REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik du trečdaliai (63 proc.) atskirai nuo tėvų gyvenančių studentų susiduria su pinigų trūkumu. Per dvejus metus tokių studentų dalis išaugo 6 proc. punktais, rodo „Swedbank“ užsakymu atliktas tyrimas.

Beveik du trečdaliai (63 proc.) atskirai nuo tėvų gyvenančių studentų susiduria su pinigų trūkumu. Per dvejus metus tokių studentų dalis išaugo 6 proc. punktais, rodo „Swedbank“ užsakymu atliktas tyrimas.

REKLAMA

Pagrindiniais studentų pajamų šaltiniais išlieka tėvų ir artimųjų teikiama finansinė parama, daugiau nei pusė studentų renkasi dirbti. Vidutinės Lietuvos studentų disponuojamos pajamos šiuo metu siekia 428 eurų, tai yra, 18 proc. daugiau nei prieš dvejus metus.

„Visgi dėl išaugusių išlaidų didelė studentų dalis ir toliau gyvena finansinėje įtampoje, neretai pristinga pinigų mėnesio pabaigoje. Norėdami subalansuoti savo finansus, studentai mažina vartojimą, naudoja santaupas arba kreipiasi pagalbos į tėvus“, – pranešime komentuoja „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė.

Tyrimo duomenimis, tėvų, globėjų ar giminaičių suteikiama finansinė parama išlieka pagrindiniu studentų pajamų šaltiniu – jos sulaukia septyni iš 10 studentų.

REKLAMA
REKLAMA

„Vyresniuose kursuose vis daugiau jaunuolių imasi derinti studijas su darbu. Penktadalis studentų nurodo dirbantys pilnu etatu, ketvirtadalis bent dalį etato, dar 15 proc. – nereguliariai“, – sako J. Cvilikienė.

REKLAMA

Devyni iš 10 studentų taip pat sulaukia papildomos nefinansinės paramos iš artimųjų. Pavyzdžiui, tėvai duoda maisto produktų, sumoka už degalus automobiliui, suteikia namų apyvokos reikmenų ar panašiai.

Per dvejus metus išaugo ne tik studentų disponuojamos pajamos, bet ir jų patiriamos išlaidos – vertinant studentų išlaidų kategorijas, jos išaugo apie 20 procentų. Dauguma studentų nurodo kas mėnesį išleidžiantys iki 500 eurų.

Pasak J. Cvilikienės, didžiausią pajamų dalį studentai skiria maistui ir nealkoholiniams gėrimams – vidutiniškai tam išleidžia apie 125 eurų per mėnesį arba 14 eurų daugiau nei prieš dvejus metus. Reikšmingą dalį studento biudžeto atsiriekia ir išlaidos būstui, jo nuomai ar priežiūrai – 101 euras per mėnesį (19 eurų daugiau).

REKLAMA
REKLAMA

„Laisvalaikio pramogoms, renginiams, knygoms, alkoholiniams gėrimams ar tabako gaminiams kas mėnesį studentai nurodo skiriantys vidutiniškai po 44 eurus (+4,5 euro)“, − studentų išlaidas komentuoja J. Cvilikienė.

„Swedbank“ Finansų instituto vadovė pastebi, kad gerėja jaunimo gebėjimas planuoti ir valdyti finansus gerėja. Nepaisant to, kad daugumai studentų pasitaiko, jog pinigai baigiasi nesulaukus mėnesio pabaigos, tokie atvejai tampa retesni. Be to, daugėja studentų, kurie taupo, naudojasi biudžeto planavimo ir valdymo įrankiais.

Reprezentatyvią studentų apklausą apie jų finansinę situaciją ir įpročius „Swedbank“ užsakymu 2020 metų rugpjūtį atliko tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Tyrimo metu buvo apklausti 1009 respondentai – Lietuvos aukštųjų mokyklų dieninių studijų studentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų