REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors idėja įsteigti valstybines vaistines Seime patyrė fiasko, nuo kitų metų vaistininkų laukia nauji pokyčiai. Bandydama juos stabdyti opozicija siūlo įstatymo keitimus. Vaistininkai įspėja, kad juos atmetus regionuose vaistinių gali nelikti.

Nors idėja įsteigti valstybines vaistines Seime patyrė fiasko, nuo kitų metų vaistininkų laukia nauji pokyčiai. Bandydama juos stabdyti opozicija siūlo įstatymo keitimus. Vaistininkai įspėja, kad juos atmetus regionuose vaistinių gali nelikti.

REKLAMA

Nuo sausio 1 d. įsigaliosiančiomis farmacijos pataisomis įpareigojama, kad vaistinėje privalės dirbti ne mažiau nei vienas vaistininkas. Šiuo metu gi pakanka tik vaistininko padėjėjo (farmakotechniko), o vaistininko jis gali būti prižiūrimas nuotoliniu būdu.

Seimo Sveikatos reikalų komitete dėl ekspertinio vertinimo poreikio atidėtas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Antano Matulo teikiamas siūlymas iš esmės leistų palikti galioti dabar esamą tvarką.

Parlamentaras siūlo, kad nuostata dėl dirbančio ne mažiau kaip vieno vaistininko nebūtų taikoma tokiais atvejais, kai vaistinėje jos darbo laiku dirba ne mažiau kaip vienas vaistininko padėjėjas ir jo veiklą naudojantis ryšio priemonėmis, sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka, prižiūri vaistininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Pabrėžiama, kad tokia priežiūra būtų galima tik tam tikrą laiką vaistinėje išdirbusiems farmakotechnikams.

Vaistininkai prižiūri padėjėjus nuotoliniu būdu

Anot Lietuvos vaistinių asociacijos vadovės Kristinos Nemaniūtės-Gagės, jei šis siūlymas nebus priimtas, regionuose esančioms vaistinėms gresia liūdnas likimas.

REKLAMA

Pabrėžiama, kad tik palaiminus minimą siūlymą būtų užtikrinama ir farmacinių paslaugų kokybė ir galimybė regionuose toliau veikti mažoms vaistinėms. Priešingu atveju regionuose gyvenantys praras vaistų prieinamumą, o farmakotechnikai vienintelį ten turimą darbą.

„Situacija tokia, kad Lietuvoje vaistininkų trūksta ir mažesniuose miesteliuose, kaimuose dirba farmakotechnikai, prižiūrimas vaistininko.

Jis atvažiuoja į vaistinę, peržiūri receptus, tikrina, konsultuoja farmakotechniką. Jei reikia, šis visada turi galimybę susiekti su vaistininku ir tą puikiai daro paskutinius 10 metų ir nei valstybinės institucijos, nei pacientai nesiskundė, kad farmakotechnikai prastai atliko darbą“, – dėstė pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pabrėžė, kad kiekviena vaistinė privalo turėti vaistininką, jis yra farmacinės veiklos vadovas ir be vaistininko vaistinė neatsidarytų. Tačiau prižiūrėti farmakotechniką jis laisvai gali ir nuotoliniu būdu. Tą esą įrodė ir pandemijos situacija, kai ir gydymo paslaugos pradėtos teikti nuotoliniu būdu.

Nuogąstavimai dėl atleidimų nepagrįsti

„Jeigu įsigalios numatytos pataisos ir bus priimtas toks sprendimas, kad vaistininkas fiziškai privalo būti vaistinėje, tai, įsivaizduokite, vaistinė dirba ilgas valandas, 7 dienas per savaitę, mažiausiai reikia trijų vaistininkų. Ir čia kalbame apie tokią situaciją, jei niekas neatostogauja, neserga ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei farmakotechnikas galės dirbti tik tokioje vaistinėje, kurioje bus ir vaistininkas, tai tokią vaistinę regionuose teks uždaryti“, – tvirtino ji.

K. Nemaniūtės-Gagės teigimu, tuo metu nuogąstavimai, kad leidžiant vaistininkui dirbti nuotoliniu būdu neva dėl to bus atleidžiami darbuotojai, yra nepagrįsti.

„Jei bus priimtos dabar svarstomos pataisos, reiškia, kad viskas išliks taip, kaip šiandien. Kitu atveju mažose vietovėse negalės įsigyti vaistų“, – sakė ji.

Lietuvos vaistinių asociacijos vadovė atkreipė dėmesį, kad dabar artimiausiu metu planuojama įteisinti nuotolinę prekybą vaistais, kada apskritai bus galima atsisakyti farmacininko paslaugos.

REKLAMA

„Tuo metu vaistinėje, kur dirba kompetentingas specialistas, kuris gali gaminti vaistus, kuris yra prižiūrimas tik nuotoliniu būdu, tokios paslaugos nuo sausio 1 d. tokios paslaugos teigti nebegalės. Iki tol galėjo, o dabar stebuklingai nebegalės“, – kalbėjo K. Nemaniūtė-Gagė.

Veryga: tam pasiruošti buvo 15 metų

Nuomonę šiuo klausimu pareiškė ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jo manymu, tokiais A. Matulo siūlymais vaistines norima paversti parduotuvėmis.

„Kolega siūlo atsisakyti vaistininko vaistinėje ir palikti tik vaistininko padėjėją, kuris, esant reikalui, nuotoliniu būdu pasitartų su vaistininku.

Gaila, kad taip norima nueiti lengviausiu keliu ir vaistines galutinai paversti ne sveikatos priežiūros sistemos dalyviais, o vaistų ir kitų prekių parduotuvėmis“, – komentavo jis savo „Facebook“ paskyroje.

REKLAMA

Skeptiška vaistininkų bendruomenė

Ministro tvirtinimu, su šiuo siūlymu nesutinkanti vaistininkų bendruomenė.

Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos ministerijai išsiųstame rašte pabrėžiama, kad vaistininkas ir jo padėjėjas vaistinėje turėtų dirbti visą jos darbo laiką, „kad būtų užtikrinta pilna ir kokybiška farmacinė pagalba.“

„Nesutinku ir aš. Juk norima nueiti paprasčiausiu keliu, nes darbdaviai nenorėjo ruoštis pokyčiams, kurie buvo aiškūs jau prieš 15 metų. Būtent prieš tiek laiko įsigaliojo naujovė, kuriai darbdaviai – vaistinių tinklai – galėjo rengtis net 15 metų, nuo 2006 metų.

Per tą laiką jos galėjo persitvarkyti ir atitinkamai organizuoti savo darbą. Tiek pat laiko turėjo vaistininko padėjėjai (farmakotechnikai) prisitaikyti prie numatomų pokyčių rinkoje“, – dėstė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galėjo paruošti specialistus

A. Veryga atkreipė dėmesį, kad jei darbdaviai planuodami pokyčius prognozavo, kad trūks vaistininkų, jie galėjo kreiptis į vaistininkus rengiančius universitetus dėl didesnio specialistų poreikio.

„Manau, kad vaistinės gali kur kas daugiau – pardavinėti ne tik vaistus ar kitas prekes. Greitu laiku jose atsiras galimybė pasiskiepyti, o gal net ir atlikti kai kuriuos sveikatos tyrimus. Tad, mūsų supratimu, reikia ne mažinti, o didinti reikalavimus ten dirbantiems žmonėms. Būtent todėl buvo imtasi iniciatyvos įteisinti išplėstinės praktikos vaistininkus“, – savo nuomonę pareiškė sveikatos apsaugos ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų