REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvai atėjo metas apsispręsti – kiek ir iš kokių užsienio kompanijų pirkti vakcinų nuo Covid-19. Jos dar net neišrastos, tačiau aiškėja, kad Lietuvai pirkinys gali kainuoti apie šimtą milijonų eurų. O apsisprendimas – tikra loterija. Teks rinktis, ar sutartis pasirašyti su septyniomis skiepus kuriančiomis užsienio kompanijomis, ar rizikuoti tik su keletu iš jų ir galimai likti visai be vakcinų.

Lietuvai atėjo metas apsispręsti – kiek ir iš kokių užsienio kompanijų pirkti vakcinų nuo Covid-19. Jos dar net neišrastos, tačiau aiškėja, kad Lietuvai pirkinys gali kainuoti apie šimtą milijonų eurų. O apsisprendimas – tikra loterija. Teks rinktis, ar sutartis pasirašyti su septyniomis skiepus kuriančiomis užsienio kompanijomis, ar rizikuoti tik su keletu iš jų ir galimai likti visai be vakcinų.

REKLAMA

Koronavirusas neapleidžia gydymo įstaigų. Respublikinėje Šiaulių ligoninėje nustatyti dar 9 viruso atvejai.

„Deja, šiandien mes jau turime 6 pacientus, kurie turi Covid virusą ir 5 personalo darbuotojus“, – sako Šiaulių ligoninės vadovas Remigijus Mažeika.

Susirgusieji gydėsi ar dirbo Neurologijos skyriuje. Apie 80 pacientų ir medikų dabar testuojami. Vadovas ramina, kad paslaugos pacientams nenutrūks.

REKLAMA
REKLAMA

„Kurie teikia konsultacinę pagalbą, bus nukreipti į „švarų“ padalinį, kuriame bus guldomi nauji ligoniai, o tie pacientai, kurie dabar yra nervų ligų skyriuje, dvi savaites būsime priversti stebėti būklę“, – pasakoja R. Mažeika.

REKLAMA

Susirgo ir du Šiaulių Greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotojai. Iš viso paskutinę parą Lietuvoje fiksuoti 45 nauji užsikrėtimų koronaviruso atvejai, beveik pusė jų – infekcijos židiniuose. Skaičiams augant Nacionalinis visuomenės sveikatos centras jau visiems rekomenduoja darbus organizuoti nuotoliniu būdu, jei tai įmanoma.

Pasaulio mokslininkai galynėjasi su laiku ir bando sukurti skiepus nuo Covid-19. Greičiausiai vakcinos atsiras tik kitąmet, tačiau Lietuva, kaip ir kitos valstybės, apsispręsti, iš kurių farmacijos kompanijų pirkti būsimas vakcinas, turi jau dabar. Vakcinos Lietuvai gali kainuoti net šimtą milijonų eurų, skelbia premjeras. Panašiai tiek kainavo Valdovų rūmų statybos.

REKLAMA
REKLAMA

„Daugiau šiek tiek. Dar daugiau“, – teigia Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

Gali ir mažiau, jei pasiseks. Tačiau kaip pasiseks, iš anksto nežino niekas. Vakcinų pirkimą koordinuoja Europos Komisija, tačiau su kuriomis kompanijomis pasirašyti sutartis, sprendžia kiekviena valstybė atskirai. Lietuva sutartis pasirašyti svarsto su septyniomis Europos ir Amerikos bendrovėmis, arba tik dalimi iš jų. Taigi, vyksta savotiška loterija – kaip žinoti, kuri kompanija sukurs ne tik pirmąją, bet ir efektyvią vakciną.

„Problema yra ta, kad nė vienos tyrimai nėra baigti ir joks ekspertas negali pasakyt, kuri bus efektyvi. Reiškia, mes, mažindami rizikas, turim apsispręst, ar, kaip kai kurios kitos šalys, visas perkam“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad Lietuvai teks rizikuoti – arba brangiai mokėti ir pirkti visas potencialias vakcinas, ir net galimai perteklių vėliau išmesti, arba prašauti pro šalį ir likti visai be jų. Aurelijaus Verygos teigimu, planuojama vakcinų nupirkti 70-iai procentų tautiečių, t.y., kiek daugiau kaip du milijonus. Dar neaišku ir ar žmogui pakaks vienos vakcinos. Kokį sprendimą priimti, popiet tartis, štai, renkasi ir valdančiųjų koalicijos taryba.

Susėdę aplink rojaus obuoliukus ir kitas rudens sodo ir daržo gėrybes valdantieji sprendžia – rizikuoti parašus raityti ant mažiau sutarčių, ar ne.

„Galim pasirinkti dvi, jeigu nepataikom, liekam be vakcinos“, – sako S. Skvernelis.

Pasak Skvernelio, politikai linksta įsipareigoti visoms septynios užsienio farmacijos kompanijoms. Ir – galimai išleisti minėtus šimtą milijonų.

REKLAMA

„Man atrodo, kad visų politinių partijų, bent jau dalyvaujančių koalicijoje, lyderiai supranta, kad reikia padaryti maksimalius sprendimus, kad mūsų žmonės būtų saugūs, sveiki, gyvi, kad nebūtų sustabdoma ekonomika“, – pasakoja S. Skvernelis.

„Vis tiek, tai yra gerokai mažiau negu būtų, jeigu karantiną reikėtų skelbt ir turėtume milijardinius ekonomikos nuostolius. Tai sprendimas apskaičiuotas, paprastas ir pragmatiškas“, – teigia socialdarbietis Gediminas Kirkilas.

Beje, griežtą „ne“ valdžia taria Rusijos kuriamoms vakcinoms, neplanuoja pirkti jų ir iš Kinijos. Valdžia jau numatė ir kas skiepytis galės pirmiausia.

REKLAMA

„Medikai, toliau – vyresnio amžiaus grupė ir asmenys, kurie serga tam tikromis lėtinėmis ligomis, kur užsikrėtimas gali reikšmingai pabloginti jų sveikatos būklę. Viena iš tokių ligų yra diabetas“, – kalbėjo A. Veryga.

Beje, valdantieji ir toliau pyksta, kad prezidentas vakcinų pirkimo klausimu nesutiko šaukti Valstybės gynimo tarybos.

„Tas klausimas tikrai nėra kompetencija vienos ministerijos, Sveikatos apsaugos ministerijos. Kompetencijos minimum, kaip ir bandėm sakyti, VGT. Bet, kadangi Prezidentas nemano, kad ją reikia šaukti, tą sprendimą priiminės Vyriausybė“, – sako valstiečių pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdantieji dalytis atsakomybę su Prezidentu norėjo tam, kad išvengtų pavasario scenarijus, kai greitųjų testų pirkimo istorija atsidūrė STT akiratyje.

„Ši Vyriausybė yra praradusi pasitikėjimą, kai kalbam apie greitus pirkimus. Klausimas yra vienas – dėl patvirtintos sumos, ar ta suma, 100 mln., iš kur ji atsiranda“, – pasakoja liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Aišku, visi labai laukiame tų skiepų. Bet turbūt ne man vienam kyla klausimas, jeigu jis kalba apie 100 mln., ar neatsitiks, kad tai tris kartus mažesnė suma, ar priešingai, po to neišaugs į tris kartus didesnę sumą“, – teigia opozicijos lyderis Gabrielius Landsbergis.

Galutinį sprendimą, iš ko pirkti vakcinas, Vyriausybė žada rytoj.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų