REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau liko visai nedaug laiko, kai galite sunaikinti seną automobilį, gauti tūkstančio eurų kompensaciją ir panaudoti ją naujos transporto priemonės pirkimui. Visgi lietuviai vangiai naudojasi šia išmoka, nes iš 5 mln. eurų, skirtų išmokoms, nepanaudota nė pusė. Tautiečiai už sunaikintą automobilį gautą išmoką mieliau renkasi išleisti elektriniui paspirtukui ar dviračiui.

Jau liko visai nedaug laiko, kai galite sunaikinti seną automobilį, gauti tūkstančio eurų kompensaciją ir panaudoti ją naujos transporto priemonės pirkimui. Visgi lietuviai vangiai naudojasi šia išmoka, nes iš 5 mln. eurų, skirtų išmokoms, nepanaudota nė pusė. Tautiečiai už sunaikintą automobilį gautą išmoką mieliau renkasi išleisti elektriniui paspirtukui ar dviračiui.

REKLAMA

Liko pusantro mėnesio, kol galite tikėtis kompensacijos naujo automobilio įsigijimui, sunaikinę seną, taršią transporto priemonę.

Iki gruodžio 1 d. galima pildyti paraiškas gauti 1 tūkst. eurų kompensaciją, jei sunaikinote taršų automobilį ir įsigysite mažiau taršų.

Aplinkos apsaugos projektų valdymo agentūros komunikacijos specialistė Austėja Jonaitytė naujienų portalui tv3.lt pasakojo, kad šia kompensacija spėjo pasinaudoti 1937 gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA

Nors išmokos skiriamos nuo praėjusių metų lapkričio, per nepilnus metus nepanaudoti liko 3 mln. eurų. Iš viso kompensacijos buvo skirta 5 mln. eurų.

REKLAMA

Jei turite seną automobilį, nebūtinai už jo sunaikinimą gausite išmoką. Jūs turite būti automobilio savininkas ne mažiau kaip metus, techninė apžiūra turėjo galioti bent jau iki spalio 2019 m. spalio 17 d.

Automobilio taip pat negalėsite numesti bet kur, jį sunaikinti turėtumėte Aplinkos ministerijos patvirtintoje įmonėje. Taip pat po sunaikinimo turite gauti specialų pažymėjimą, be kurio kompensacijos negalima gauti.

Kompensacija taip pat neskiriama bet kokiai transporto priemonei įsigyti. Automobilio pirmosios registracijos diena neturi būti senesnė nei 2013 m. sausio 1 d., išmetamo anglies dioksido kiekis – ne didesnis nei 130 g/km. Šie kriterijai netaikomi, jei perkate elektromobilį.

REKLAMA
REKLAMA

Transporto priemonė turėtų būti varoma vien tik benzinu, dujomis (gamtinėmis arba suskystintomis), etanoliu, elektra arba be benzino dar ir dujomis (gamtinėmis arba suskystintomis), etanoliu, elektra.

Taršus automobilis turėtų būti sunaikintas ne anksčiau nei praėjusių metų spalio 17 d., o naujas, ekologiškesnis automobilis taip pat turėtų būti įsigytas ne anksčiau spalio 17 d. Sunaikinus vieną automobilį, galima gauti tik vieną išmoką.

Kompensaciją išnaudoja paspirtukams ir dviračiams

Išmoką galima gauti ne tik naujam automobiliui, bet ir viešojo transporto bilietui, paspirtukui, dviračiui. Norint gauti šią išmoką, galioja tos pačios sąlygos kaip ir naujam automobiliui, tik taršios transporto priemonės techninė apžiūra gali būti iki šių metų kovo 13 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Jonaitytės, ši kompensacija populiaresnė nei naujam automobiliui – šia išmoka pasinaudojo jau 7408 gyventojai.

Maksimali kompensacinės išmokos suma vienam pareiškėjui ne didesnė nei 1 tūkst. eurų. Priklausomai ką įsigyjate, tokią kompensaciją ir gaunate:

ne daugiau 310 eurų už Vilniaus miesto metinį bilietą;

ne daugiau 275 eurai už Kauno miesto metinį bilietą;

ne daugiau 260 eurų pareiškėjui už Klaipėdos miesto metinį bilietą;

ne daugiau 1000 eurų už elektrinį (L1e klasės) mopedą ar (L3e klasės) elektrinį motociklą;

ne daugiau 700 eurų už elektrinį dviratį;

ne daugiau 400 eurų už įprastą dviratį ar elektrinį paspirtuką.

A. Jonaitytės teigimu, populiariausios priemonės tarp gyventojų – elektriniai paspirtukai ir dviračiai.

REKLAMA

Jei įsigysite elektrinį mopedą ar motociklą, jį savo vardu turėsite įregistruoti „Regitroje“, registracijos numeryje turėsite nurodyti pirmąją registracijos datą, modelio metus, pirmosios registracijos Lietuvoje datą, kuro rūšį.

Parama teikiama tik pirmą kartą Lietuvoje registruotiems elektriniams (L1e klasės) mopedams ar elektriniams (L3e klasės) motociklams.

Jei įsigysite mopedą ar motociklą, turėsite įsipareigoti neperleisti jo kitam asmeniui mažiausiai dvejus metus nuo kompensacijos gavimo.

Jei įsigysite elektrinį dviratį, įprastą dviratį ar elektrinį paspirtuką, turėsite pateikti gamintojo techninę specifikaciją, patvirtinančią įsigytos priemonės atitikimą sąlygoms, nustatytoms norintiems gauti kompensaciją.

REKLAMA

„Lėšų likutis šiam momentui yra 1,4 mln. eurų. Viso iš Klimato kaitos programos skirta 8 mln. eurų. Gegužės mėnesį, paskelbus kvietimą, buvo skirta 5 mln. eurų. Kvietimo lėšoms pasibaigus, rugsėjo mėnesio pabaigoje, buvo skirti papildomi 3 mln. eurų“, – pasakojo A. Jonaitytė.

Pasak jos, šiai finansavimo priemonei paraiškos bus priimamos tol, kol bus lėšų. Paraiškas teikti galite Aplinkos projektų agentūros puslapyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų