REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau kurį laiką esame priversti dėvėti veido kaukes, respiratorius, o kartais net ir gumines pirštines. Tačiau kaip jas tvarkyti ir kur mesti panaudojus, žinome nedažnas. Savivaldybės dar vienos papildomos veiklos imtis neskuba ir iš gyventojų panaudotų kaukių, respiratorių bei pirštinių nesurinkinėja ir nesirūpina jų utilizavimu. Pavojingų atliekų utilizavimu pasirūpinti turime kiekvienas atskirai.

Jau kurį laiką esame priversti dėvėti veido kaukes, respiratorius, o kartais net ir gumines pirštines. Tačiau kaip jas tvarkyti ir kur mesti panaudojus, žinome nedažnas. Savivaldybės dar vienos papildomos veiklos imtis neskuba ir iš gyventojų panaudotų kaukių, respiratorių bei pirštinių nesurinkinėja ir nesirūpina jų utilizavimu. Pavojingų atliekų utilizavimu pasirūpinti turime kiekvienas atskirai.

REKLAMA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamento Kėdainių skyriaus vedėja Sandra Buinovskienė pabrėžia, kad žmonės minėtas atliekas turėtų tinkamai sutvarkyti prieš jas mesdami į atliekų konteinerius.

Tuo metu Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos saugos skyriaus patarėja Jolanta Mackevičienė tikina, jog duomenų apie tai, kad galima užsikrėsti COVID-19 nuo gatvėje besimėtančių kaukių (jei jos būtų infekuotos), nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Užterštos atliekos – į dvigubus maišus

S. Buinovskienė rekomenduoja, kad žmonės asmenines apsaugos priemones tvarkytų savo namuose, o ne viešose vietose.

REKLAMA

Pirštinės ir kaukės, skirtos apsisaugoti nuo virusų, yra priskiriamos prie pavojingų atliekų. Naudotos medicininės kaukės ir pirštinės turėtų būti dedamos į plastikinį maišelį ir išmetamos kartu su buitinėmis atliekomis į mišrių komunalinių atliekų konteinerį, – aiškina NVSC atstovė. – Būtų labai gerai, jei užterštos kaukės ir pirštinės būtų dedamos į dvigubą maišą, tai sumažintų riziką suplyšus maišui virusams nuo kaukių ir pirštinių paviršių pasklisti tarp kitų konteineryje esančių atliekų, o tai užtikrintų atliekas tvarkančių asmenų saugumą.“

REKLAMA
REKLAMA

NVSC Kėdainių skyriaus vedėja atkreipia dėmesį, jog geriausia, kai šiukšliadėžės yra uždaros, tuomet nėra rizikos panaudotoms kaukėms ar pirštinėms atsidurti už jos ribų.

„Netinkamai išmestos apsaugos priemonės, gali tapti ir viruso plitimo priežastimi – ant plastiko jas galima aptikti iki 3 parų, ant medžiagos – iki dviejų parų, o ant guminių pirštinių – ir iki 8 val., – sako S. Buinovskienė. – Žinoma, rizika atsiranda tuomet, jei jas dėvėjo COVID-19 infekcija užsikrėtęs asmuo.

Na, o jei jau pabiro kaukės ar pirštinės iš viešoje vietoje esančios šiukšliadėžės, jas reikėtų surinkti dėvint gumines pirštines, veido kaukes, jokiais būdais neliesti veido.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po guminių pirštinių būtina plauti rankas

Nors gyventojai patys turi pasirūpinti panaudotų kaukių bei kitų apsaugos priemonių nuo infekcijos tinkamu išmetimu, tačiau prekybos centrai taip pat yra įpareigoti laikytis tam tikros tvarkos.

„Prekybos centrai turėtų pasirūpinti, kad jų klientai panaudotas pirštines galėtų išmesti į specialias talpyklas, kurias reikia reguliariai ištuštinti, kad panaudotos priemonės neatsidurtų ant žemės“, – aiškina NVSC Kėdainių skyriaus vedėja. Kiek kitokia tvarka yra gydymo įstaigose.

„Medicinos įstaigos visas užterštas atliekas pagal higienos normos reikalavimus privalo utilizuoti. Todėl yra sudaromos sutartys su specialiomis įmonėmis, kurios atliekas surenka, išsiveža ir sunaikina“, – sako S. Buinovskienė.

REKLAMA

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad ir dėvint vienkartines pirštines yra svarbi rankų higiena. „Net ir nusiėmus pirštines rekomenduojama nusiplauti rankas su vandeniu ir muilu, o jei nėra galimybės – dezinfekuoti su alkoholiniu rankų antiseptiku“, – patarė specialistė.

Svarbiausia – laikytis rekomendacijų

Daugelis iš mūsų panaudotas kaukes, respiratorius, pirštines į šiukšliadėžes metame nepakuodami į maišelius, kaip anksčiau rekomendavo S. Buinovskienė.

Kartais besimėtančių viruso „atributų“ galime pamatyti ir gatvėse. Todėl kyla klausimas, ar dėl minėtų veiksmų atliekas rūšiuojantiems asmenims ar tiesiog gatvėje vaikštantiems žmonėms nėra pavojaus užsikrėsti COVID-19.

REKLAMA

Tačiau SAM Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos saugos skyriaus patarėja Jolanta Mackevičienė teigia, jog tokių duomenų nėra.

„Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos turimą informaciją, nėra pagrįstų duomenų, kad standartinės buitinių atliekų tvarkymo procedūros yra nesaugios dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) rizikos, taip pat, kad buitinės atliekos turi svarbų vaidmenį, perduodant SARS-CoV-2 ar kitą ūmios kvėpavimo takų infekcijos virusą – tikina pašnekovė. –

Tačiau svarbu laikytis nustatytų bendrųjų rekomendacijų dėl koronaviruso infekcijos plitimo ir užsikrėtimo prevencijos – rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonių dėvėjimas, socialinė distancija.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei vis tik žinome, kad žmogus serga ar įtariame COVID-19, tuomet J. Mackevičienė pataria laikytis tam tikrų taisyklių.

„Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pateiktose rekomendacijose „Infekcijų prevencija ir kontrolė slaugant namuose asmenis, įtariamus ar patvirtintus sergant COVID-19 liga (koronaviruso infekcija)“ nurodyta, kad minėtų ir ambulatoriškai besigydančių asmenų panaudotos vienkartinės servetėlės, veido kaukės turi būti surenkamos jų susidarymo vietoje į atskirus vienkartinius maišus.

Šių atliekų maišai prieš išnešant turi būti užrišami ir gali būti šalinami kartu su nerūšiuotomis komunalinėmis atliekomis“, – aiškina SAM patarėja.

Šaltinis: rinkosaikste.lt

Gydytojo patarimai, kaip dėvėti kaukę – video reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų