REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilnius – miestas, kuriame į Seimą bus renkama daugiausiai – net 13 – Seimo narių vienmandatėse apygardose. Kai kuriose jau visai netrukus įsižiebs išties įnirtingos kovos tarp spalvingų kandidatų. Tiesa, nei politologai, nei patys kandidatai neskuba prognozuoti pirmojo turo pergalės net tiems politikams, kurie, atrodo, galėtų laimėti užtikrintai.

Vilnius – miestas, kuriame į Seimą bus renkama daugiausiai – net 13 – Seimo narių vienmandatėse apygardose. Kai kuriose jau visai netrukus įsižiebs išties įnirtingos kovos tarp spalvingų kandidatų. Tiesa, nei politologai, nei patys kandidatai neskuba prognozuoti pirmojo turo pergalės net tiems politikams, kurie, atrodo, galėtų laimėti užtikrintai.

REKLAMA

Iš 177 kandidatų vilniečiai į Seimą vienmandatėse apygardose išrinks 13 savo atstovų. Portalas tv3.lt kviečia susipažinti, kuriose rinkimų apygardose vyks labiausiai intriguojančios kovos, o kur rinkimų laimėtojas jau atrodo aiškus kaip dieną.

Pasmerkti laimėti?

Dviejose rinkimų apygardose Vilniuje kovos išties populiarūs Lietuvos politikai – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas, premjeras Saulius Skvernelis bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatė, Seimo narė Ingrida Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, politikai rungsis ne vienas prieš kitą, o būrį kitų geriau ar mažiau žinomų kandidatų. Antakalnio apygardoje I. Šimonytė kovos prieš Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatą, politologą Liutaurą Gudžinską, Nacionalinio susivienijimo pirmininką, filosofą Vytautą Radžvilą ir dar 11 kandidatų.

REKLAMA

Mykolo Romerio universiteto docentas Virgis Valentinavičius neabejoja, kad I. Šimonytė savo apygardoje pelnys pergalę, nes Antakalnio apygarda – istoriškai palanki konservatoriams.

„Istoriškai tai buvo Andriaus Kubiliaus apygarda. Kai atėjo laikas, jis ją džentelmeniškai užleido I. Šimonytei. Ten rezultatas yra aiškus“, – tv3.lt kalbėjo V. Valentinavičius.

Tuo metu S. Skvernelis Pilaitės-Karoliniškių apygardoje meta iššūkį dviem Seimo nariams – Liberalų sąjūdžio kandidatui Eugenijui Gentvilui ir TS-LKD kandidatei Radvilei Morkūnaitei-Mikulėnienei, bei dar 10 kandidatų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau V. Valentinavičius nesiryžta vienareikšmiškai teigti, kad premjeras bus neabejotinas laimėtojas šioje apygardoje. MRU docentas atkreipia dėmesį, kad miegamuosiuose rajonuose rinkėjų balsai žymiai labiau išsiskaido. Be to, anot V. Valentinavičiaus, S. Skverneliui koją kiša jo kandi retorika.

„Matant pono Skvernelio politinio koliojimosi priepuolius, kaip buvo Seime, tai dar pora tokių atvejų ir klausimas, ar išeis į antrąjį ratą. Nemanau, kad S. Skvernelis su tokia pykčio, neapykantos komunikacija ir kritikos nepakentimu laimi labai daug balsų“, – svarstė pašnekovas. 

Taip pat V. Valentinavičius pastebi, kad pandemija, kuri pavasarį padėjo kilti Vyriausybės ir S. Skvernelio reitingams, vis dar tęsiasi ir ima varginti rinkėjus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pandemijos valdymas rudenį – labai chaotiškas, padrikas ir nenuoseklus, palyginus su pavasariu. Ir tai gali turėti rimtą poveikį, atsigręžti prieš Vyriausybę ir S. Skvernelį. Nedrįsčiau vienareikšmiškai prognozuoti automatinės S. Skvernelio pergalės Karoliniškėse“, – sakė V. Valentinavičius. 

Reputacija gali pakišti koją

Įnirtinga kova, kurios laimėtoją tikrai sunku prognozuoti, vilniečių laukia Senamiesčio-Žvėryno apygardoje, kur vienas kitam iššūkį meta 15 kandidatų. Tarp jų ir dabartiniai Seimo nariai: Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, TS-LKD kandidatas Mykolas Majauskas bei LSDP kandidatė Dovilė Šakalienė.

REKLAMA

Anot V. Valentinavičiaus, D. Šakalienė turi gerokai mažiau šansų laimėti pirmąjį turą nei kiti du jos priešininkai, nes Senamiesčio-Žvėryno apygarda nėra socialdemokratų rinkėja. Tačiau čia pat V. Čmilytei-Nielsen bei M. Majauskui gali trukdyti reputacinės problemos.

„V. Čmilytė-Nielsen ir M. Majauskas – keblus derinys. Pastaruoju metu Senamiestis buvo gana stipriai konservatorių, jie ten lengvai laimėdavo. Bet M. Majauskas turėjo reputacijos problemų, pasižiūrėsime, ar tai atsilieps jo rezultatui

V. Čmilytė-Nielsen irgi turi kuprą savo partijos ir korupcijos bylos su „MG Baltic“. Bet V. Čmilytės-Nielsen vadovavimas partijai parodė, kad ji yra pajėgi pagerinti partijos reputaciją ir įvaizdį. Jos viešas profilis pasirodė stipresnis nei bloga partijos reputacija. Netikėtumas, kad toks jaunas žmogus taip ryžtingai imtųsi vadovauti ir padarytų ženklų poveikį partijos įvaizdžiui per labai trumpą laiką“, – kalbėjo V. Valentinavičius.

REKLAMA

Konkurencijos nesureikšmina

Vis dėlto patys kandidatai neskuba skaičiuoti, su kuriuo iš konkurentų gali tekti susidurti Seimo rinkimuose. Štai M. Majauskas sako šiuo metu apie priešininkus negalvojantis, daugiau dėmesio skiriantis darbui su rinkėjais.

„Šiandien tikrai apie tai negalvoju, stengiuosi visą dėmesį skirti darbui su bendruomenėmis, atsiskaityti už nuveiktus darbus ir išgirsti gyventojų lūkesčius. Tikrai negalvoju, kaip gali atrodyti pirmas ar antras turas“, – tv3.lt kalbėjo M. Majauskas.

Tuo metu V. Čmilytė-Nielsen pripažįsta, kad antrajame ture mato save ir M. Majauską, tačiau neatmeta galimybės, kad situacija gali keistis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Seimo nariai, kurie yra, matyt, ryškesni kandidatai šioje apygardoje, ir M. Majauskas, kaip praeitų rinkimų nugalėtojas, yra vienas rimtesnių kandidatų. Manyčiau, kad tai objektyvu, nes tai žmogus, turintis didžiausią įdirbį iš minimų trijų [kandidatų]. 

Bet vėlgi, sunku prognozuoti, daug kas priklausys nuo mūsų dalyvavimo debatuose ir paskutinio mėnesio, kaip pavyks savo žinią perduoti“, – tv3.lt sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Abejoja senų politikų sėkme

Fabijoniškių apygardoje susidurs dabartiniai Seimo nariai Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas, konservatorė Aistė Gedvilienė bei Darbo partijos narys Andrius Mazuronis. Iš viso apygardoje – 15 kandidatų.

REKLAMA

V. Valentinavičius labai nustebtų, jei senam politikos vilkui G. Kirkilui pavyktų užsitikrinti pergalę šioje apygardoje. 

„Jis nėra laimėjęs nė vienų rinkimų apygardoje niekada. Jis visą laiką buvo kopėjas per sąrašą. Kadangi partijos sąrašas yra kol kas pagal apklausas ir pagal turinį beviltiškas, ir G. Kirkilo perspektyvos, ir jo reputacija yra tokia pati kaip jo sąrašo“, – sakė MRU docentas.

Pergalės apygardoje V. Valentinavičius neprognozuoja ir dar vienam patyrusiam politikui – partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatui Artūrui Zuokui. Šeškinės-Šnipiškių apygardoje jis savo jėgas bandys su dar 12 kandidatų. Tarp jų – Seimo narė, socialdemokratė Rasa Budbergytė, buvęs prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas, konservatorius Mindaugas Lingė, Vyriausybės vicekancleris bei valstiečių kandidatas Lukas Savickas.

REKLAMA

A. Zuokas, reikia priminti, Vilniuje seniai nieko nelaimi. Nepaisant visų senų legendų apie jo kūrybiškumą, oranžinius dviračius ir kitus dalykus. A. Zuokas pirmą kartą buvo nugalėtas jo tvirtovėje – Senamiesčio apygardoje – tada dar mažai žinomo TS-LKD kandidato Manto Adomėno, kai A. Zuokas buvo vos ne šlovės viršūnėje“, – pastebėjo V. Valentinavičius.

Išsiskaidę balsai

Naujamiesčio-Naujininkų apygardoje grumsis itin spalvingi kandidatai. Viena jų – Centro partijos-tautininkų kandidatė Astra Genovaitė Astrauskienė – lietuvių kalbos mokytoja, dažais apipylusi „Laisvės kalvos“ monumento fragmentą. 

Taip pat šioje apygardoje rungsis Liberalų sąjūdžio kandidatas, olimpietis Virgilijus Alekna, TS-LKD narys Žygimantas Pavilionis, LSDP kandidatas, buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis bei Laisvės partijos kandidatas Tomas Vytautas Raskevičius. Iš viso šioje apygardoje – 13 kandidatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia V. Valentinavičius, Naujamiesčio-Naujininkų apygarda – labai specifinė, todėl kandidatams gali būti sunku iškovoti daug balsų.

„Jeigu visame Vilniuje dominuoja konservatoriai ir liberalai, tai Naujininkai yra toliausiai nuo šito dominavimo. Tai apygarda, kur labiausiai tikėtina, kad gali laimėti kas nors kitas. Kiekvieno kandidato atskirai palaikymas ir galimybės yra labai mažas. 

Šioje apygardoje į antrą ratą išeis žmonės, kurie laimėjo 15, 18 ar 20 proc. visų balsų. Ten rinkėjų balsų išsiskaidymas bus labai didelis. Neįmanoma prognozuoti, kas išeis į antrą ratą“, – sakė MRU docentas.

Populiarumą pelnė per pandemiją

Covid-19 pandemija savo reitingus ir populiarumą padėjo padidinti ne tik politikams, o ir medikams bei kitiems specialistams. Vienas jų – LSDP kandidatas, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas, profesorius Saulius Čaplinskas. Jis Lazdynų apygardoje grumsis su dar 14 kandidatų, tarp kurių VU TSPMI politologas, valstiečių kandidatas Valentinas Beržiūnas ir renginių vedėja, atlikėja, buvusi Seimo narė, Laisvės partijos kandidatė Donalda Meiželytė.

REKLAMA

V. Valentinavičius pripažįsta, kad S. Čaplinskas – vienas tų asmenų, kuriems Covid-19 padėjo ryškiau įžengti į viešąją erdvę ir suformuoti savo, kaip autoritetingo specialisto, įvaizdį. Todėl, pasak MRU docento, profesorius turi nemažą galimybę savo apygardoje laimėti pirmąjį turą.

„S. Čaplinskas nėra politikoje išbandytas žirgas ir visada galimybės prognozuoti ribotos. <...>  Jis atrodo kaip rimtas ekspertas, kuris autoritetingai komentavo pandemijos aplinkybes ir valdymą. Ne visada jo nuomonė buvo palanki valdžios politikai pandemijos klausimu. Jis – vienas iš tų ekspertų, kurie, manau, per pandemiją įgijo labai didelį žinomumą ir visuotinai yra pripažįstami kaip autoritetingi ir kompetentingi ekspertai“, – teigė V. Valentinavičius.

REKLAMA

Likusios apygardos 

Žirmūnų apygardoje iš viso konkuruos 15 kandidatų. Tarp jų – Seimo nariai Liberalų sąjūdžio kandidatas Kęstutis Glaveckas ir konservatorė Paulė Kuzmickienė, taip pat partijos „Lietuva – visų“ kandidatė Rūta Janutienė, Centro partijos-tautininkų kandidatas Povilas Gylys.

Justiniškių-Viršuliškių apygardoje savo laimę bandys 13 kandidatų. Tarp jų – Seimo nariai socialdarbietis Juozas Bernatonis, konservatorius Paulius Saudargas ir valstietė Virginija Vingrienė. Taip pat – LLRA-KŠS narė, Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Naujosios Vilnios apygardoje susitinka 12 kandidatų. Čia vyks kova tarp Seimo narės, konservatorės Monikos Navickienės ir Vyriausybės kanclerio, valstiečių kandidato Algirdo Stončaičio. 

REKLAMA
REKLAMA

Panerių-Girgiškių apygardoje rinkimų kova vyks tarp dabartinių Seimo narių socialdemokrato Lino Balsio, partijos Lietuva – visų nario Rimo Andrikio, konservatorės Agnės Bilotaitės bei darbiečio Artūro Skardžiaus. Iš viso apygardoje – 13 kandidatų.

Verkių apygardoje susitiks buvę Seimo nariai darbietis Vytautas Gapšys ir liberalas Arminas Lydeka, Laisvės partijos narys Gediminas Jaunius, Seimo nariai konservatorius Dainius Kreivys ir valstietė Asta Kubilienė. Iš viso apygardoje grumsis 13 kandidatų.

Pašilaičių apygardoje kovos 13 kandidatų. Tarp jų – Seimo narys, konservatorius Vytautas Kernagis, VU profesorius, politologas Raimundas Lopata, buvęs Seimo narys, socialdarbietis Algimantas Matulevičius, Vilniaus vicemeras, Laisvės partijos narys Vytautas Mitalas.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų