REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdoje sukilo jau ne vienerius metus dirbantys taksistai. Jie tikina, jog taksi veiklą kontroliuojanti savivaldybei pavaldi įstaiga bando juos išstumti iš verslo ir už įvarius, kartais net esą absurdiškus nusižengimus, taiko šimtus eurų siekiančias baudas. Kontrolieriai atkerta, kad tiesiog vadovaujasi teisės aktais.

Klaipėdoje sukilo jau ne vienerius metus dirbantys taksistai. Jie tikina, jog taksi veiklą kontroliuojanti savivaldybei pavaldi įstaiga bando juos išstumti iš verslo ir už įvarius, kartais net esą absurdiškus nusižengimus, taiko šimtus eurų siekiančias baudas. Kontrolieriai atkerta, kad tiesiog vadovaujasi teisės aktais.

REKLAMA

Klaipėdietis Arūnas taksi automobilį vairuoja jau 15 metų. Per tą laiką sako patyręs ir karšto, ir šalto. Tačiau to, kas vyksta pastarosiomis savaitėmis, aiškina nebegalįs ištverti.

Arūnas ir būrelis jo kolegų skundžiasi, kad taksi veiklą uostamiestyje kontroliuojanti savivaldybei pavaldi įstaiga „Klaipėdos keleivinis transportas“ neva nusprendė taksistus išstumti iš verslo. Ir tai daro neva neleistinomis ir perteklinėmis priemonėmis.

„Tas pats stabdymas, tikrinimas taksometro – įjungtas ar neįjungtas. Tai yra Mokesčių inspekcijos prerogatyva. Jie vėl tą patį daro – tikrina. Mano supratimu tai perteklinė kontrolė“, – sako taksi vairuotojas Vytautas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai taksi automobilis yra su „plafonu“, jis paruoštas darbui tą minutę. Kai važiuoja vairuotojas be plafono, tai reiškia tas automobilis yra naudojamas civilinėms reikmėm. Civilinėms reikmėms kai naudoju automobilį, aš galiu ir plytas vežti. Ir „keleivinis“, jei pamato, kad taksi automobilyje vairuotojos rūko elektroninę cigaretę, jie sustato protokolą, kad, jų manymu, aš atlikdamas paslaugą rūkiau taksi automobilyje“, – pasakoja taksi vairuotojas Arūnas.

REKLAMA

Taksistas taip pat pateikia nufilmuotą pavyzdį. Jų kolega, taksi įmonės vadovas, važiavo bendrovės automobiliu, kurio šonai užklijuoti jo įmonės reklama. Kontrolieriai esą jį sustabdė kaip veiklą vykdantį taksistą:

– Aš noriu apklijuoti savo mašiną kaip aš noriu.

– Gerai, gerai, mes nieko nesakom. Jūs deklaraciją esat pateikę savivaldybei?

– Kokią deklaraciją? Kokią deklaraciją? Apie kokią deklaraciją jūs kalbat? Aš apsiklijavęs kaip aš noriu.

– Gerai, viso gero tada, sėkmės.

Be to, taksistai skundžiasi, kad kontrolieriai juos stabdo autobusų stotelėse ir esą taip pažeidžia kelių eismo taisykles.

REKLAMA
REKLAMA

„Jie net neturi tikriausiai išlaikę teisių, kaip stabdyti automobilį. Tai kaip mes, taksistai, galime suprasti, ką čia stabdo autobusų stotelėse – autobusų stotelėje. Mes, kaip transporto priemonė, negalime važiuoti nei autobusų juosta, nei sustoti autobusų juostoje“, – teigia taksi vairuotojas Saulius.

Kelių policininkai aiškina, kad jokių nusiskundimų iš taksistų nėra gavę. Tačiau pripažįsta, kad kontrolieriai savo pareigas privalo vykdyti nepažeisdami kelių eismo taisyklių bei nesukeldami pavojaus aplinkiniams ir sau.

„Liepti pavažiuoti, kad jis netrukdytų įprastiniam maršrutinio transporto eismui. Sustojimui, kad piliečiai nenukentėtu lipdami iš autobuso ir panašiai, bet jie turi teisę tai daryti“, – kalbėjo Klaipėdos kelių policijos viršininkas Mindaugas Džermeika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau taksistų manymu, kontrolieriai jaučiasi net galingesni už kelių policininkus. Taksi vairuotojas pasakoja, kad sustabdę kontrolieriai iš jo reikalauja ne tik vairuotojo pažymėjimo ar veiklą vykdyti leidžiančių pažymų, o ir automobilio draudimo bei kitų dokumentų, kurių nesivežioti leidžia net kelių policininkai.

„Buvau sustabdytas ir net užblokuotas jų Eglės turgaus aikštėj. Laukiau kliento, klientas pakeliui užvažiavo nusipirkti vainiką laidotuvėms, jie man užstatė automobilį. Skaitiklis įjungtas. Jie man pradėjo moralizuoti, kad turiu pateikti tuos dokumentus. Klientas išeina su vainiku, sako važiuojam, sakau negaliu, automobilis užstatytas. Specialiai iš priekio statė“, – sako taksi vairuotojas Petras.

REKLAMA

O štai „Klaipėdos keleivinio transporto“ atstovai teigia, kad viską daro pagal tesės aktus ir taksistų skundus atremia potvarkiais ir įstatymais.

„Taksi vairuotojui prievolė turėti dokumentus yra ženkliai didesnė negu paprastam vairuotojui. Tą reikia suprasti, kadangi jų veikla yra specifinė“, – pasakoja „Klaipėdos keleivinio transporto“ atstovas Julius Paulikas.

Kontrolieriai teigia, kad taksistai taip sukilo, nes keliskart padidėjo jiems skiriamos baudos. Šiais metais pasikeitė Administracinių nusižengimų kodeksas.

Pakeitimuose taksi kontrolierių veikla prilyginta muitininkų bei pasieniečių fiksuojamiems nusižengimams, todėl žymiai išaugo ir baudos.

Jei kontrolieriai taksistą baudžia už tokį patį pakartotiną nusižengimą, jam bauda gali siekti ir per tūkstantį eurų. Kone mėnesio dydžio taksi vairuotojo uždarbį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų