, nežinau, kodėl jie turėtų posėdžiauti kasdien ir ką tuose sprendimuose turėtų priiminėt“, – sakė meras.

„Kasdien mes posėdžiaujame ir priiminėjame sprendimus su gydymo įstaigų vadovais, dėl Blinstrubiškių, dėl mobilaus punkto, dėl kitų gydymo įstaigų problemų, kurios iškyla kovojant su koronavirusu. Nematau poreikio susirinkti kasdien, kas valandą ar kas dvi, ekstremalių situacijų komisijai, esant poreikiui mes komisiją sušaukiam per pusvalandį“, – teigė meras.

REKLAMA

Per parą – vėl triženklis skaičius

„Pirma apie naujus atvejus praneša NVSC, o tada detaliau pakomentuojame mes. Dabar rengiame pranešimą“, – naujienų portalui tv3.lt sakė Santaros klinikų komunikacijos tarnybos vedėja Jolanta Normantienė.

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 133 nauji infekcijos atvejai, bendras susirgimų skaičius šalyje išaugo iki 5758. Šiuo metu COVID-19 tebeserga 2911 asmenų, 2722 – pasveiko.

Nuo koronaviruso infekcijos iš viso mirė 103 žmonės, dėl kitų priežasčių – 22 užsikrėtusieji.

Izoliacijoje yra 31 tūkst. 943 asmenys. Nuo birželio 1 dienos nustatyti 307 įvežtiniai atvejai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per praėjusią parą ištirti 7499 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Iš viso iki šiol ištirti 830 tūkst. 674 ėminiai.

Šalies ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi 139 žmonės, aštuoni iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Jos teigimu, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma septyniems pacientams, su deguonies kaukėmis gydomi 65 asmenys.

Vaizdai, kaip atliekamas Covid-19 tyrimas – video reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų