REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjį Kazachstane perlaidoti penkiolikos lietuvių politinių kalinių ir tremtinių palaikai, antradienį pranešė Kultūros ministerija. 

Rugsėjį Kazachstane perlaidoti penkiolikos lietuvių politinių kalinių ir tremtinių palaikai, antradienį pranešė Kultūros ministerija. 

REKLAMA

Į memorialinį kompleksą Spaske, Karagandos srityje, buvo perkelti keturiolikos anksčiau Rudnyko miesto kapinėse palaidotų lietuvių kilmės politinių kalinių, tremtinių ir jų artimųjų palaikų. Į šį kompleksą taip pat perkelti ir apleistose Saranės kapinėse palaidoto partizaninės kovos dalyvio Petro Perevičiaus palaikai. 

Perlaidojimo vietoje įrengta atminimo lenta su politinių kalinių pavardėmis, į ją pervežti lietuvių kapavietę Rudnyke žymėję antkapiai ir kryžiai. Šiame memoriale jau anksčiau pastatyti paminklai daugelio Europos ir Azijos tautų politiniams kaliniams ir tremtiniams atminti. 

„Perlaidoti palaikus buvo būtina dar šiemet dėl realios Rudnyko kapinių likvidavimo grėsmės artimiausioje ateityje. Nepaisant epidemiologinės situacijos keliamų iššūkių bei atšiauraus klimato, suplanuoti darbai buvo atlikti sėkmingai“, – pranešime cituojamas Lietuvos ekspedicijos į Kazachstaną vadovas, viešosios įstaigos ,,Kultūros vertybių globos tarnyba“ direktorius archeologas dr. Linas Kvizikevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kad Rudnyko kapinės bus sulygintos su žeme, Kazachstano valdžia pranešė prieš kelerius metus. Šioje vietovėje rasta vario gysla, planuojama pradėti šio metalo gavybą. 

REKLAMA

Darbai įvykdyti įgyvendinant projektą „Negrįžusių Tėvynėn Lietuvos politinių kalinių kapų, esančių Kazachstano Respublikoje, išsaugojimas“, juos koordinavo ir finansavo Kultūros ministerija. 

Prie projekto įgyvendinimo prisidėjo ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, Lietuvos ambasada Kazachstane bei garbės konsulas Karagandoje. 

Buvusioje Kazachijos sovietinėje respublikoje veikė kelios dešimtys lagerių, juose kalinti apie 20 tūkst. politinių kalinių iš Lietuvos. Pagal lietuvių tremties įkalinimo ir palaidojimo mastą Kazachstano teritoriją lenkia tik Rusija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų