REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasirodžius pacientų nuogąstavimams, kad nuo spalio 1 d. įsigaliojus naujam kompensuojamųjų vaistų kainynui neliks dalies veikliųjų medžiagų, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ramina, kad taip tikrai nenutiks. Be to, jis pridūrė, kad viltis dar neprarasta ir kai kurie preparatai į kainyną galėtų grįžti. 

Pasirodžius pacientų nuogąstavimams, kad nuo spalio 1 d. įsigaliojus naujam kompensuojamųjų vaistų kainynui neliks dalies veikliųjų medžiagų, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ramina, kad taip tikrai nenutiks. Be to, jis pridūrė, kad viltis dar neprarasta ir kai kurie preparatai į kainyną galėtų grįžti. 

REKLAMA

„Norėčiau nuraminti. Iš Kompensuojamųjų vaistų kainyno, kurį keturis kartus per metus atnaujina Valstybinė ligonių kasa (VLK), niekur nedingo ir nedings pacientų gydymui būtini vaistai. Kiekvienoje vaistų grupėje visuomet bus galimybė rinktis kitas analogiškas veikliąsias medžiagas.

Visgi norėčiau plačiau paaiškinti susidariusią situaciją, kuri yra labai nemaloni dėl to, kad kai kurioms farmacijoms kompanijoms nelabai rūpi pacientai.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl 10 kompanijų nenoro sumažinti kainas, 17 veikliųjų medžiagų (t. y. 47 vaistų) nuo spalio gydytojai negalės jų skirti naujiems pacientams, o juos tęsti galės tik tiems žmonėms, kuriems tęsiamas gydymas. Naujiems pacientams gydytojai galės siūlyti analogiškus vaistus, kurie tokie pat efektyvūs.

REKLAMA

Paaiškinu, kad šios veikliosios medžiagos nėra išbrauktos iš vaistų sąrašų ir kainyno – jos bet kada vėl gali būti pradėtos išrašyti naujiems pacientams, jei tik gamintojai susimažins kainas.

Kai kuriais atvejais pateiktos vaistų kainos Lietuvai viršija net kelis kartus vidutinę referencinių šalių kainą. Pavyzdžiui, kardiologinio vaisto kainos kitose šalyse vidurkis siekia apie 0,8 Eur už pakuotę, o Lietuvai pateikta kaina yra daugiau kaip 3 kartus didesnė. Cukriniam diabetui skirtų vaistų referencinių šalių kainos vidurkis nesiekia nei pusės euro, arba siekia nepilnai vieną eurą, tačiau Lietuvai šių vaistų kainą yra dvigubai ar net šešis kartus didesnė.

REKLAMA
REKLAMA

Tad viešai kreipiamės į šiuos gamintojus prašydami persigalvoti, sumažinti kainas ir sudaryti medikams galimybes šiuos vaistus skirti naujiems pacientams.

Jei šios kompanijos sumažintų kainas, gydytojai jų vaistus galėtų iškart išrašinėti naujiems pacientams. Reikiami pakeitimai būtų atlikti nedelsiant ir naujasis kainynas pakoreguotas.

Lietuva nėra tokia turtinga, kad galėtų mokėti tiek, kiek paprašo farmacijos kompanijos. Ypač, kai už Lietuvos ribų tie patys gamintojai už analogiškus vaistus taiko mažesnes kainas.

Taip pat pavedžiau Valstybinei ligonių kasai skubos tvarka organizuoti derybas su šiomis farmacijomis kompanijomis, siekiant Lietuvai kuo mažesnių vaistų kainų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pinigai – dar ne viskas. Esame Lietuvos gyventojai, turime elgtis atsakingai ir kartu kurti gerovės valstybę. Tad kviečiu sumažinti Lietuvai vaistų kainas, kad jos būtų panašios į kitoms Europos šalims taikomas Jūsų kainas.

Primenu, kad kompensuojamųjų vaistų kainynas yra atnaujinamas ne šiaip sau. Tai daroma, kad į jį galėtų patekti naujausi ir veiksmingiausi vaistai, kurių ir kainos ilgainiui mažėja, kai jie tampa nebe patentiniai.

Be to, mažėjančios vaistų kainos leidžia sutaupyti ir pacientams, ir valstybei. Štai pacientų bendra mokama priemokų suma, tenkanti vienam kompensuojamajam receptui, sumažėjo nuo 5,7 Eur (2017 m. birželio mėn. duomenys) iki 1,88 Eur (2020 m. rugpjūčio mėn. duomenys), t. y. 67 proc. Na, o Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) sutaupoma dalis leido per ketverius metus pradėti kompensuoti daugiau kaip 130 naujų veikliųjų medžiagų.

REKLAMA

Jei Lietuva nesiderėtų ir mokėtų tiek, kiek farmacijos kompanijos prašo, ilgainiui galime ir viso PSDF nebeužtekti vaistams įsigyti. O iš jo kompensuojami ne tik vaistai, bet daugybė kitų paslaugų“, – tokiu įrašu ministras dalinasi „Facebook“ paskyroje.

Papildyta 14.23 val.

Dėl šio situacijos ministras pavedė Valstybinei ligonių kasai (VLK) skubos tvarka organizuoti derybas su 10 kompanijų – Teva, Mylan Healthcare, GlaxoSmithkline, Sanofi, Pfizer, Novartis, Astra Zeneca, Novonordisk, Sandoz, Berlin Chemie.

Derybas su kompanijomis dėl vaistų kainų mažinimo VLK pavesta suorganizuoti iki spalio 15 d.

Pokyčiai – nuo spalio 1 d.

Portalas tv3.lt primena rašęs apie tai, kad tiek pacientai, tiek medikai priversti griebtis už galvų, mat patvirtinus naujus vaistų kainynus nebeliko 47 populiarių ir dažnai žmonėms skiriamų vaistų nuo įvairių ligų – hipertenzijos, diabeto, astmos ir kitų. 

REKLAMA

Pacientų atstovai teigė, kad dėl to jie privalės rinktis kitą veikliąją medžiagą, kas daliai jų nepakeliama. Kitas variantas norintiesiems gydytis tuo pačiu vaistu – pirkti jį už visą kainą.

Valstybinė ligonių kasa gi garantavo, kad nė vienas pacientas neliks be kompensuojamųjų vaistų.

„Vaistai, kurių negalima bus išrašyti, visais atvejais gali būti pakeičiami kitais kompensuojamaisiais. Tad dar kartą norime pabrėžti – pacientai neliks be gydymo kompensuojamaisiais vaistais“, – teigė jie.

Taip pat medikai jau įspėjo, kad nuo spalio 1 d. įsigaliojus įsakymui, kuris kardinaliai keičia vaistų nuo hipertenzinių ligų skyrimo sąlygas, gali grėsmingai pablogėti šia liga sergančių pacientų priežiūra.

„Nauja tvarka apsunkins kas ketvirto lietuvio gydymą. Nemaža dalis mirčių Lietuvoje yra įvardinamos kaip dėl hipertenzijos sukeltų komplikacijų. Ar galite įsivaizduoti, kokia atsakomybė gula ant mūsų pečių, kai net žinodami ligos keliamas rizikas, būsime priversti skirti ne tinkamiausius, bet pigiausius vaistus?“ – sako LSMU MA Šeimos medicinos klinikos docentas Gediminas Urbonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų