REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po šimtą ir daugiau naujų COVID-19 atvejų per dieną tuoj gali tapti įprasta realybe. Gydytojos Daivos Razmuvienės teigimu, triženklis infekcijos susirgimų skaičius ne turėtų kelti paniką, o skatinti suvokimą, kad šaltuoju metų laiku tai neišvengiama.

Po šimtą ir daugiau naujų COVID-19 atvejų per dieną tuoj gali tapti įprasta realybe. Gydytojos Daivos Razmuvienės teigimu, triženklis infekcijos susirgimų skaičius ne turėtų kelti paniką, o skatinti suvokimą, kad šaltuoju metų laiku tai neišvengiama.

REKLAMA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė neslėpė, kad vos tik paskelbus apie naują virusą, baimės ir visokių pamąstymų buvo daug. 

Tačiau dabartiniu metu, kai jau yra 9 pandemijos mėnuo, jau daug ką galima įvertinti ir suprasti, teikti rekomendacijas, atsižvelgiant tiek į šalių sergamumą, tiek į savo vidaus tam tikrus pakitimus ir visas epidemiologines dedamąsias.

Susirgimų gali būti dar daugiau

„Tačiau prognozuoti, kaip toliau elgsis virusas, labai sunku, prognozės yra pats nedėkingiausias dalykas. Tačiau vėlgi nereikia bijoti, nereikia gąsdintis ir tai nėra informacija dėl panikos kėlimo, gali būti ir didesnis susirgusiųjų skaičius. 

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir visada būna rudens-žiemos laikotarpiu, kaip būna gripo epidemijos, kai susirgdavo per dieną ir 200, ir 300 žmonių, ir mirties atvejai būdavo registruojami“, – kalbėjo ji.

REKLAMA

D. Razmuvienė priminė, kad imamasi visų reikalingų priemonių ir židinių tyrimai atliekami labai kruopščiai:

„Nė viena šalis tokių gilių ir analitinių priemonių neatlieka. Taip kad nemanau, kad su visomis priemonėmis ir visuomenės pagalba nesusitvarkytume“, – kalbėjo ji.

Besimptomių atvejų mažėja

Kartu ji atkreipė dėmesį besikeičiančią sergančiųjų amžiaus dinamiką, kuri nulemia ir ligos, simptomų sunkumą.

„Pačioje pandemijos pradžioje buvo tokia informacija, kad iš 10 sergančių 9 būna besimptomiai. Dabartiniu metu tas skaičius daugmaž yra apie pusę, sakykim, 4–6 iš 10 gali būti besimptomiai, kiti – simptominiai.

REKLAMA
REKLAMA

Tad dabar pasakyti tiksliai, kiek yra besimptomiai, kiek su labai lengvais simptomais, labai sunku, nes vėlgi ta situacija turi būti įvardinta, išanalizuota, nes tie skaičiai, kaip matome, per tuos 9 mėnesius labai keitėsi“, – sakė D. Razmuvienė. 

Ji pabrėžė, kad būtent tas suvokimas apie besimptomį, lengvos formos klinikinę ligos situaciją vėl pakito, nes keitėsi sergančiųjų amžius. 

„Jei pačioje pradžioje sirgo vyresnio amžiaus asmenys ir mirties atvejai buvo registruojami virš 80 metų ir dar vyresnių, tai dabartiniu metu tiek  sergančiųjų skaičius amžius yra nuo 15 m iki 49 metų. Vyresnių sergančių asmenų skaičius tuo metu yra mažėjantis, bet mirties atvejai yra registruojami būtent vyresnių amžiaus grupėje“, – pabrėžė NVSC specialistė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujų atvejų – 105

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 105 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Iš jų 44 registruoti Kauno, 29 Šiaulių, 28 Vilniaus, 3 Panevėžio ir 1 Klaipėdos apskrityse.

1 mirties atvejis užfiksuotas Vilniuje. Asmuo priklausė rizikos grupei dėl amžiaus.

Per vakar parą patvirtinti 3 įvežtiniai atvejai iš Vokietijos Šiaulių apskrityje, Rusijos Kauno apskrityje ir Jungtinės Karalystės Vilniaus apskrityje.

Kol kas 16 asmenų, kuriems per vakar parą patvirtinta koronavirusinė infekcija, negalėjo įvardinti, kur galėjo užsikrėsti. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo. Specialistai nagrinėja šių užsikrėtusiųjų maršrutus, tad statistika dar gali keistis, jei būtų rastos sąsajos tarp atskirų atvejų.

Po kontakto, bet ne židiniuose, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 43 asmenys, tačiau atvejai, šiuo metu turimais duomenimis, nepriskiriami infekcijos židiniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų