REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiek kitąmet didės MMA? Teikiami keli variantai

pildoma

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujančiai Trišalei tarybai vėl neradus bendros nuomonės dėl minimalios algos (MMA) didinimo nuo kitų metų, Vyriausybei bus teikiamos skirtingos pozicijos. Taryba jau ne pirmą kartą svarstė MMA didinimą nuo kitų metų.

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujančiai Trišalei tarybai vėl neradus bendros nuomonės dėl minimalios algos (MMA) didinimo nuo kitų metų, Vyriausybei bus teikiamos skirtingos pozicijos. Taryba jau ne pirmą kartą svarstė MMA didinimą nuo kitų metų.

REKLAMA

Lietuvos profesinės sąjungos, kaip ir anksčiau, siūlo MMA didinti 56 eurais iki 663 eurų (iki mokesčių).  Vyriausybės atstovai siūlo vadovautis Lietuvos banko skaičiavimais ir MMA didinti iki 642 eurų, bet tuo pat metu dar mėnesį diskutuoti taryboje.

Tuo metu verslo atstovai ir toliau prašė MMA klausimo nesvarstyti. 

„Apibendrinant taip ir fiksuojame, kiekvienos pozicijos skirtinga nuomonė, Trišalės tarybos bendros nuomonės neturime. O gaila“, – posėdyje sakė naujoji tarybos pirmininkė, užsienio investuotojus vienijančios asociacijos „Investors' Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė pabrėžė, jog Trišalės tarybos tikslas yra socialinis dialogas, todėl svarbu, kad būtų rastas kompromisas. Vis dėlto tarybai nesutarus, sprendimą priims Vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA

„Skaičius, kurį išsakė Lietuvos bankas, yra 642 eurai. Mes sutinkame, bet siūlome ieškoti sprendimo. Jei tikrai jo nerandame, tada pasiliekame prie atskirų nuomonių, tada nuspręs Vyriausybė“, – posėdyje teigė viceministrė.

REKLAMA

Darbdavių atstovai teigė, kad sprendimas turėtų būti atidėtas dėl pernelyg neapibrėžtos ekonominės situacijos bei dėl artėjančių rinkimų.

„Yra ekstremali situacija, verslas galvoja, kaip išgyventi, todėl siūlome nesvarstyti šio klausimo, atidėti jį po rinkimų ir grįžti galbūt kitais metais, kai situacija pagerės“, – posėdyje sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas Ričardas Sartatavičius.

„Rinkimai yra po pusantros savaitės, natūralu, kad šitas sprendimas vienareikšmiškai politizuotas ir praktinis mūsų požiūris sako: nuimkime akceleratorių ir priimkime sprendimą po rinkimų. Ne būtinai kitais metais, bet jei rinkimai įvyks, neturėsime politinio spaudimo fenomeno“, – kalbėjo Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis. 

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu profesinių sąjungų atstovai reikalavo sprendimo ir diskusijų nebevilkinti. 

„Jūs (darbdaviai – BNS) niekada nesutikote su nuomone, kad MMA reikėjo didinti tiek, kiek iš principo leido ekonomika. O dėl Covid-19 (...) turime išmokti dirbti, apsaugoti darbuotojus pandemijos metu. (...) Negalime palikti žmonių nežinioje, ką daryti toliau ir kaip toliau viskas bus. Esame pajėgūs priimti šį sprendimą ir pasitikėti mūsų ekonomistais, kurie prognozuoja, kad mūsų ūkis vystysis neblogai“, – sakė profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis praėjusią savaitę sakė, kad jei nepavyks surasti bendros pozicijos, sprendimą turės priimti Vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak L. Kukuraičio, MMA nuo kitų metų sausio galėtų augti maždaug 35 eurais iki 642 eurų. Anot jo, ministerija yra linkusi pritarti naujiems Lietuvos banko skaičiavimams, jog MMA kitais metais turėtų siekti 48,1 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU). Dabar santykis siekia 47,5 procento.

Šiuo metu MMA yra 607 eurai (prieš mokesčius) – ji padidinta nuo šių metų sausio.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų