REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tiek premjeras Saulius Skvernelis, tiek valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį aiškino, kad konservatoriai, liberalai ir socialdemokratai po Seimo rinkimų galėtų burtis į koaliciją.

Tiek premjeras Saulius Skvernelis, tiek valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį aiškino, kad konservatoriai, liberalai ir socialdemokratai po Seimo rinkimų galėtų burtis į koaliciją.

REKLAMA

„Socialdemokratai, konservatoriai ir liberalai dirbs kartu, tas jau vieša paslaptis. O ar užteks mums koaliciją sudaryti su kitais partneriais, sunku dabar pasakyti“, – Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Pasiteiravus, su kokiomis politinėmis jėgomis valstiečiai sudarytų koaliciją, R. Karbauskis teigė, kad su tomis, kurios patektų į Seimą, išskyrus jau paminėtas tris partijas.

„Kas laimės rinkimus ir pateks į Seimą, be tų trijų partijų. Tų trijų partijų susitarimas mums nekelia abejonių, tai rodo visi faktai, kurie yra. Pats geriausias faktas bus antrasis turas, nes jeigu kas nors abejoja, ką pasakė S. Skvernelis ir R. Karbauskis, antrajame ture paaiškės. Kodėl?

Antrajame ture socialdemokratų partija parems konservatorių kandidatus tose apygardose, kuriose jie konkuruos su valstiečiais. Kas tai daro, kada nori sudaryti koaliciją su valstiečiais“, – teigė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Antrame ture žada remti socialdemokratus

Pasak jo, antrajame ture apygardose, kuriose prieš konservatorius liks varžytis socialdemokratai, parems pastaruosius.

REKLAMA

„Šitoj vietoj aš galiu dabar pareikšti, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga parems visus socialdemokratų kandidatus, jei tokių bus antruose turuose kartu su konservatoriais“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Valdančiųjų valstiečių vadovas taip pat tvirtino nesitikintis iš socialdemokratų tokio pat žingsnio ir tvirtino, jog šie rems opozicijoje esančius konservatorius.

„Aš sakau, ką darysime bet kokiu atveju, jei pasirinkimas tarp socialdemokratų kandidato ir konservatorių, akivaizdu, kad mes remsime socialdemokratų kandidatą. Faktas yra tas, kad mūsų kandidatų jie remti nesiruošia, jie rems konservatorius“, – kalbėjo R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės bus apgauti, nes, balsuodami už socialdemokratus, išrinks I. Šimonytę. Ar to nori socialdemokratų rinkėjai? Nenori. Bet bus apgauti“, – sakė R. Karbauskis.

Valstiečių žinia apie būsimą koaliciją yra puolimo polittechnologija – socdemų seniūnė

Prieš Seimo rinkimus valdančiųjų valstiečių skelbiama žinia apie būsimą koaliciją yra politinės kovos technologija, jokių susitarimų su jokiomis partijomis nėra, teigia opozicinių socialdemokratų seniūnė Seime.

„Manau, kad tikslas yra labai akivaizdus, labai aiškus – yra puolimo polittechnologijos, kai politinės partijos kovoja dėl to paties rinkėjo, kuris balsuoja už kairiąją pusę. Ponas Karbauskis labai agresyviai išnaudoja šitą technologiją“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Rasa Budbergytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galiu jus patikinti, kad jokie susitarimai nevyksta su jokiais konservatoriais, su jokiais liberalais ir su tais pačiais jokiais valstiečiais, – pabrėžė ji.

R. Budbergytė žurnalistams teigė, kad partija nėra priėmusi sprendimo dėl paramos apygardose, kuriose į antrą turą neišeis jų kandidatas.

„Mes tikrai dar nesame kalbėję apie tai. Žinote, tradiciškai antras turas yra toks keršto balsavimas, dažnai balsuojama prieš tą, kuris galbūt tau nepriimtinas dėl įvairių, net asmeninių priežasčių. Sunku labai pasakyti, kad šiandien socialdemokratai pasakytų, kad rems valstietį ar konservatorių, tikrai mes tokių nesame nusistatę krypčių“, – žurnalistams sakė R. Budbergytė.

REKLAMA

Skvernelis: konservatoriai, liberalai ir socialdemokratai dirbs kartu

Opoziciniai Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir socialdemokratai po Seimo rinkimų galėtų burtis į koaliciją, sako premjeras Saulius Skvernelis. Tačiau savęs tokioje koalicijoje sako neįsivaizduojantis. 

„Aš matyt įsivaizduočiau tą koaliciją, kuri šiandien de jure ir de facto yra Seimo opozicija, dirbanti beveik dvejus su puse metų labai darniai (...) tai yra Tėvynės sąjunga, Liberalų sąjūdis ir socialdemokratai Gintauto Palucko“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė Vyriausybės vadovas. 

„Tikrai ir balsavimai tą rodo, daugiau nei dvejus su puse metų, visais klausimais, netgi tokiais, kur turėtų tikrai išsiskirti ideologiškai, jei mes kalbame apie kairiąją politiką, centro kairės politiką (...) deja matome, kad balsuojama labai liberaliai“, – kalbėjo jis. 

REKLAMA

Premjeras sakė šiuo metu neįsivaizduojantis, kad valstiečiai galėtų būti koalicijoje su konservatoriais, tačiau priešais jų nevadino. 

„Šiandien manau, kad mūsų tos politinės jėgos yra per daug nutolę. Ne vien tik vertybiniais, tokiais esminiais strateginiais klausimais, bet ir žmogiškasis faktorius irgi labai daug turi, toks elgesys, aš galiu vėlgi pagal save asmeniškai pasakyti, iš konservatorių partijos narių (...) yra dažnai žemas, neetiškas, nekolegiškas“, – sakė S. Skvernelis. 

„Taip, mes esame oponentai, mes esame skirtingų nuomonių, skirtingų ideologijų, skirtingų asmeninių savybių žmonės, bet mes esam kolegos politikai ir esam oponentai, bet nesame priešai“, – teigė jis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, pradėjus politines partijas vadinti priešais, būtų peržengta „paskutinė riba“. 

Landsbergis klausimą vadina ankstyvu

Tuo metu opozicinių partijų atstovai tvirtina, kad prieš darant tokius pareiškimus, reikėtų sulaukti rinkimų rezultatų.

„Pagrindinis principas, pagal kurį žiūrime, su kuo galima dirbti, – tai požiūris į valstybę. Jeigu partija savo gretose turi žmones, bendradarbiavusius su užsienio žvalgybomis, akivaizdu, kad tai nėra partija, kuri būtų už šią valstybę. (...) Su tokiomis politinėmis jėgomis nenorime turėti nieko bendro“, – ketvirtadienį sakė opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis.

REKLAMA

Kita vertus, jis pripažino, jog jų rinkėjai įsivaizduoja konservatorių, socialdemokratų, liberalų koaliciją.

„Gal jie (valstiečiai – BNS) susipažino su mūsų nacionaline apklausa, kurią mes atlikome vasarą, ir rinkėjai tą pasakė. Jie mato tradicinių politinių jėgų galimą koaliciją“, – sakė G. Landsbergis.

„Kita vertus, jei valstiečių frakcijai vadovautų Rima Baškienė ir ta frakcija būtų iš septynių žmonių, įsivaizduoju, kad mes su tokia frakcija galėtume bendradarbiauti“, – pridūrė jis.

Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen savo ruožtu teigė, kad būsimą koalicija lems rinkėjų valia.

REKLAMA

„Tai, kokios bus koalicijos, tikrai lems rinkimų rezultatai ir tai, kaip pavyks suderinti partijų nuostatas. Daugelis kombinacijų yra įmanomos, bet pirmiausia tai rinkėjų valia“, – tvirtino ji.

„Mums svarbiausia sudaryti koaliciją, sudaryti sutartį su tomis partijomis, su kuriomis sutampa mūsų vertybės“, – sakė liberalų vadovė.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų