REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Likus mažiau nei porai savaičių iki Seimo rinkimų Vyriausioji rinkimų komisija pristatė, kaip mes jiems esame pasirengę. Skelbiama, kad šiemet išankstinis balsavimas vyks kitaip – net keturias dienas vietoje dviejų. Trečdalyje savivaldybių keičiasi ir balsavimo patalpos. VRK pirmininkė teigė, kad šiemet proveržis didžiulis yra užsienyje užsiregistravusių rinkėjų.

Likus mažiau nei porai savaičių iki Seimo rinkimų Vyriausioji rinkimų komisija pristatė, kaip mes jiems esame pasirengę. Skelbiama, kad šiemet išankstinis balsavimas vyks kitaip – net keturias dienas vietoje dviejų. Trečdalyje savivaldybių keičiasi ir balsavimo patalpos. VRK pirmininkė teigė, kad šiemet proveržis didžiulis yra užsienyje užsiregistravusių rinkėjų.

REKLAMA

Trečiadienį VRK spaudos konferencijos metu pateikė svarbiausią informacija rinkėjams, pristatė artėjančių rinkimų naujoves, pateikė rekomendacijas, kaip pasirengti balsuoti stengiantis išvengti koronaviruso plitimo.

Vyriausioji rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė teigė, kad 70 Seimo narių bus renkama daugiamandatėje apygardoje ir 71 – vienmandatėje.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiulis proveržis matomas užsienyje

VRK pirmininkė teigė, kad proveržis didžiulis yra užsienyje užsiregistravusių rinkėjų, kurie nori balsuoti. Registracija jau eina į pabaigą.

REKLAMA

„Preliminariais duomenimis, gerokai per 40 tūkst. yra užsiregistravusių ar norinčių balsuoti užsienyje. Lyginant su 2016 metais – proveržis didžiulis. 2016 metais buvo užsiregistravusių šiek tiek daugiau nei 19 tūkst.“, – sakė komisijos pirmininkė.

Balsavimą užsienyje organizuoja 51 Lietuvos diplomatinė atstovybė ir konsulinė įstaiga. Maždaug pusėje diplomatinių atstovybių registracija jau baigėsi. Didžioji dauguma užsienio rinkėjų, per 90 proc., pageidauja balsuoti paštu. Balsavimas tik paštu kol kas patvirtintas keturiose diplomatinėse atstovybėse.

REKLAMA
REKLAMA

VRK: išankstinis balsavimas vyks kitaip

VRK pirmininkė skelbė, kad balsavimas iš anksto vyks kiek kitaip nei prieš ketverius metus – turėsime daugiau balsavimo dienų. Rinkėjai galės balsuoti keturias dienas, o nebe dvi, kaip buvo anksčiau. Balsavimas vyks pirmadienį – ketvirtadienį.

„Šiais metais bus keturios dienos – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio, – rinkėjas galės balsuoti iš anksto. Balsavimas iš anksto vyks nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro“, – sakė L. Matjošaitytė.

Vilniaus miesto savivaldybė turės net keturias išankstinio balsavimo vietas. Galės balsuoti Vilniaus savivaldybės pastate Konstitucijos prospekte, taip pat Vilniaus universiteto Sveikatos ir sporto centre Saulėtekyje, A. Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų Viršuliškėse, Vilniaus rajono savivaldybės pastate Rinktinės gatvėje ir Lukiškių aikštėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno savivaldybėje vietoje balsavimo savivaldybės patalpose atsiranda kitos dvi patalpos. Kaune balsavimas vyks rotušėje ir Kauno kultūros centre Kęstučio gatvėje. Klaipėdos miesto savivaldybėje balsavimo irgi nebus, jis vyks Žvejų rūmuose.

„Trečdalyje savivaldybių keičiasi balsavimo patalpos. Tai yra 15 savivaldybių keičiasi balsavimo patalpos ir bus ne savivaldybių administravimo patalpose“, – sakė komisijos pirmininkė.

„Pasinaudokite galimybe balsuoti iš anksto, nuo spalio 5-osios iki 8-osios, puikios galimybės visoje Lietuvoje, nepriklausomai nuo to, kur deklaruota jūsų gyvenamoji vieta, kur jūs tuo metu būsite, sukite į artimiausią išankstinio balsavimo vietą, tos vietos tikrai laukia jūsų“, – kalbėjo L. Matjošaitytė.

REKLAMA

Rinkimų dieną kiekvienas rinkėjas gaus du biuletinius: vienmandatės ir daugiamandatės.

Rinkėjas turi turėti 3 dalykus

VRK perspėja, kad yra trys svarbūs dalykai rinkėjui, kuriuos turi turėti prieš einant balsuoti: veido kaukė, asmens dokumentas ir rašymo priemonė.

„Visus atvykstančius rinkėjus kviesime pasirūpinti asmens apsaugos priemonėmis – dėvėti medicininę kaukę ar respiratorius. Kiekvienas rinkėjas prieš atvykdamas balsuoti turi pasiruošti asmens dokumentą ir su savimi turėti rašymo priemonę“, – sakė komisijos pirmininkė.

Jeigu rinkėjas neturės veido kaukės ar rašymo priemonės, VRK žada, kad tai bus suteikta atėjus balsuoti, todėl nereikės grįžti namo. Rinkimų komisijose bus daugkartinių rašymo priemonių, kurios bus nuolat dezinfekuojamos. 

REKLAMA

Anot L.Matjošaitytės, Sveikatos apsaugos ministerija per valstybės rezervą apylinkių rinkimų komisijoms perdavė asmens apsaugos priemones, kurios apsaugos komisijų narius ir rinkėjus. Ji žada, kad rinkimų dieną balsavimo rinkimų apylinkėse dirbantiems komisijos nariams tikrai pakaks apsaugos priemonių. 

Rinkimų komisijų nariams pakaks dėvėti nosį ir burną dengiančias medicinines kaukes ar respiratorius, vienkartines pirštines ir dezinfekuoti rankas. Pasak VRK, buvo rengiami įvairūs mokymai rinkimų komisijos nariams.

Epidemiologė – apie tai, kaip balsuos izoliuotieji ir sergantys COVID-19

Vyriausioji šalies epidemiologė, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja Loreta Ašoklienė mano, kad laikantis visų apsaugos priemonių koronavirusas šalyje neturėtų išplisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Susibūrimai visada yra rizikinga vieta, tam visos rekomendacijos parengtos ir dedamos didžiulės pastangos pasirengti, kad taip nenutiktų. Jei komisijos nariai ir rinkėjai laikysis rekomendacijų, tai viruso plitimo, bent jau susijusio su rinkimais, neturėtų būti“, – sakė L. Ašoklienė.

Epidemiologė ragino rinkėjus einant balsuoti kartu nesivesti vaikų. Vyresnio amžiaus asmenis ragino eiti balsuoti tuo metu, kai būna mažiau rinkėjų. Ji taip pat išskyrė tris svarbius elementus rinkėjui.

Kvietė dėvėti asmens apsaugos priemones – tai yra veido kaukes.

„Rinkimų metu kviečiame laikytis atstumo vienas nuo kito, neskubėti, kad sumažintume paplitimo riziką. Taip pat dezinfekuoti rankas“, – sakė L. Ašoklienė.

REKLAMA

Pasak jos, kur kas didesni iššūkiai laukia komisijos narių, kurie rinkėjus turės lankyti namuose ir ligoninėse. Seimo rinkimuose galės balsuoti ir namuose saviizioliacijoje esantys asmenys.

„Čia svarbu, izoliuoti asmenys dėl kontakto ir izoliuoti asmenys, kurie serga. Komisijos nariai turės dėvėti atitinkamas asmens apsaugos priemones, priklausomai pas kokį rinkėją jie eina. Svarbu teisingai dėvėti apsaugos priemones {...} tai nėra kasdienis darbas tinkamai dėvėti aukštesnio lygmens apsaugos priemones, todėl vyko mokymai“, – sakė L. Ašoklienė.

Pasak jos, rinkimų komisijos nariai su atitinkamomis apsaugos priemonėmis lankys ligonius ir ligoninėse. Lankydami COVID-19 ligonius, jie naudos aukštesnio lygio asmens apsaugos priemones nei kitus ligonius.

REKLAMA

Ne visos patalpos gali būti pritaikytos neįgaliesiems

VRK posėdyje kalbėjo ir apie balsavimo apylinkių pritaikymą regos, klausos, judėjimo negalią turintiems rinkėjams. Pasak VRK pirmininkės, ne visos rinkimų apylinkės gali būti pritaikytos balsuoti negalią turintiems gyventojams. Tačiau apie 90 procentų rinkimų apylinkių bus pritaikytos tokiems asmenims.

Pasak L.Matjošaitytės, šiemet taip pat yra parengtos vadinamosios įmautės Brailio raštu, kuriose bus dedami rinkimų biuleteniai. Taip galės balsuoti turintieji regos negalią. 

Vyriausybė VRK papildomai skyrė beveik 4 mln. eurų

Prieš porą savaičių Vyriausybė Seimo rinkimams organizuoti papildomai skyrė 3,9 mln. eurų. Šios lėšos bus skiriamos iš valstybės vardu pasiskolintų lėšų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šios VRK lėšos žadamos paskirstyti rinkimų komisijų narių darbo užmokesčio išlaidoms apmokėti ir Seimo rinkimams organizuoti diplomatinėse atstovybėse bei konsulinėse įstaigose, nurodo Vyriausybės kanceliarija. 

Vyriausioji rinkimų komisija pažymi, kad papildomų išlaidų pareikalaus būtinybė užtikrinti rinkėjų saugumą dėl koronaviruso pandemijos – bus prailgintas išankstinio balsavimo, komisijų darbo laikas, taip pat daugiau žmogiškųjų resursų reikės išplėtus balsavimo vietų skaičių. 

Iš viso ministrų kabinetas trečiadienio posėdyje svarstys siūlymus dėl bendros 200 mln. eurų sumos skyrimo, įskaitant ir kovai su koronaviruso krizės pasekmėmis. 

Daugiausiai – 191,2 mln. eurų – planuojama skirti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai darbo vietų ir gyventojų pajamų išsaugojimo tikslais. 

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų