REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas teigė, kad valstiečiai nutraukė sutarimą dėl bendrų kandidatų kėlimo su jų partija, nes išsigando jų stiprių kandidatų. 

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas teigė, kad valstiečiai nutraukė sutarimą dėl bendrų kandidatų kėlimo su jų partija, nes išsigando jų stiprių kandidatų. 

REKLAMA

„Jokios sutarties nebuvo, mes tik bandėme derėtis ir mes buvome teisūs. {...} Ar mes esame koalicijos partneriai, ar ne, mes visi esame konkurentai. Sudaryti bendrą sąrašą reikia labai stiprios lyderystės.

Drįstu įtarti, kad greičiausiai mūsų kolegos valstiečiai šiek tiek išsigando mūsų labai stiprių kandidatų. Suprato, kad juos gali išreitinguoti daug aukščiau. Kaip minėjau, pagal kompetenciją, mūsų sąrašas yra stipriausias“, – kalbėjo partijos pirmininkas G. Kirkilas.

Anot jo, LSDDP kandidatų į Seimą sąrašo pirmajame dešimtuke yra septyni politikai, turintys darbo Vyriausybėje patirties, taip pat yra buvęs premjeras, buvęs europarlamentaras, trečdalis vietų skirta moterims.

REKLAMA
REKLAMA

G. Kirkilas jau žvelgia į ateitį ir jei po rinkimų patektų į Seimą, jie pasiryžę orientuotis į kairiąsias centro partijas: „Taip, aišku, mes laikomės savo vertybinių nuostatų. Kairiosios partijos ir kairiojo centro. Keista, kad šią kadenciją G. Palucko partija praleido dešiniųjų gretose. {...} Mes tikrai peržengsime 5 proc. barjerą – tai reiškia jau 5 mandatai. {…} Manau, kad po šių rinkimų turėsime didesnę frakciją nei turime dabar“, – teigė G. Kirkilas.

REKLAMA

Jei neperžengtų 5 proc. barjero ir nepatektų į Seimą, G. Kirkilas turi ir planą B: „Planas B pas mane visada egzistuoja – tai žvejyba ir tenisas. Jokių kitų planų aš neturiu ir yra nusistatymas laimėti tuos 5 procentus, o ko gero ir daugiau“, – teigė G. Kirkilas ir pažymėjo, kad vienmandatininkai yra labai stiprūs ir pasieks savo rinkėjus.

Partijos pirmininkas G. Kirkilas teigė, kad į rinkimus eina su klasikine socialdemokratine programa, kuri atitinka realijas. Anot jo, Gintauto Palucko socialdemokratai, akivaizdžiai, nuėjo į dešinę pusę. G. Kirkilas pažymėjo, kad valdantieji puikiai veikė iškilus pandemijos krizei.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes esame bene lemiama koalicijos dalis, nes be mūsų – ji nebūtų sudaryta. Dauguma Vyriausybės programos darbų yra įvykdyta. Labiausiai gal nepasisekė aukštojo mokslo reforma. Mes jos nesikratome, todėl dirbsime ties švietimu“, – kalbėjo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas.

G. Kirkilas teigė, kad paruoštos įstatymų pataisos dėl pensijų indeksavimo. Jie žada siūlyti išimti nuostatą, kuri neleidžia indeksuoti, jei nėra BVP augimo.

Seimo narė Irena Šiaulienė teigė, kad programos pavadinimas: „Gerovės ir kūrybos Lietuva“.

„Programos įgyvendinimas turėtų užtikrinti Lietuvos tapimą solidaria ir laiminga Lietuva. Kaip nauja partija, akcentavome, kad mūsų vizija – tai skandinaviškas valstybės modelis. Todėl, kad tai yra gana tolygi ekonominių, socialinių, demokratinių ir žmogaus teisių raida“, – teigė I. Šiaulienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, tai galėsime įgyvendinti tik gebėdami išnaudoti informacines technologijas ir technologijų pasiekimus.

„Jau pandemija parodė mūsų visuomenės gebėjimus dirbti elektroninėje erdvėje. Buvo rimtas išbandymas, manyčiau, mes per mažai kalbame, kokius pasiekimus Lietuva turi šioje srityje. Mes lenkiame ES vidurkį ir esame 14 vietoje.

Dirbtinis intelektas yra užsimojęs iššifruoti net tai, ką laikėme grynai žmogiška sritimi, net kai kur pranokti žmogų. Dirbtinio intelekto imlumas ir gebėjimas tikrai keis žmonių gebėjimus“, – teigė I. Šiaulienė ir pažymėjo, kad reikia ateityje kuo plačiau naudoti technologijas.

I. Šiaulienė teigia, kad būtinos socialinės apsaugos sistemos pertvarkos. Reikia imtis socialinės paramos sistemos pertvarkos ir didinti valstybės remiamų pajamų dydį.

REKLAMA

Pasak I. Šiaulienės, būtina ne tik garantuoti socialines paslaugas, bet ir pritraukti privatų kapitalą

„Programoje numatome, kad vidutinis mėnesinis darbo užmokestis turėtų pasiekti kitos kadencijos pabaigoje – 2 tūkst. eurų (šiuo metu yra 1 381 euras – aut. past.). Neapmokestinama minimali alga – padidėti iki 1 tūkst. eurų.

Didinti vaiko pinigus {...} kitos kadencijos pabaigoje vaiko pinigai turėtų pasiekti 150 eurų kiekvienam vaikui“, – teigė I. Šiaulienė.

Socialdemokratų darbo partija siektų, kad mažėtų maisto kainos, mažiau apsipirkinėtų Lenkijoje, todėl siūlo 9 proc. pridėtinės vertėms mokesčio tarifą maisto produktams.

REKLAMA

Socialdemokratų darbo partija kalbėjo ir apie švietimo sistemos pertvarką: „Jau įvestos nemokamos bakalauro studijos nuo šių metų rugsėjo. {...} Baigiantis 2024 metams turėtų būti ir nemokamos magistro studijos“, – sakė I. Šiaulienė.

Seimo rinkimuose dalyvaujančios politinės partijos trečiadienį toliau pristato savo rinkimų programas ir rengia trumpas spaudos konferencijas.

09.00–09.30 Krikščionių sąjunga

09.45–10.15 Centro partija - tautininkai

10.30–11.00 Lietuvos žaliųjų partija

11.15–11.45 Lietuva - visų

12.00–12.30 Kartų solidarumas - Santalka Lietuvai

12.45–13.15 Lietuvos socialdemokratų darbo partija

13.30–14.00 Lietuvos socialdemokratų partija

14.15–14.45 Lietuvos Liaudies Partija

15.00–15.30 Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų