REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

REKLAMA

Koronaviruso situacija:

* Per parą nustatyta 100 naujų koronaviruso atvejų. Ligoninėse šiuo metu gydomi 156 COVID-19 sergantys asmenys. Sudėtingiausia situacija iš visų židinių išlieka Raseinių rajono Blinstrubiškių socialinės globos namuose.

* Estijoje registruota 10 naujų COVID-19 atvejų, Latvijoje – 40, Baltarusijoje – 401, Lenkijoje – 2 tūkst., Ukrainoje – beveik 3,8 tūkst., Rusijoje – beveik 11 tūkst.

* Dėl apsauginių veido kaukių nedėvėjimo praėjusią savaitę nubausta 12 žmonių, dėl saviizoliacijos pažeidimų – 49.

* Koronavirusą nustačius dviem Prancūzijos ambasados Vilniuje darbuotojams, kurie buvo Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono delegacijos sudėtyje, diplomatinė misija porai dienų uždaryta, dėl kontakto su užsikrėtusiu diplomatu savaitę saviizoliacijoje praleis Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

* Koronaviruso infekcija palietė maždaug dešimtadalį šalies mokyklų, COVID-10 serga 91 mokinys ir 31 mokytojas. Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius sako, kad visi šie atvejai siejami su ligos židiniais, dauguma mokinių ir mokytojų užsikrėtė ne mokyklos aplinkoje.

REKLAMA

* Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, kad Vyriausybei bus siūloma privalomą saviizoliaciją taikyti tik žmonėms, atvykusiems iš šalių, kur sergamumas 10 ir daugiau procentų didesnis nei Lietuvoje bei atsisakyti esamo 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų rodiklio. Vyriausybė taip pat turėtų spręsti dėl didesnių ribojimų Raseinių ir Radviliškio rajonų savivaldybėse. Sprendimai gali būti priimti trečiadienį. Tuo tarpu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai įspėja, kad šių dviejų savivaldybių gyventojų vangumas tikrinantis dėl koronaviruso gali apsunkinti infekcijos suvaldymą.

REKLAMA
REKLAMA

* Po kontakto su sergančiuoju COVID-19 izoliavosi Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen. Jai praėjusią savaitę atliktas testas buvo neigiamas.

* Dėl koronaviruso plitimo dviem savaitėms uždaromi Paryžiaus barai ir kavinės.

* COVID-19 aukų skaičius nuo pandemijos pradžios visame pasaulyje perkopė milijoną. Daugiausiai gyvybių infekcija pareikalavo JAV, Brazilijoje, Indijoje, Meksikoje ir Jungtinėje Karalystėje.

* Ligoninėje dėl COVID-19 gydomas JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė daug išmokęs apie šią ligą. Jis savo kortežu buvo netikėtai trumpam išvykęs iš ligoninės pas lauke susirinkusius savo šalininkus, toks jo elgesys sulaukė neigiamos medikų bendruomenės reakcijos. JAV Demokratų partijos kandidatas į prezidentus Joe Bidenas pranešė esąs pasirengęs esant reikalui atidėti spalio 15 dieną numatytus debatus su D. Trumpu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo rinkimai. Prasidėjo išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose, šiemet dėl pandemijos trunkantis keturias dienas. Saviizoliacijoje esantys rinkėjai vangiai registruojasi dalyvauti Seimo rinkimuose: iš daugiau kaip 28 tūkst. izoliuotis turinčių žmonių balsavimui namuose registravosi vos 230.

Minimali alga. Trišalei tarybai neradus bendro sutarimo dėl minimalios mėnesio algos didinimo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Vyriausybei siūlo nuo kitų metų ją didinti 35 eurais iki 642 eurų (iki mokesčių).

Pokyčiai 15min. Naujienų portalo 15min.lt žurnalistai, reaguodami į planuojamus redakcijos struktūros pokyčius, įsteigė profesinę sąjungą. Protestuodami prieš įmonės vadovo elgesį portalą paliko žurnalistai Dovydas Pancerovas ir Birutė Davidonytė. „15min“ generalinis direktorius Ramūnas Šaučikovas sako tikįs, kad profsąjunga padės megzti dialogą ir įgyvendinti būtinus pokyčius.

REKLAMA

Lietuvos paštas. Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius pranešė, kad Lietuvos paštas specializuotu banku tikriausiai netaps, nes ekspertai nustatė, kad toks scenarijus yra ekonomiškai nenaudingas. Vis dėlto ketinama plėsti pašto teikiamas finansines paslaugas, tokias kaip grynųjų pinigų išgryninimas ir įnešimas, kasdieniai pavedimai ir mokėjimai.

Padėtis Baltarusijoje. Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pagrasino „užsiimti“ krovinių srautais iš Lietuvos ir Latvijos, pareikšdamas, jog dėl to šios Baltijos kaimynės patirs didelių nuostolių. Tai jau ne pirmas toks A. Lukašenkos grasinimas.

REKLAMA

Situacija Kalnų Karabache. Ginčijamame Kalnų Karabacho regione tęsiasi Armėnijos ir Azerbaidžano pajėgų susirėmimai, abi šalys apšaudė kai kuriuos didelius miestus. Armėnijos prezidentas Armenas Sargsianas perspėjo, kad šalis gali pripažinti Kalnų Karabacho nepriklausomybę ir pradėti jam teikti tiesioginę pagalbą.

Nobelio premija. Šių metų Nobelio premija už pasiekimus medicinos srityje atiteko amerikiečiams Harvey J. Alteriui ir Charlesui M. Rice'ui, taip pat britui Michaelui Houghtonu. Jie bendrai pagerbti už hepatito C viruso atradimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų