REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu turite vaikų, tikriausiai savo namuose turite ir begales įvairiausių žaislų. Tačiau ar žinojote, kad kai kurie jų gali būti pavojingi jūsų vaiko sveikatai? Tokių nesaugių žaislų kasmet į Lietuvą įvežama vis daugiau, teigia Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovai (VVTAT) ir tėvams pataria kreipti daugiau į dėmesio į tai, ką perka.

Jeigu turite vaikų, tikriausiai savo namuose turite ir begales įvairiausių žaislų. Tačiau ar žinojote, kad kai kurie jų gali būti pavojingi jūsų vaiko sveikatai? Tokių nesaugių žaislų kasmet į Lietuvą įvežama vis daugiau, teigia Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovai (VVTAT) ir tėvams pataria kreipti daugiau į dėmesio į tai, ką perka.

REKLAMA

VVTAT duomenimis, pernai nesaugių ne maisto prekių į šalį daugiausiai įvežė ir jais prekiavo ne kas kitas, o žaislų pardavėjai. Iš 50 Lietuvoje per metus nustatytų pavojingų prekių atvejų 24 pažeidimus padarė žaislų importuotojai bei platintojai, o didžioji dalis tokių žaislų buvo skirta vaikams iki 3 metų.

Šiais metais daugiausiai tokių žaislų buvo atvežta iš Kinijos. Pirmąjį šių metų pusmetį tarnyba nustatė 29 nesaugius produktus, iš kurių didžioji dalis pagaminta būtent šioje šalyje. 

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso per pirmąjį šių metų pusmetį tarnyba atliko daugiau nei 2,5 tūkst. įvairių gaminių patikrinimų, iš jų beveik 35 proc. buvo nustatyti pažeidimai.

REKLAMA

VVTAT atstovė Natalija Jarmulkovič naujienų portalui tv3.lt papasakojo, jog tarnyba kasmet sulaukia apie 40-50 vartotojų pranešimų, susijusių su galimai nesaugiomis prekėmis.

„Dažniausiai vartotojai kreipiasi dėl įtartino žaislo kvapo, abejonių keliančios žaislo cheminės sudėties ar naudojimo instrukcijų nebuvimo“, – teigia pašnekovė.

Ar žinote, iš ko pagaminti jūsų turimi žaislai?

Tad į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis prekę ir kaip pasitikrinti ar tokių sveikatai pavojingų žaislų nėra jūsų namuose?

Pirmiausia vertėtų atkreipti dėmesį į gaminio sudėtį. VVTAT teigimu, dažniausiai nesaugiais yra pripažįstami žaislai, kurie savo sudėtyje turi cheminės medžiagos, vadinamos ftalatu. Ši medžiaga yra dedama į plastiką, siekiant padaryti jį minkštesnį ir lankstesnį.

REKLAMA
REKLAMA

„Per didelis ftalatų kiekis gali sukelti astmą, pažeisti kepenis, inkstus, sutrikdyti medžiagų apykaitą, silpninti imuninę sistemą ir panašiai“, – portalui aiškina N. Jarmulkovič.

Tačiau ši cheminė medžiaga tikrai nėra vienintelė, įtrauktą į pavojingų ir žaislų gamybai netinkamų sąrašą. Seimo patvirtintame Žaislų saugos techniniame reglamente yra nurodytas visas sąrašas medžiagų ir netgi cheminių elementų kiekis, kuris yra saugus vaiko organizmui.

Reikalavimai itin specifiniai, tad tėvams juos sutikrinti yra praktiškai neįmanoma. N. Jarmulkovič teigimu, čia atsakomybė krenta ant žaislų gamintojų ir pardavėjų pečių: „Gamintojams, importuotojams ir tolesniems naudotojams tenka atsakomybė užtikrinti, kad jų gaminamos, tiekiamos rinkai ar naudojamos cheminės medžiagos, atskiros ir esančios mišinių ar gaminių sudėtyje, neturėtų neigiamo poveikio žmonių sveikatai ir aplinkai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavojingų žaislų sąrašus patikrinti galite ir internete

N. Jarmulkovič pataria pasitikrinti, kokie žaislai guli jūsų namuose, o prieš perkant nepamiršti perskaityti prekės sudėties.

„Kilus bet kokiam įtarimui dėl žaislo saugos, patariame neleisti juo žaisti vaikams ir apie tai informuoti VVTAT, nurodant kur, kada ir koks žaislas įsigytas, kokie pavojai pastebėti bei, pageidautina, pridėti žaislo, pakuotės ir ženklinimo nuotraukas“, – aiškina VVTAT atstovė.

Taip pat, prieš perkant naujus žaislus apie pavojingus ir Lietuvoje draudžiamus gaminius vaikams galite pasiskaityti ir VVTAT puslapyje, skiltyje „Pavojingi produktai“.

REKLAMA

Čia esančiame sąraše galima rasti galybę žaislų, iš pirmo žvilgsnio tikrai neatrodančių pavojingai. Kai kurie jų buvo pardavinėjami ir tokiuose dažnai lankomuose parduotuvių tinkluose kaip „Senukai“ arba Kaune įsikūrusiame prekybos miestelyje „Urmas“.

Vien per šiuos metus į sąrašą buvo pridėta 16 skirtingų Lietuvoje parduodamų žaislų, nuo lėlių iki žaislinių ponių. Didžioji dalis jų – pagaminti Kinijoje.

Atskleidžia, ką reikėtų patikrinti prieš perkant naują žaislą

Visi Lietuvoje rinkai tiekiami ir sveikatai nepavojingi žaislai turi būti pažymėti ženklu „CE“. Jeigu šių raidžių ant įpakavimo ar etiketės rasti negalite, toks žaislas galimai yra pardavinėjamas nelegaliai ir neatitinka visų šalyje keliamų saugumo reikalavimų.

REKLAMA

Paklausta apie tai, ar gali būti jau uždraustų žaislų, kuriuos daugelis mūsų turi namuose ir patys to nežino, N. Jarmulkovič pripažįsta, kad tai tikrai yra įmanoma: „Tai gali būti žaislai, kurie kelia didelį pavojų, pavyzdžiui, elektroniniai žaislai, kurių įtampa viršija 24V, įvairūs svaidiniai su aštriais galais, žaislai pagaminti iš ypač degių medžiagų ir panašiai“.

Tiems, kurie nori būti visiškai tikri savo perkamų žaislų saugumu, VVTAT taip pat pateikia ir sąrašą patarimų bei svarbiausių dalykų, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį tiek parduotuvėje, tiek namie:

  • Apžiūrėkite, ar žaislas paženklintas. Įsitikinkite, ar sudėtingas žaislas turi naudojimo instrukciją. Įvertinkite, ar žaislas tiks vaikui pagal amžių. Žaislas gali būti nesaugūs ne tik dėl gamybai panaudotų medžiagų ar konstrukcijos – vyresnio amžiaus vaikams skirti žaislai gali būti pavojingi jaunesniems jų broliams ir seserims.
  • Įsitikinkite, ar žaislas, jo konstrukcijos, neturi aštrių briaunų, smaigalių, ar tarp judančių detalių nėra tokio dydžio tarpų, kur galėtų įstrigti pirštas.
  • Įvertinkite, ar triratukas, automobiliukas ar kitas žaislas, kuris turi išlaikyti vaiko svorį, yra pakankamai tvirtas ir stabilus. Konstrukcijos irimai gali sukelti pačias blogiausias pasekmes.
  • Žaislo, skirto vaikams iki 3 metų, konstrukcijoje neturi būti lengvai nuplėšiamų smulkių detalių. Vaikas gali jomis užspringti ir uždusti.
  • Žaislo korpusas turi būti pakankamai tvirtas, kad nesudužtų jį numetus ar ant jo užlipus. Duženų briaunos gali sužaloti vaiką.
  • Tempiamų žaislų ilgos virvelės gale neturi būti detalės, galinčios padėti virvelei sudaryti kilpą, nes tai kelia pasismaugimo pavojų.
  • Žaisliniai šaunamieji ginklai su 6 mm skersmens šratais ir kitokiais svaidiniais gali būti pavojingi. Iškyla rizika susižeisti akis ir veidą net atšokusiu nuo taikinio šratu. Dažnai jie paženklinti nuoroda vaikams nuo 14 metų, todėl nepatariama jų pirkti mažiesiems. Patikrinimų metu dažnai nustatoma, kad svaidinių kinetinė energija viršija leistiną 0,08 J normą.
  • Timpos (laidynės) gali būti pavojingos panaudojus kitą svaidinį, pavyzdžiui, akmenuką.
  • Burniniai žaislai (smulkūs švilpukai, lengvai nuimami dūdelių antgaliai) kelia užspringimo pavojų ir vyresniems nei 3 metų amžiaus vaikams.
  • Karnavalinėse kaukėse turi būti pakankamas vėdinimo plotas, kad vaikui nepritrūktų oro. Karnavaliniai kostiumai neturi būti pagaminti iš lengvai užsidegančių medžiagų.
  • Medinukai turėtų būti glotniais paviršiais, be šerpetų.
  • Sūpynės turi būti su apsauginiais įtaisais, tvirtos konstrukcijos. Vertėtų atkreipti dėmesį į tai ar yra nuorodos dėl saugos, montavimo instrukcijos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų