REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiltas rugsėjis, išgynęs tautiečius į miškus grybų rinkti, spaliui žada sergamumo sunkia liga piką. Infektologai įspėja, kad netrukus laukiama sergančiųjų erkiniu encefalitu ir kitomis erkių sukeliamos ligomis antplūdžio. Situaciją sunkina, kad minėtosios ligos požymiai lengvai supainiojami su COVID-19 infekcija.

Šiltas rugsėjis, išgynęs tautiečius į miškus grybų rinkti, spaliui žada sergamumo sunkia liga piką. Infektologai įspėja, kad netrukus laukiama sergančiųjų erkiniu encefalitu ir kitomis erkių sukeliamos ligomis antplūdžio. Situaciją sunkina, kad minėtosios ligos požymiai lengvai supainiojami su COVID-19 infekcija.

REKLAMA

LSMU Kauno ligoninės infektologės, LSMU Infekcinių ligų klinikos vadovės profesorės Auksės Mickienės teigimu, spalio mėnesį visada yra daug erkinio encefalito ligonių. 

„Tai yra įprastas reiškinys. Jau daug metų šių susirgimų pikas būna spalio mėnesį, ne išimtis – ir šie metai. Buvo labai šiltas rugsėjis, daug grybaujančių, taigi yra labai daug ligonių“, – konstatavo medikė.

Dalis visada serga sunkiai

Anot jos, ligonių sunkumas šiemet nesiskiria nuo to, kuris būna kiekvienais metais, yra pacientų ir reanimacijoje, sunkiai sergančių.

REKLAMA
REKLAMA

„Paprastai iš susirgusiųjų erkiniu encefalitu mažiau nei pusei jų būna meninginiai reiškiniai. Maždaug kas antram sergančiam įvyksta pačių smegenų pažeidimas, tas vadinamas encefalitas. Ir tikrai apie 15 proc. pacientų serga labai sunkiai, apie 7 proc. gydoma reanimacijoje, taigi tai yra labai sunki liga“, – įspėjo ji.

REKLAMA

Simptomai panašūs į koronavirusą

Jei po pasibuvimo gamtoje prasideda karščiavimas, kaulų, raumenų, galvos skausmai, nuovargis, silpnumas – tai gali neturėti nieko bendro su COVID-19 infekcija, nes šiais simptomais pasireiškia erkinis encefalitas. 

„Vėliau vystosi meningitas, meningoencefalitas (stiprus galvos skausmas, pykinimas ir/ ar vėmimas, sprando raumenų sąstingis). Ligai būdingi liekamieji reiškiniai, kartais sukeliantys neįgalumą. Mirštamumas nuo šios ligos siekia 0,5– 2 proc.“ – įspėja medikai.

Anot gydytojų, erkinį encefalitą gali būti sunku atpažinti – ši infekcija klastinga, neretai sumaišoma su kitais susirgimais. Įprastiniai kraujo tyrimai dažniausiai nerodo reikšmingų pakitimų, dėl šios priežasties įtarus šią infekciją, pacientai turėtų kuo greičiau kreiptis į infekcinių ligų specialistus.

REKLAMA
REKLAMA

Daug Laimo ligos komplikacijų 

Dar vienas pavojingas erkių platinamas susirgimas – Laimo liga.

Tiesa, kaip pastebėjo A. Mickienė, didžioji dalis sergančiųjų šia liga gydoma poliklinikoje, nes tai būna tik odos infekcija. 

„Tad tokių atvejų mes nematome, bet mes gydome neuroboreliozes, kai dėl Laimo ligos įvyksta nervų sistemos pažeidimas. Dabar dėl Covid‘o negalime turėti šių ligonių, bet distanciniu būdu konsultuojame ir kitas įstaigas. 

Tai matome, kad tų neuroboreliozių nemažai yra. Jų ir pernai buvo labai daug, bet pagal sulaukiamų konsultacijų skaičius tikrai matome, kad ir šiemet jų yra“, – pastebėjo infekcinių ligų gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kada atlikti tyrimus

Gydytojai primina, kad dažniausiai įvardijamas Laimo ligą padedantis atpažinti simptomas – vadinama raudona dėmė arba migruojanti eritema. Ji atsiranda 50–80 proc. Laimo liga susirgusių žmonių.

Tačiau tai nėra vieninteliai šios ligos simptomai – žmogų vargina ir karščiavimas, gali atsirasti vidaus organų pažeidimai. Lėtinė Laimo ligos eiga gali kaip reikiant invalidizuoti žmogų.

„Jei žmogus įtaria, kad jam įsisegė užkrėsta erkė, gal pykinimas atsirado, žmogus gali kiek pakarščiuoti, tai yra pirmi Laimo ligos požymiai. Jie atsiranda praėjus 5–7 dienoms po erkės įsisegimo.

Toliau tris savaites vartojant antibiotikus žmogus visiškai pasveiksta. Vis dėlto atsiradę antikūnai neapsaugo nuo kito užkrėstos erkės įsisegimo.

REKLAMA

Tad jei yra įtarimas, kad žmogui įsisegė erkė, kraujo tyrimą dėl Laimo ligos jam reikia pasidaryti ne anksčiu kaip po 2–3 savaičių, tą padarius anksčiau neigiamas rezultatas gali suklaidinti. O pavėlavus diagnozuoti ligą vėliau žmogus tampa invalidu“, – portalui yra sakęs prof. Alvydas Laiškonis.

Įspėjo dėl poilsio lauke

A. Mickienė pabrėžė, kad tikrai klaidinga manyti, kad nuo erkių saugotis reikia tik vasarą ar pavasarį.

Specialistai įspėja, kad keičiantis klimatui ir šiltėjant žiemoms erkės daug ilgiau išlieka aktyvios. 

Todėl ir planuojantys leisti laiką gamtoje, poilsiauti, grybauti turėtų būti itin atidūs.

„Tie, kurie dabar susirgs, tai greičiausiai turėjo erkę įsisegusią rugsėjo mėnesį. Bet jei spalį bus gražus oras, žmonės lankysis miškuose, pacientų galima sulaukti vėliau“, – pastebėjo ji. 

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt primena rašęs, kad gali nutikti taip, kad vienu metu žmogus sirgti ir erkiniu encefalitu, ir Laimo liga.  

Jau nusinešė trijų žmonių gyvybes

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, šiemet Lietuvoje užregistruotos trys mirtys nuo erkinio encefalito: Kauno, Vilniaus ir Panevėžio apskrityse.

Erkinis encefalitas, Laimo liga (boreliozė) – tai, kas labiausiai kelia pavojų grybautojams ir iškylautojams gamtoje – grės dar gerą mėnesį.

Primenama, kad nespėjusieji pasiskiepyti erkinio encefalito vakcina, kurios patikimumas iki 98 proc., šiam sezonui jau pavėlavo, nes imunitetas susidaro tik per 1 mėn. nuo vakcinacijos pradžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pradėti skiepytis niekuomet ne vėlu – jei pirmosios 2 vakcinos dozės jums bus įskiepytos šį rudenį, tai kovo mėn. užteks vieno skiepo ir turėsite patikimą apsaugą mažiausiai 3–5 metams. Jei skiepytis dabar nepradėsite, dėmesį vertėtų sutelkti į tinkamą aprangą, repelentus, kūno apžiūrą grįžus namo.

„Dabar pats metas skiepytis nuo gripo, pneumokokinės infekcijos, nes jų sezonas jau artinasi, – įspėja prof. A. Mickienė. – Saugantis šių infekcijų tinka tai, ką taikome korona infekcijos epidemijai – rankų dezinfekavimas, kaukės, socialinė distancija, masinių renginių vengimas. Tačiau neabejotinai geriausia šių dviejų kvėpavimo infekcijų prevencija yra skiepai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų