REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sankcijų įvedimas tam tikriems Aliaksandro Lukašenkos režimo pareigūnams – per silpna reakcija į įvykius Baltarusijoje, reikia padėti represijų aukoms, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Sankcijų įvedimas tam tikriems Aliaksandro Lukašenkos režimo pareigūnams – per silpna reakcija į įvykius Baltarusijoje, reikia padėti represijų aukoms, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras.

REKLAMA

„Sankcijų – per mažai. Tie, kurie vykdė nusikaltimus, turi būti persekiojami teisine prasme, turi atsakyti, nes tai yra kriminaliniai nusikaltimai. Taip pat turime padėti žmonėms, kurie kenčia šiandien“, – ketvirtadienį Kaune žurnalistams sakė Linas Linkevičius.

„Vakar vėl naudotas smurtas po vadinamosios inauguracijos, panaudotos ašarinės dujos, žmonės buvo sužeisti, tai vyksta ilgiau nei mėnesį. Turime padėti represijų aukoms“, – teigė jis.

Pasak L. Linkevičiaus, tai, kad Europos Sąjungai dėl Kipro veto, nepavyksta patvirtinti sankcijų A. Lukašenkos režimo pareigūnams, pakerta ES įvaizdį ir prestižą.

REKLAMA
REKLAMA

„Nepakanka tik smerkti ir piktintis, reikia ką nors daugiau padaryti“, – tvirtino ministras.

Jis neabejojo, kad Lietuva nepriimtų naujo Baltarusijos ambasadoriaus, jeigu toks būtų paskirtas.

REKLAMA

„Net neabejoju, kad nepriimtų. Jeigu jį atsiųstų neveikiantis prezidentas, jis negalėtų turėti jokios teisinės galios. Bet ambasadorius yra paskirtas, šiuo atveju galbūt ne Lietuvai reikėtų tą klausimą užduoti“, – ketvirtadienį sakė L. Linkevičius.

A. Lukašenka trečiadienį prisaikdintas Baltarusijos prezidentu šeštai kadencijai. Ceremonija, apie kurią iš anksto nebuvo skelbta, vyko Nepriklausomybės rūmuose Minske.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.  

Teisių gynėjai: Baltarusijoje trečiadienį per protestus sulaikyta per 250 žmonių

Baltarusijos milicija trečiadienį per protestus visoje šalyje, kilusius po autoritariško prezidento Aliaksandro Lukašenkos slaptos inauguracijos šeštai kadencijai, sulaikė daugiau kaip 250 žmonių, bent penkiems protestuotojams prireikė medikų pagalbos, pranešė teisių gynimo centras „Viasna“.

„Viasna“ tinklalapyje skelbiami sąrašai su 259 trečiadienį sulaikytų protestuotojų pavardėmis. Dalis šių žmonių jau paleisti. Teisių gynėjų duomenimis, tarp sulaikytųjų yra Rusijos pilietis, taip pat vienas nepilnametis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak teisių gynėjų, du žmonės greitosios pagalbos automobiliu buvo išvežti iš Minsko Centrinio rajono Vidaus reikalų valdybos, dar du – iš skirtingų sostinės rajonų, kur vyko protestai.  „Viasna“ turima informacija, dar vienas nukentėjęs protestuotojas yra ligoninėje. 

Daugiausiai protestuotojų trečiadienį sulaikyta Minske. Sulaikytųjų taip pat yra Baranovičiuose, Barysave, Breste, Gardine, Gomelyje, Mogiliave, Maladečinoje, Polocke, Stoline.   

Trečiadienį vakare keli tūkstančiai žmonių susirinko Minsko centre protestuoti prieš anksčiau įvykusią A. Lukašenkos inauguraciją. Liudininkai pranešė, kad jėgos struktūrų pareigūnai vykdė šiurkščius sulaikymus, naudojo lazdas. Žmonėms vaikyti buvo panaudotos ašarinės dujos ir vandens patrankos. 

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų