REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Aurelijus Veryga. Ramūnas Karbauskis (nuotr. Fotodiena/Viltės Domkutės)

Skleidžiami gandai, kad neva skiepai dėl koronaviruso bus privalomi. Jie nebus privalomi, jie bus rekomenduojami ir nemokami. Seime ketvirtadienį kalbėjo valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis ir jam antrino sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

22

Skleidžiami gandai, kad neva skiepai dėl koronaviruso bus privalomi. Jie nebus privalomi, jie bus rekomenduojami ir nemokami. Seime ketvirtadienį kalbėjo valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis ir jam antrino sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

„Žmonės yra klaidinami ir specialiai. Tų, kurie šiuo atveju naudingi farmacininkams“, – sakė R. Karbauskis.

R. Karbauskis vėl nepraleido progos įgelti opozicijai, jis teigė, kad tokius gandus neva gali skleisti opozicijos atstovai.

„Skleidžia tie, kurie praėjusiais metais keturis kartus bandė padaryti skiepus privalomais pateikdami įstatymo projektus – tai buvo konservatoriai, socialdemokratai ir liberalai“, – teigė R. Karbauskis.

„Niekas prievarta niekur nevarys, prievarta nevakcinuos ir nečipuos“

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga kalbėjo, kad skiepai bus neprivalomi, o norintys pasiskiepyti  bus kviečiami į poliklinikas. Ministras pažymėjo, jei bus poreikis, galės skiepyti ir kitos įstaigos.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai nebus imamasi jokių prievartinių priemonių. Tie, kas gąsdina visuomenę, be reikalo kelia papildomą įtapą. Reikėtų ne gąsdinti, o kaip tik aiškinti paprastai ir normaliai, naudojant mokslinius argumentus.

REKLAMA

Niekas prievarta niekur nevarys, prievarta nevakcinuos ir nečipuos“, – teigė A. Veryga.

Pasak ministro, pasitelkus medikus bus siekiama visuomenei paaiškinti apie skiepų naudą.

„Pasitelksime ir tuos pačius medikus profesionalus, kurie gali paaiškinti ir turi didesnį pasitikėjimą {...} prašysime ir šeimos gydytojų pagalbos, nes pas juos žmonės ateina“, – sakė A. Veryga.

Pasak valstiečių vedlio, žmonės bus šviečiami ir informuojami, kad skiepai saugūs ir reikalingi. Skiepijimąsis ypač reikalingas vyresnio amžiaus žmonėms ir sergantiems lėtinėmis ligomis, kad jie  būtų apsaugoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės, kurie nesiskiepys, tai prie tam tikro lygio jiems grės tam tikros problemos – tai sveikatos ir pan. {...} Mes suvaldysime situaciją, susirgimų kiekis rodo, kad ji pakankamai stabili“, – teigė R. Karbauskis.

Pasak R. Karbauskio, premjeras kalbėdamas apie prioritetus galvoje turėjo, kad pasiskiepijusiam asmeniui negrės problemos važiuojant į šalį, kurioje užkrėtimų skaičius bus labai didelis.

Paklaustas, ar pats skiepysis, R. Karbauskis tai patvirtino: „Be abejonės.“

Skvernelis: pasiskiepijusiems bus kitos keliavimo, bendravimo ar verslo sąlygos

Kaip jau skelbė tv3.lt, Vyriausybė trečiadienį priėmė sprendimą kartu su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis dalyvauti įsigyjant kuriamas COVID-19 vakcinas, dėl kurių derasi Europos Komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį po Koalicijos tarybos posėdžio Seime premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad tas, kuris turės skiepą, jam bus visiškai kitos keliavimo, bendravimo ar verslo sąlygos, negu tas, kuris bus rizikos grupės. Jis atskleidė ir kiek gali kainuoti vakcinos, kurios bus perkamos iš valstybės biudžeto lėšų.

„Jeigu mes tikrai sėkmingai atliksime tuos veiksmus ir vakcina bus veiksminga, tai atsitikus protrūkiams, antrai ar trečiai bangai, nes mes nežinome, kas toliau bus su tuo virusu, mums nereikės uždarinėti nei šalies ūkio, ekonomikos, patiems izoliuotis.

Tai reiškia, kad bus sąlyga. Jei vėl kalbėti apie kelionių burbulą, bendradarbiavimą, tai natūralu. Tas, kuris turės skiepą, jam  bus visiškai kitos keliavimo, bendravimo ar verslo sąlygos, negu tas, kuris bus rizikos grupės“, – kalbėjo S. Skvernelis.

REKLAMA

„Tikrai mes nenumatę, kad 100 proc. visi skiepysis. Yra mažesnis skaičius. Apie 70 proc., galvojame, kad populiacijos turėtų pasiskiepyti. Gali būti ir mažiau. Bet kokiu atveju, turime ir variantą B, kad tos vakcinos, kurios pasieks Lietuvą, kad nereikėtų išmetinėti, nors ir to neatmetama, garantija yra ir tas galiojimas ne bus labai ilgas“, – pridūrė S. Skvernelis.

Pasakė, kokios vakcinų kainos

Antradienį valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis į Seimą sukvietė valdančiųjų partijų Koalicijos tarybą, kad aptartų vakcinų įsigijimo taktiką ir strategiją. Politikai posėdyje išklausė premjero S. Skvernelio ir sveikatos apsaugos ministro A. Verygos informaciją.

REKLAMA

Po Koalicijos tarybos posėdžio premjeras S. Skvernelis teigė, kad koronaviruso vakcinoms pirkti Lietuvai gali reikėti per 100 mln. eurų. Tikėtina, kad Lietuva pirks maksimalų vakcinų kiekį, kaip ir dauguma ES šalių.

„Galimas variantas, kad mes, kaip dauguma valstybių, dalyvausime visose vakcinų bandymuose, kadangi nėra jokios garantijos. Galime pasirinkti ir du gamintojus, bet gali būti, kad jos bus ir nesėkmingos“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Pasak S. Skvernelio, dabar kalbama apie septynių gamintojų vakcinų pirkimą: „Vakcinų kaina svyruoja nuo 3 iki daugiau nei 18 eurų skirtingų gamintojų.“

A. Veryga teigė, kad vakcinų kainos yra labai skirtingos ir gali skirtis net kelis kartus ar dešimt kartų. „Iš čia gali susidėlioti maksimali suma, kuri viršija 100 mln. eurų.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak sveikatos apsaugos ministro, šiuo metu situacija pasaulyje neeilinė ir nėra dar taip buvę, kad vakcinas reikėtų gaminti tokiu greičiu. „Jei nebus įrodyta, kad vakcina saugi, ji nebus perkama.“

„Šita suma maksimaliai galima, – pabrėžė premjeras. – Tikime mokslo pažanga, tačiau, ko gero, nėra didelė tikimybė, kad septynios iš septynių sukurs. Gali būti, kad užteks ir šešių ar dešimties milijonų.“

R. Karbauskis teigė, kad vyresni žmonės turėtų jaustis saugūs, o skiepai gali padėti.

„Tikėkimės, kad nuo kitų metų pavasario, tas terminas, kada turėtų atsirasti vakcina, būsime saugūs, kurie norėsime būti saugūs. Čia kalbama ne apie prievartą, o apie galimybę“, – sakė R. Karbauskis.

REKLAMA

A. Veryga teigė, kad pirmiausia būtų skiepijami medikai, vyresnio amžiaus asmenys, kurie serga lėtinėmis ligomis. 

Europos Komisija yra pasirašiusi sutartį dėl COVID-19 vakcinos įsigijimo su Jungtinės Karalystės ir Švedijos farmacijos kompanija „AstraZeneca“, bet kalbamasi dar su šešiais potencialiais gamintojais. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų