REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Svarbi informacija savaitgalį į gimtuosius kraštus, sodybas ar svečius važiuojantiems ir iš ten grįžtantiems – Lietuvoje prasidėjo didžiųjų miško žvėrių migracija. Ji vyksta ir dėl kai kurių gyvūnų, pavyzdžiui, briedžių, poravimosi.

Svarbi informacija savaitgalį į gimtuosius kraštus, sodybas ar svečius važiuojantiems ir iš ten grįžtantiems – Lietuvoje prasidėjo didžiųjų miško žvėrių migracija. Ji vyksta ir dėl kai kurių gyvūnų, pavyzdžiui, briedžių, poravimosi.

REKLAMA

Anksti ryte ar vakarėjant – į greitkelius ir rajoninius keliukus netikėtai išbėga stirnos ir didžiuliai briedžiai. Susidūrimai su pastaraisiais – neretai sveriančiais per pusę tonos – gali baigtis ir tragiškai.

Rudeninė migracija šiemet gerokai ankstesnė nei anksčiau buvo įprasta. Pareigūnai ir gamtininkai pasakoja, kaip reikėtų elgtis kelyje sutikus žvėrį.

Kaip tik dabar mūsų keliuose prasideda kasmetinė didžiųjų miško žvėrių migracija, tad ir avarijų, kai net miestų teritorijose į kelią išbėga ir briedžiai – dabar smarkiai daugėja.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums truputėlį keista, kad ir pavasarinė migracija ilgiau užtruko realioj situacijoj – matome pagal duomenis savo. Ir šita rudeninė migracija prasidėjo anksčiau. Visą laiką būdavo, kad ji prasideda rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje. O dabar rugsėjo vidurys ir jau prasidėjo“, – sako Aplinkos apsaugos departamento atstovas Gediminas Markauskas.

REKLAMA

„Prisidėjo trikdymo faktorius – tiesiog grybavimas miškuose tampa, sako, mada, religija… nežinau. Man atrodo, kad kažkas su mumis negerai, nes mūsų ten tiek, kad tiesiog žvėrys yra iš miško išgainioti. Laukų miškeliuose, eina iš vieno miško į kitą vidurį dienos. Todėl, kad dieną staiga plūsteli tūkstančiai žmonių, automobiliai ir žvėrys turi eiti“, – pasakoja gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

Aplinkosaugininkai dabar kone kiekvieną dieną gauna po 20-30 pranešimų apie automobilių susidūrimus su gyvūnais.

REKLAMA
REKLAMA

„Paros laikas, tai ankstus rytas nuo 5 val. iki 8 val. – masė eina. Ir vakare nuo 18 val. iki 20 val. tas pats bjauriausias laikas vairuotojams, kai prietema tokia, kai sunku pamatyti kažką – nei tamsu, nei šviesu. Būtent tuo metu žvėrys pradeda judėti“, – teigia G. Markauskas.

Tamsiu paros metu susidūrimų su gyvūnais nepavyksta išvengti ir pareigūnams. Jie dar net neprasidėjus rudeninei migracijai partrenkė elnią prie Raganės kaimo Panevėžio apskrityje. Sužalotas ne tik žvėris, apgadintas ir automobilis. Šiemet aplinkosaugininkai fiksavo jau beveik 5000 panašių susidūrimų.

Tiesa, policijos skaičiai kiek kitokie – jie eismo įvykių su gyvūnais šiemet fiksavo maždaug 3000. Jų metu buvo sužaloti beveik 20 žmonių. Mirčių kol kas nefiksuota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai atsitinka tas susidūrimas su gyvūnu, tai pirmiausia reikia pasirūpinti tuo, kad tas įvykis netrukdytų eismui ir nekeltų pavojaus nei jums, nei aplinkiniams. Pasirūpinti, kad automobilis būtų matomas, pažymėtas, kaip reikalauja taisyklės – pastatant avarinį ženklą, įjungus avarines šviesas. Kitą vertus, jei yra sužaloti žmonės – suteikti pirmąją pagalbą ir bet kokiu atveju skambinti skubiuoju pagalbos telefonu“, – kalbėjo Kelių policijos atstovas Vytautas Grašys.

Liūdniausiai baigiasi susidūrimai su briedžiais, mat jei stirna retai sveria daugiau nei 35 kg, o suaugęs elnias 200-250 kg, tai briedis gali sverti 2-3 kartus daugiau iki 700 kg.

REKLAMA

Su pastaraisiais nedera juokauti net jei pavyko išvengti susidūrimo – mat jie dar gali užkurti jums pirtį.

„Niekada nenaudokime jokių nei šviesos, nei garso signalų, nes jie reakciją tik pagreitins ir žvėris, nors mūsų galvomis atrodo, kad turėtų šokti ir bėgti tolyn, jis gali kaip tik – didžiausia tikimybė – bėgti per kelią“, – sako S. Paltanavičius.

„Jį gali supykdyti ir jis gali dar pulti. Briedis, turiu omeny. Jis didelis, jis nieko nebijo, ką tu čia man dabar…“, – pasakoja G. Markauskas.

Be to, reikėtų prisiminti, kad gyvūnai šiuo metu dažnai po vieną nevaikšto. Briedžiai gali vaikščioti mažesnėmis grupelėmis, o elniai – nedideliais haremais iki 10-12 individų.

Tad kelyje išvengus susidūrimo su vienu žvėrimi, nederėtų atsipalaiduoti ir spausti akceleratoriaus pedalo – netrukus kelyje gali pasirodyti daugiau netikėtų svečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų