REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienmandatės apygardos – tikras intrigų katilas Seimo rinkimuose. Ir kandidatai, ir politologai skėsčioja rankomis, bandydami nuspėti, kas gali pelnyti pergalę didesniuose Lietuvos miestuose – Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Marijampolėje. Rezultatų nuspėjamumui koją kišą nedisciplinuoti rinkėjai, kurie, užuot kaskart balsavę už tą pačią partiją, savo balsą atiduoda žinomiausiems vardams.

Vienmandatės apygardos – tikras intrigų katilas Seimo rinkimuose. Ir kandidatai, ir politologai skėsčioja rankomis, bandydami nuspėti, kas gali pelnyti pergalę didesniuose Lietuvos miestuose – Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Marijampolėje. Rezultatų nuspėjamumui koją kišą nedisciplinuoti rinkėjai, kurie, užuot kaskart balsavę už tą pačią partiją, savo balsą atiduoda žinomiausiems vardams.

REKLAMA

Portalas tv3.lt kviečia susipažinti, kuriose vienmandatėse rinkimų apygardose vyks labiausiai intriguojančios kovos, o kur rinkimų laimėtojas jau atrodo aiškus kaip dieną.

Meras iš tos pačios partijos – dar ne sėkmės garantas

Tai, kad vienos partijos atstovas – kokio nors rajono meras, dar nėra rodiklis, jog būtent ta partija laimės rinkėjų balsą vienmandatėje apygardoje. Anot Vytauto Didžiojo universiteto docento, politologo Bernaro Ivanovo, teorinė galimybė tam yra, tačiau rinkėjai labiau linkę rinktis garsius vardus ir matytus veidus, nesvarbu, už ką jie būtų žinomi.

„Yra įsisenėjusi praktika, kad laimi daugiausiai vis dėlto tie, kurie yra žinomi, matomi, ir nesvarbu, ar apie juos gerai, ar blogai kalbama. Žinomumas, matomumas nulemia. Gali būti meras socialdemokratas, bet, jeigu kandidatai nežinomi, tai jų greičiausiai ir neišrinks“, – tv3.lt kalbėjo B. Ivanovas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, kaip teigia politologas, Lietuvoje apskritai sudėtinga prognozuoti rinkimų rezultatus vienmandatėse apygardose, mat rinkėjai nėra disciplinuoti ir jų apsisprendimo neveikia partijų reitingai.

REKLAMA

„Brandžioms demokratijoms būdinga, kad lyderio, regiono vadovo, mero balsas gali disciplinuoti ir lemti, kad rinkėjas prabalsuos. Tam reikalingas pasitikėjimas. Lietuvoje nėra pasitikėjimo. Žmonės išrenka merus, regionų vadovus, žinomus asmenis, bet jais nepasitiki tiek, kad galėtų klausyti kiekvieno jų paliepimo ir prabalsuotų taip, kaip jie nori“, – pastebėjo B. Ivanovas.

Klaipėdoje – buvęs kariuomenės vadas prieš „Neptūno“ kapitoną

Šiemet Marių apygardoje varžysis Sauliaus Skvernelio Vyriausybėje aplinkos ministro pareigas ėjęs, tačiau vėliau iš pareigų atleistas Kęstutis Navickas. Šioje apygardoje jis stengsis mandatą iškovoti Tėvynės Sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams. 

REKLAMA
REKLAMA

Viena iš jo konkurenčių – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė Irina Rozova. Parlamentarė šioje kadencijoje pagarsėjo savo ryšiais su rusų diplomatais, dėl ko ne kartą bandyta I. Rozovą pašalinti iš Seimo. Marių apygardoje iš viso – 13 kandidatų.

Pajūrio apygardoje varžysis 11 kandidatų, tačiau aršiausia kova numatoma tarp dviejų dabartinių parlamentarų. Tai Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Dainius Kepenis, kuris prieš ketverius metus laimėjo rinkimus Marių apygardoje.

Danės apygardoje rinkimus dar kartą laimėti bandys Centro partijos-tautininkų pirmininkas Naglis Puteikis. Grėsmingiausiu konkurentu dabartiniam Seimo nariui galima laikyti naująjį uostamiesčio konservatorių lyderį, buvusį kariuomenės vadą Arvydą Pocių. Iš viso apygardoje – 10 kandidatų

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltijos apygardoje tikra kova turėtų užvirti tarp Liberalų sąjūdžio kandidato Gintaro Vaičekausko, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos kandidatės Irenos Šaulienės, Centro partijai-tautininkams atstovaujančios Ninos Puteikienės ir Darbo partijos į rinkimus deleguoto Klaipėdos „Neptūno“ kapitono Simo Galdiko. Iš viso apygardoje – 12 kandidatų.

Giriasi nuveiktais darbais

„Esu turbūt geriausias iš visų [kandidatų], nes žinau ir Klaipėdą, ir Neringą, nes Klaipėdoje gimiau ir augau, kūriau verslą“, – tv3.lt tikino D. Kepenis.

Pasak politiko, pajūryje jis turi daug draugų ir pažįstamų, kurie žino D. Kepenį kaip žmogų, juo pasitiki. D. Kepenio teigimu, jam nereikia „kurti pasakų“, ką jis darytų, nes, anot politiko, per ketverių metų kadenciją jis nuveikė ne vieną gerą darbą Klaipėdos regionui.

REKLAMA

Politiko teigimu, jo sutelkti žmonės parengė projektą tvariai jungčiai Klaipėda-Neringa, prisidėjo prie Girulių miško išsaugojimo, atskleidė „Grigeo Klaipėdos“ vamzdžio istoriją, prisidėjo prie Klaipėdos universiteto iškilimo.

„Radau vieną partiją, kuri, ką sako, tą ir daro. Per šiuos ketverius Seime mes padarėme labai daug permainų. Bet mes tik repetavome, kadangi mes visi buvome nauji Seime, mes tik pradėjome darbą. <...> Mes subrendę, mes esam pasiruošę. Šitie ketveri metai bus didžiuliai permainų metai“, – tikino D. Kepenis.

Žada darbų tęstinumą

„Manau, kad savo darbu Seime įrodžiau. Sprendžiu kompleksines Neringos, uosto problemas. <...> Tiesiog taip susidėliojo, kad dirbant Aplinkos apsaugos komitete, visos temos buvo susijusios su Kuršių mariomis, uostu ir renovacija“, – tv3.lt apie savo darbus Seime kalbėjo kitas kandidatas S. Gentvilas.

REKLAMA

Pasak jo, Pajūrio apygardos rinkėjams jis galėtų užtikrinti jau pradėtų darbų tęstinumą. Anot parlamentaro, politologai vertina, kad S. Gentvilas laimės Pajūrio apygardą. Pats kandidatas svarsto, kad antrajame rinkimų ture jam teks susidurti su D. Kepeniu.

„Aš, kaip mokslu tikintis ir racionalių argumentų ieškantis žmogus, bandau apeliuoti į tai, ką D. Kepenis dažnai šneka. <...> Mes, kaip Seimo nariai, esam labiausiai matomi, tai, manau, kad tie balsai ir pasiskirstys taip, kad antrajame ture su juo ir susitiksime“, – kalbėjo S. Gentvilas.

Liberalai gali atimti vieni iš kitų

Uostamiestyje paprastai neblogai sekasi liberaliems politikams, miesto mero pareigas jau trečiąją kadenciją eina buvęs Liberalų sąjūdžio narys Vytautas Grubliauskas. Visgi praėjusiais metais liberalai vėl skilo ir Liberalų sąjūdį palikę Aušrinė Armonaitė ir Remigijus Šimašius įkūrė Laisvės partiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Klaipėda – liberalus miestas, tačiau nemanau, kad klaipėdiečiai tik prie Liberalų sąjūdžio prisirišę yra“, – naujienų portalui tv3.lt teigė politologė, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) daktarė I. Petronytė-Urbonavičienė.

Pašnekovės nuomone, balsuojant už sąrašus daugiamandatėje, ir Liberalų sąjūdis, ir Laisvės partija Klaipėdoje turėtų surinkti daugiau nei 5 proc. rinkėjų balsų. Tačiau, I. Petronytės-Urbonavičienės teigimu, žiūrint į kovas vienmandatėse apygardose, rinkėjai dėmesį kreips į konkrečias pavardes, o ne į tai, kokiai partijai koks žmogus atstovauja.

REKLAMA

„Lietuviai mėgsta balsuoti už atskirus žmones. Liberalios vertybės, panašu, kad Klaipėdoje yra laiminti korta, tačiau tikrai ne viskas“, – tikino VU TSPMI daktarė.

Šiauliuose – valstiečių noras pakartoti sėkmę

Aušros apygardoje prieš ketverius metus iškovotą mandatą bandys apginti valstiečių remiamas Stasys Tumėnas. Jam iššūkį mes ir buvęs sveikatos apsaugos ir vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys, kurį delegavo Lietuvos žaliųjų partija. Aušros apygardoje laimę mėgins 13 kandidatų.

Saulės apygardoje laukia dviejų parlamentarų susidūrimas. Valstiečiai tikisi jų remiamo Valerijaus Simulik pergalės, konservatoriai į kovą siunčia ilgametę Seimo narę Viliją Aleknaitę-Abramikienę. Kortas šios apygardos rinkiminėje kovoje gali sumaišyti ir Šiaulių vicemeras Domas Griškevičius, save išsikėlęs pats. Iš viso Saulės apygardoje – 10 kandidatų.

REKLAMA

Panevėžys – tituluota sportininkė prieš Seimo narį

Nevėžio apygardoje kova virs tarp Lietuvos socialdemokratų partijai atstovaujančios tituluotos dviratininkės Simonos Krupeckaitės, konservatorių iškelto Seimo nario Bronislavo Matelio ir žemės ūkio viceministro, buvusio Seimo nario Petro Narkevičiaus, kurio kandidatūrą kelia socialdarbiečiai. Iš viso Nevėžio apygardoje varžysis 13 kandidatų.

B. Ivanovas svarsto, kad socialdemokratams gali pavykti laimėti mandatą Panevėžyje, pasitelkiant garsios sportininkės vardą.

„Lietuvoje sportininkai atskirais atvejais iš tikrųjų pasirodo neblogai. Buvimas Seime dar negarantuoja nieko iš esmės, o buvimas viešojoje erdvėje, matomumas ir rinkiminė kampanija šiuo atveju gali lemti nemažai. Būtent sportininkai Lietuvoje, kaip žinome, ne vienas ėjo [į Seimą]. Tiesa, karjera ne visada susiklostydavo, nors kai kam ir pavyko“, – svarstė B. Ivanovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politologas mano, kad būtent politikos strategai patarė Lietuvos socialdemokratų partijai į savo gretas pritraukti garsių vardų – sportininkus ar kultūros veikėjus.

„Buvimas politikoje dažnai stigmatizuoja Lietuvoje. Sakoma, kad, jei buvo Seime, tai prie lovio. Visada galima pasakyti nesant parlamente, kad aš esu antisisteminis, imsiuosi pareigos galiausiai kažką pakeisti, sutvarkyti, mes ne tokie, kaip tie Seime. Pastebiu pas socialdemokratus, kad jie šito ėmėsi bendrai po to, kai skilo“, – sakė B. Ivanovas.

Tuo metu Panevėžio vakarinėje apygardoje mandatą iškovoti bandys save išsikėlęs Seimo narys Povilas Urbšys. Jam iššūkį mes Panevėžio konservatorių lyderė Indiana Grigienė. Apygardoje – 11 kandidatų.

REKLAMA

Marijampolėje ir Alytuje – valstiečių kova prieš profesorius, socialdemokratus ir buvusius bendražygius

Marijampolėje pergalės sieks Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, valstiečių frakcijos narys Dainius Gaižauskas. Jam konkurenciją sudarys buvusi miesto merė, socialdemokratė Irena Lunskienė, konservatorių štabo vadovas Andrius Vyšniauskas, „Lietuva-visų“ partijai atstovaujantis profesorius Algis Krupavičius. Iš viso marijampoliečių simpatijų ir balsų lauks 11 kandidatų.

Alytuje savarankiškai kandidatuoja Seimo narys Vytautas Bakas, anksčiau priklausęs valstiečių frakcijai. Šioje apygardoje sulaukiame ir Seimo narių – valstiečių kandidato Roberto Šarknicko ir socialdemokratų atstovo Juliaus Sabatausko. Iš viso apygardoje – 12 kandidatų.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų