REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šiol keliauti bus galima laisviau, nes, kaip penktadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, bus keičiama kartelė, kada šalys įtraukiamos į paveiktų šalių sąrašą.

Nuo šiol keliauti bus galima laisviau, nes, kaip penktadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, bus keičiama kartelė, kada šalys įtraukiamos į paveiktų šalių sąrašą.

REKLAMA

Ministras informavo, kad buvo kalbėta, ar neturėtų keistis rodiklis, pagal ką nustatomas ir keičiamas paveiktų šalių sąrašas.

„Dar tebekalbam su Baltijos kolegomis, bet Estija jau yra nusprendusi šį rodiklį didinti iki 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Mes irgi kaip ir esame pritarę šiam rodikliui. (...) Jau šiandien tvirtindami šalių sąrašą nurodysime šį – 25 atvejų rodiklį 100 tūkst. gyventojų 14 d. laikotarpiu“, – sakė A. Veryga.

Ministras pridūrė, kad dar laukiamas sprendimas ir iš Latvijos.

Vis dėlto, A. Verygos teigimu, reikalavimas atvykstantiems turėti neigiamą koronaviruso testą arba pasidaryti jį atvykus išliks kaip ir iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, kad jei būtų priimtas Baltijos šalių sprendimas dėl minėtos naujos kartelės nustatymo, į šį sąrašą tikriausiai patektų ir Lenkija.

REKLAMA

Taip pat ministras informavo, kad keisis paveiktų savivaldybių rodiklis, jis čia irgi bus nebe 16, o 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų.

Ministras kartu pranešė, kad nuo rugsėjo 15 d. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) nebevykdys izoliuotų asmenų kontrolės, esančiųjų izoliacijoje kontrolę užtikrinti pavesta savivaldybėms ir policijai.

Griežtesnė atvykstančiųjų kontrolė

Kaip informavo ministras, dar vienas sprendimas susijęs su atvykstančių keliautojų kontrole.

„Ne visi atvykstantieji elgiasi atsakingai, neretai atmestinai pasižiūrima į dokumentų pildymą, todėl sunku užtikrinti saviizoliacijos priežiūrą. Taigi yra priimti sprendimai, kad visi atvykstantys keleiviai bet kokiu transportu turės būti patikrinti, ar yra užsiregistravę“, – sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad priimti sprendimai, kurie įpareigos visus vežėjus užtikrinti, kad bet kokios rūšies transportu – ar tai būtų autobusas, ar lėktuvas, ar laivas – atvykstantys keleiviai prieš patekdami į ją bus privalomai patikrinti, ar yra užpildę privalomą anketą.

„Ją užpildžius bus sugeneruojamas QR kodas. Patikrinus bus galima pamatyti, ar tai tikrai tas žmogus, kuris įsėdo į transporto priemonę. Ir bus galima patikrinti, ar nebandoma gudrauti. Tie duomenys automatiškai pateks į NVSC bazę. Bus efektyviau kontroliuoti tuos asmenis, kuriems privaloma saviizoliacija“, – akcentavo A. Veryga.

Taip pat jis pateikė žinių dėl ribojimų naktinio pasilinksminimo vietose. Jo teigimu, kol situacija yra be eksponentinio augimo, dėl naktinių barų ir pasilinksmino vietų nebus priimami sprendimai. Bet jei bus fiksuojami židiniai, žadama lankytojų registracija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad penktadienį pristatyti ir pirminiai kelis mėnesius trukusio sero-epidemiologinio tyrimo rezultatai.

COVID-19 – 21 ugdymo įstaigoje

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 44 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Po 14 iš jų registruota Vilniaus ir Šiaulių apskrityse, 5 Telšių, 4 Klaipėdos, 3 Tauragės. Dar po 1 atvejį patvirtina Kauno, Panevėžio ir Alytaus apskrityje. 

NVSC gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė informavo, kad, penktadienio ryto duomenimis, 21 Lietuvos ugdymo įstaigoje užregistruoti 25 COVID-19 atvejai. Kaip pranešė ji, serga 18 vaikų, iš jų 2 yra ikimokyklinio amžiaus.

REKLAMA

„Taip pat 4 ugdymo procese dalyvaujantys asmenys ir 3 asmenys, kurie nedalyvauja ugdymo procese. Iš 21 ugdymo įstaigos šiuo metu izoliuoti 393 asmenys. Tik norėčiau dar kartą pabrėžti – mokyklose protrūkiai kol kas neplinta, nes atvejai pavieniai. Visi vaikai, kurie serga, ir mokytojai turėjo ankstesnių ryšių, tai yra sąlyčių šventėse ar kitose įstaigose“, – kalbėjo ji.

Įvežtiniai atvejai – iš Ukrainos ir Prancūzijos 

Vienas įvežtinis atvejis per vakar parą patvirtintas Klaipėdos apskrityje asmeniui, kuris į Lietuvą atvyko iš Ukrainos. 

Antrasis įvežtinis atvejis registruotas Telšių apskrityje. COVID-19 patvirtinta asmeniui, į Lietuvą grįžusiam iš Prancūzijos. 

REKLAMA

Atvejai židiniuose registruoti Šiaulių, Tauragės ir Vilniaus apskrityse 

17 atvejų per vakar parą buvo patvirtinti židiniuose. Didžiausi židiniai šiuo metu fiksuojami Šiaulių apskrityje. 

Per vakar parą užfiksuoti 7 nauji atvejai, siejami su siuvimo įmone. Iš viso su šia įmone jau yra siejami 28 COVID-19 atvejai. 

Vakar taip pat užfiksuotas ir naujas židinys kitoje siuvimo įmonėje Šiauliuose. Šioje įmonėje vakar patvirtini 6 atvejai. NVSC informuoja, kad įmonės veikla sustabdyta. Šiuo metu turimais duomenimis, sąsajos tarp atvejų, patvirtintų dvejose siuvimo įmonėse, nenustatytos. 

Tuo metu, Tauragės apskrityje užfiksuoti 3 nauji atvejai, siejami su protrūkiu viename iš kariuomenės dalinių. Iš viso patvirtintas 41 susijęs infekcijos atvejis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apskrityje, Švenčionių rajone, patvirtintas dar vienas atvejis, siejamas su įmone „Intersurgical“. Vertinama, kad su šiuo protrūkiu dabar siejami 48 atvejai. 

Be to, dar 13 asmenų užsikrėtė po kontakto su anksčiau patvirtintais atvejais. Iš jų 2 atvejai užfiksuoti dvejose Vilniaus miesto mokyklose – M. Mažvydo ir Gabijos progimnazijose. Vienu atveju nustatyti 37, kitu – 38 didelės rizikos sąlytį turėję asmenys. 

Beveik trečdalio užsikrėtimo aplinkybės nežinomos 

12 asmenų užsikrėtimo aplinkybės kol kas nėra žinomos. Asmenys tyrėsi pajutę simptomus arba profilaktiškai. 

Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo. 

REKLAMA

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 3243 koronavirusinės infekcijos atvejai, iki šiol tebeserga 1095 asmenų, 2049 jau yra pasveikę. 

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų