REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos apygardos teisme toliau apeliacine tvarka nagrinėjama byla dėl merginos iš Jurbarko sumušimo ir jos seksualinio prievartavimo. Neseniai buvo gautos socialinio tyrimo išvados, kurių metu vertinta, kokia yra rizika dėl nuteistojo pakartotinio nusikalstamumo galimybių.

Klaipėdos apygardos teisme toliau apeliacine tvarka nagrinėjama byla dėl merginos iš Jurbarko sumušimo ir jos seksualinio prievartavimo. Neseniai buvo gautos socialinio tyrimo išvados, kurių metu vertinta, kokia yra rizika dėl nuteistojo pakartotinio nusikalstamumo galimybių.

REKLAMA

Didelį rezonansą visuomenėje sukėlusioje byloje aštuoniolikmetis Mantas Icikevičius Tauragės apylinkės teismo pripažintas kaltu, tačiau jam paskirta tik lygtinė trejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Tokį nuosprendį apskundė nukentėjusiosios pusė, kuri siekia, kad žiauriai su mergina pasielgęs jaunuolis sėstų už grotų. Savo ruožtu M. Icikevičius siekia būti visiškai išteisintas, nes, anot jo, užpuolimo metu jis savo agresyvius veiksmus nutraukė pats.

Artimiausiame posėdyje teismui bus pateiktos bei jame įvertintos atlikto tyrimo išvados. Tiesa, išvadų detalių visuomenė neišgirs, nes posėdis toliau vyks už uždarų durų.

REKLAMA
REKLAMA

Įvertino rizikas

Žiauriai sužalotą merginą atstovaujantis advokatas Mindaugas Vasiliauskas tv3.lt patvirtino, kad yra gautos socialinio tyrimo išvados:

REKLAMA

„Buvo vertinama, kokia yra rizika dėl nuteistojo pakartotinio nusikalstamumo galimybių. Specialistai iš Probacijos tarnybos įvertino jo gyvenimo sąlygas, elgesį, kitus faktorius.

Išvadų esmė yra atsakyti į klausimą, kokia yra pakartotinė nusikalstamumo rizika. Ekspertai pateikė savo rekomendacijas. Tiesa, tų išvadų negalime komentuoti, posėdis yra uždaras.“

Advokatas dar kartą pakartojo, kad jų pateiktos apeliacijos esmė – kaltininkui paskirta neteisinga bausmė. „Turėtų būti paskirta reali laisvės atėmimo bausmė, kad būtų pasiekti jos tikslai. Taip pat turėtų būti atlyginta visa prašoma neturtinė žala“, – pabrėžė M. Vasiliauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, kad nukentėjusios merginos situacija išlieka probleminė: „Mergina naktimis nemiega, ją kankina priepuoliai, atsiranda dusulys. Tik psichologai jai gali suteikti tinkamą pagalbą. Viskas yra susiję su patirtais išgyvenimais. Ji bijo viena kažkur išeiti. Jau nekalbant apie bendravimą su vaikinais.“

Paskirtas nuosprendis

Kaip jau minėta, M. Icikevičiui paskirtos bausmės vykdymas buvo atidėtas trejiems metams. Nuteistasis įpareigotas toliau mokytis ir dirbti, nekeisti gyvenamosios vietos bei 12 mėnesių nevartoti alkoholio.

Vaikinas taip pat turi atlyginti 5 tūkst. eurų žalą nukentėjusiajai, 2 tūkst. eurų nukentėjusiosios tėvui ir padengti bylinėjimosi išlaidas. Šį nuosprendį apskundė ne tik nukentėjusiosios atstovai, prokurorai, bet ir pats nuteistasis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Vasiliauskas po ankstesnių posėdžių ne kartą kartojo, kad bausmės tikslas gali būti pasiektas tik paskyrus realią laisvės atėmimo bausmę.

Naujienų portalas tv3.lt anksčiau rašė, kad per moksleivių vakarėlį praėjusių metų gegužę sodyboje žiauriai sužalotos paauglės istorija Tauragės apylinkės teisme buvo išnagrinėta vos per vieną posėdį. 

Merginą sunkiai sužalojęs tuomet nė 18 metų neturėjęs jurbarkiškis sulaukė lygtinės bausmės. Savo skundą apeliacinei instancijai pateikė ir nuteistojo jurbarkiškio advokatas. Šiuo skundu siekiama išteisinimo dėl kaltinimų merginos išžaginimu.

Nukentėjusiosios šeimą atstovaujantis M. Vasiliauskas tuomet teigė, kad toks oponentų žingsnis pasirodė keistas:

REKLAMA

„Tikrai, keista situacija. Asmuo per teismo posėdį nuoširdžiai gailėjosi ir prisipažino dėl to, ką padarė, o jo gynėjas dabar jau dėsto priešingus dalykus.“

Primename, kad per teismo posėdį į klausimą, ar prisipažįsta kaltu, jurbarkiškis atsakė teigiamai. Tai reiškia, kad teisme jis prisipažino kaltu dėl visų jam pateiktų kaltinimų. Tuo pačiu ir dėl išžaginimo.

Trys kaltinimai

Naujienų portalas tv3.lt praėjusių metų lapkritį rašė, kad Klaipėdos apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė, vadovavusi ikiteisminiam tyrimui, kurio metu buvo nustatinėjamos įvykių kaimo turizmo sodyboje Tauragės rajone aplinkybės, bylą su kaltinamuoju aktu perdavė Tauragės apylinkės teismo Tauragės rūmams.

REKLAMA

Tuomet 17 metų jaunuoliui iš Jurbarko kaltinimai pareikšti pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl pasikėsinimo išžaginti nepilnametę, jos seksualinio prievartavimo ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo, rašoma Generalinės prokuratūros pranešime spaudai.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2019 metų gegužės 26 dieną, kuomet kaimo turizmo sodyboje Tauragės rajone buvo sumušta 16 metų mergina. Per pusę metų, kuomet truko ikiteisminis tyrimas, atliktos trys dešimtys apklausų, kurių daugumoje turėjo dalyvauti ir psichologas, atlikta ne viena ekspertizė, surinkti ir išanalizuoti būtinieji duomenys.

Ikiteisminio tyrimo metu gautose teismo medicinos bei psichiatrijos ekspertų išvadose nurodyta, kad nukentėjusios merginos patirti sužalojimai ir dėl jų kilusios pasekmės jos sveikatai, vadovaujantis teisės aktuose nustatytais kriterijais, kvalifikuotini kaip nesunkūs, todėl 17 metų jaunuoliui buvo pareikštas kaltinimas pagal Baudžiamojo kodekso 138 straipsnio 1 dalį – nesunkus sveikatos sutrikdymas. Kiti kaltinimai pareikšti dėl sunkių smurtinių nusikaltimų padarymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų