REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savo galingais balsais gyvūnai ne tik gąsdina konkurentus, bet ir vilioja pateles. Girininkai pastebi, kad šiemet tuoktuvių ritualai prasideda gerokai vėliau nei įprastai, mat elniams trukdo miškus masiškai užplūdę grybautojai, kurie dėl baravykų iš miškų išlenda tik temstant. Tada savo privalumus ima demonstruoti meilės ištroškę raguotieji jaunikiai.

Savo galingais balsais gyvūnai ne tik gąsdina konkurentus, bet ir vilioja pateles. Girininkai pastebi, kad šiemet tuoktuvių ritualai prasideda gerokai vėliau nei įprastai, mat elniams trukdo miškus masiškai užplūdę grybautojai, kurie dėl baravykų iš miškų išlenda tik temstant. Tada savo privalumus ima demonstruoti meilės ištroškę raguotieji jaunikiai.

REKLAMA

Jau iš tolo miške atsklindantis baubimas įspėja, kad dabar čia yra ypatingas metas, pats elnių tuoktuvių įkarštis.

Būrį smalsuolių girininkas vedasi į miško gilumą, vietas, kurias pamėgę elniai. Baltus drabužius ar šviesius plaukus tenka slėpti, balta spalva elniui – pavojaus signalas. Kai kur tenka prilėtinti žingsnį ir kone sėlinti. Elniai tokie jautrūs, kad ne tik pamato ar užuodžia jų teritorijoje besižvalgančius nekviestus svečius, bet ir pajaučia.

„Tai pats didingiausias metas miške, kai tu pajauti visą gamtos jėgą – tauriųjų elnių ruja miške. Visada kviečiam paklausyt, kviečiam paklausyt su mumis kartu, pirma, kad neišbaidytume gyvūno iš jo rujos vietos – mes žinom, kaip prieit, kaip parodyt ir kad būtų saugu“, – sako girininkas Kęstutis Markevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Įsitaisę ant kalvelės visi nuščiūva – tai iš vienos, tai iš kitos pusės pasigirsta galingas elnių maurojimas – jų miške ne vienas. Kad arčiau juos priviliotų, girininkas griebiasi ir įvairių gudrybių – erzina karūnuotuosius jaunikius, kad šis galvotų, jog netoliese varžovas ragus į medį dailina. Imituoja ir baubimą, kad elnias sunerimtų, jog konkurentas susiruošė jo haremą pervilioti.

REKLAMA

Tokios apgavystės kartais suveikia ir smalsumo genamas ant kelio tolumoje trumpam pasirodo subrendęs patinas, o jaunesnis patinėlis visai nesislapsto. Lėtai vaikštinėdamas netgi pozuoja. Šiam, matyt, tuoktuvės ir patelės dar ne galvoj.

„Taip pat ir patelių elnių matėm, tai tikrai įspūdinga ir vienas stovėjo gal už kokių 50-100 metrų ir jos stovėjo, gal 5 minutes ir žiūrėjo į mus, pasisuka į šoną, į mus, tai tikrai įspūdinga“, – pasakoja studentė Gabrielė Mincevičiūtė.

„Įspūdžiai nepakartojami, nes tu pirmiausia išgirsti, tada pamatai, kartais turi būti visiškoj tyloj, taip kad girdi savo ausų spengimą ir širdies dūžius – yra didžiulė įtampa, nes ir žvėrys ją jaučia ir tu ją jauti – reikia atvažiuoti ir patirti“, – teigia studentė Silvija Dubakaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Lankytojai atvirauja, kad galingas baubimas kaskart perveria iki širdies gelmių:

„Truputėlį tokio šiurpuliuko praėjo per kūną, pagaugai tokie.“

Gamta yra nuostabi, jei net ne visada gali pamatyti tuos elnius, tu juos visada girdi, klausai ir gali suprasti, ar jis vyresnis, jaunesnis.“

„Rodo savo jėgą, be abejo, viskas tai ir gąsdinimas, ir viliojimas ir savęs demonstravimas, koks jis puikus, ateikit pas mane. Kiekvienas rodo, ką jis sugeba, patinai užsiėmę savo rujos vietas, apeina savo teritoriją, kuo stambesnis, galingesnis patinas, tuo, žinoma, daugiau panelių pas jį“, – kalbėjo K. Markevičius.

Brandaus elnio hareme gali būti nuo trijų iki net 18 damų. Dėl jų vyksta kova kone pora mėnesių, bet intensyviausia ji rugsėjo antroje pusėje. Ir čia visos priemonės galimos – laimi didingiausia karūna pasidabinęs, labiausiai įmitęs, galingiausią balsą turintis ir, žinoma, kovoje stipriausias patinas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol patinai balsais varžosi viens su kitu, staiga patelės greičiausiai pajaučia žmogų, nuaidi perspėjimas apie pavojų ir lydimas būrio, galiūnas neria į tankmę. Tad patelės elniui ir apsaugai, ir meilei. Visos rujos metu elnias ir gyvas vien meilės žaidimais – jis nieko neėda, tad netenka ketvirtadalio svorio.

„Dieną jie vėsinasi nuo aistros, dienos metu jie renkasi tokią teritoriją, kur mažiausiai lankytojų, kur vanduo, nendrės ir jie ten vėsinasi, po rujos, save atsivėsinti reikia, pailsėti, nes vakare vėl darbas“, – sako K. Markevičius.

Pasak girininko, šiemet norintiems tapti elnių tuoktuvių liudininkais miške gali tekti užsibūti iki išnaktų arba atvykti itin anksti ryte, mat žvėris išbaido miškus dėl baravykų užplūdę grybautojų minios, todėl elniai tuoktuvių ritualus pradeda vėliau.

REKLAMA

Geriausia į šias vestuves keliauti su žinovu, taip saugiau. Dabar ir elnių medžioklės sezonas.

„Daugelis gal nesupranta, kodėl medžiojama dabar, bet tuo metu mes galime atrinkti, kuris neišsivystęs, selekcinis, silpnas, nusilpęs – tie ir medžiojami, o patys galingiausi su savo haremais vaikščioja“, – pasakoja K. Markevičius.

Elniai medžiojami nuo rugsėjo iki sausio. Tauriųjų elnių populiacija Lietuvoje pastaraisiais metais itin išaugusi, skaičiuojama, kad jų yra apie 55 tūkstančius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų