REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sergantys koronovirusu asmenys vaikštinėjo po Biržus, naudojosi įstaigų paslaugomis. Tačiau visuomenei jų maršrutai pateikti nebuvo. Apie ketvirtadienį Biržuose užregistruotą ketvirtą atvejį tepranešta, kad jis neįvežtinis ir su paskutiniais dviem nėra susijęs.

Sergantys koronovirusu asmenys vaikštinėjo po Biržus, naudojosi įstaigų paslaugomis. Tačiau visuomenei jų maršrutai pateikti nebuvo. Apie ketvirtadienį Biržuose užregistruotą ketvirtą atvejį tepranešta, kad jis neįvežtinis ir su paskutiniais dviem nėra susijęs.

REKLAMA

Panevėžio departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Dovilė Brajinskienė ignoruoja visuomenės teisę žinoti ir kratosi atsakomybės. Pasirodo, biržiečių teisė į informaciją, ar nekontaktavo su sergančiuoju, yra apribota.

Užsikrėtęs jaunuolis važiavo autobusu

Panevėžio Visuomenės sveikatos centro direktorius Eugenijus Vilčinskas „Biržiečių žodžiui‘‘ pasakojo, kad asmuo, kuriam virusas nustatytas rugsėjo 10 dieną, yra jaunas, nedirbantis, neįgalus vaikinas, nehospitalizuotas, simptomų nejaučia, yra saviizoliacijoje.

Pasak centro direktoriaus, sergantysis kontaktų nenurodė, su juo sunku bendrauti. Vaikinas rugsėjo 9 dieną Biržų autobusų parko autobusu vyko pas gydytojus į Panevėžį ir vakare grįžo. Jokių infekcijos simptomų nejautė, o koronaviruso testas asmeniui buvo atliktas prieš planinę operaciją, kuri kitą dieną, gavus testo rezultatus, buvo atidėta. Kur užsikrėtė vaikinas, neaišku, nes išvykęs niekur nebuvo. E. Vilčinsko duomenimis, asmuo lankėsi Biržų raj. socialinių paslaugų centre ir Biržų Labdaros ir paramos fonde „Vilties šviesa‘‘. Daugiau informacijos apie vaikiną centro direktorius suteikti negalėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Susirgo sutuoktiniai

Antradienį paskelbtas koronaviruso atvejis. Pasak E. Vilčinsko, susirgo vyresnio amžiaus (nuo 60 iki 70 metų) moteris. Sergančioji hospitalizuota kartu su sutuoktiniu, kuris pasak centro vadovo į ligoninę paguldytas dėl kitų priežasčių. Moteris išvykusi į užsienį nebuvo, kontaktus neigia, tik nurodė savo sutuoktinį ir sūnų, kuris studijuoja Vilniuje. E. Vilčinsko duomenimis, moteris sekmadienį pasijuto blogai, todėl kitą dieną lankėsi Biržų rajono poliklinikoje, kitus maršrutus nurodė prekybos centrus Norfą ir Rimi. Centro direktorius ,,Biržiečių žodžiui‘‘ sakė, kad sūnui koronavirusas nėra nustatytas.

REKLAMA

Trečiadienį pasirodė Biržų rajono savivaldybės pranešimas, kad nustatytas dar vienas viruso atvejis ir nurodoma, kad paskutiniai du atvejai nustatyti biržiečių šeimoje. Ketvirtadienio ryte E. Vilčinskas „Biržiečių žodžiui‘‘ dar negalėjo patvirtinti, kad paskutinis virusinės infekcijos atvejis yra nustatytas užsikrėtusios moters vyrui. Tačiau informaciją patvirtino Kęstutis Knizikevičius, Biržų rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjas ir Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas.

Viešinti maršrutų nemato reikalo

Internete paprastai skelbiami užsikrėtusiųjų maršrutai ir laikas, kada ir kur jie lankėsi. Informacijos apie sergančiųjų biržiečių maršrutus ten nėra. „Biržiečių žodis‘‘ domėjosi, kas yra atsakingi už informacijos viešinimą ir kodėl turimi duomenys apie užsikrėtusiųjų kontaktus ar maršrutus visuomenei nėra žinomi.

REKLAMA
REKLAMA

Biržų autobusų parko direktorius Marius Šernas „Biržiečių žodžiui‘‘ pasakojo, kad darbuotojai apie situaciją informuoti specialiai nebuvo, nes Visuomenės sveikatos centras (VSC), kuris viską kuruoja, pranešė, kad kelti panikos gyventojams nėra reikalo: atvejai – mažos rizikos, nes daug kontaktų nebuvo. Autobusų parko direktorius sutiko, kad viešinti šią informaciją taip pat nematė būtinybės, tikimybė kontaktams apsikrėsti – minimali. Pasak M. Šerno, autobusai yra nuolat dezinfekuojami, o keleiviai ir vairuotojai dėvi kaukes.

Biržų raj. Socialinio paslaugų centro direktoriaus pavaduotoja Sigita Stapulionytė ,,Biržiečių žodžiui‘‘ pasakojo, kad užsikrėtęs vaikinas centre lankėsi rugsėjo 7 dieną, prieš pat darbo pabaigą, ir kontaktavo tik su pačia pavaduotoja: padėjo ant jos stalo pinigus ir paprašė pasinaudoti dušu, kuris yra pirmame pastato aukšte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kontaktas buvo labai trumpas, vaikinas ir aš dėvėjome kaukes, aplinkinių nebuvo. Po trijų dienų paaiškėjo, kad asmuo serga virusine infekcija. Įspėjome darbuotojus, o kadangi aš buvau vienintelis jo kontaktas centre, man VSC nurodė sekti savo sveikatos būklę, kasdien tikrintis temperatūrą. Mūsų patalpos yra nuolat dezinfekuojamos, dušai taip pat. Saugomės, jokių simptomų nejaučiame, – kalbėjo S. Stapulionytė.

Informacijos neturi

Norint gauti bent kokią išsamesnę informaciją apie sergančiuosius, išskyrus tai, kad jiems virusas patvirtintas ir kad jie yra grįžę ar negrįžę iš užsienio, reikia turėti daug kantrybės. Susisiekus su vietinėmis institucijomis, šios nukreipia vis į kitas, o tos kitos dar į kitas ir taip toliau. Duomenų apsauga yra visiems suprantamas dalykas, nes kiekvienas, atsidūręs sergančiojo kailyje nenorėtume, kad mūsų visi bijotų ir tuomet, kai pasveiksime. Tačiau visuomenei reikėtų žinoti bent apie užsikrėtusių maršrutus, kad būtų išvengta daugiau susirgimų. Kad būtų galima išvengti nebūtinų rizikingų kontaktų. K. Knizikevičius „Biržiečių žodžiui‘‘ sakė, kad savivaldybė iš VSC gauna informaciją, kad yra naujas atvejis, ar jis įvežtinis, ar ne, o duomenų apie sergančiųjų maršrutus ir kontaktus neturi. Kokią informaciją gauna, tokią ir viešina.

REKLAMA

„Jeigu mums būtų perduota oficiali informacija, kurioje nurodoma, kur sergantieji lankėsi, nematau reikalo to nepaviešinti,“ – kalbėjo Biržų r. Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas, kuris sakė, kad bandys daugiau bendradarbiauti su VSC ir pasistengs, kad visuomenė būtų informuota.

Atsakomybės kratosi

Panevėžio departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Dovilė Brajinskienė pasakojo, kad pastarieji atvejai Biržuose priklauso mažai rizikai, nes sergantieji daug kontaktų nenurodė. O su tais, su kuriais bendravo, kontaktas truko neilgai, buvo laikomasi saugumo reikalavimų. Paklausta, kodėl kontaktų maršrutai ir laikas, kada kur jie lankėsi nėra viešinami, D. Brajinskienė kalbėjo:

REKLAMA

„Neturime tikslo informaciją slėpti. Mes už informacijos paskelbimą neatsakome. Susisiekiame su sergančiaisiais, jų nurodytais kontaktais, teikiam jiems nurodymus ir rekomendacijas. Jeigu užsikrėtusieji yra susiję su įmonėmis ar įstaigomis, mes jiems pranešame, o ar jie informaciją paviešins ar ne, priklauso nuo jų pačių.“

D. Brajinskienė pabrėžė, kad jeigu būtų nustatytas atvejis mokykloje ar kitoje didelėje įstaigoje, kur apsikrėsti gali daug žmonių, ir jeigu būtų nustatytas didelės rizikos laipsnis, būtų atitinkamai su informacija ir elgiamasi. O kol kas, pasak vadovės, sėti paniką žmonėms nėra reikalo.

Šaltinis: www.birzietis.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų