REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne vieną kartą viešumoje pasigirdę svarstymai dėl neva netikslios ar net klastojamos susirgimų COVID-19 ir mirčių statistikos, kaip aiškėja, gali būti ne visiškai iš piršto laužti. Su pirmąją pandemijos banga skaudžiausiai susidūrusios savivaldybės atstovai neslepia, kad su Covid-19 diagnoze laidojami asmenys ne visada būdavo sulaukę teigiamų ligos testų. Tiesa, pati ligoninė tokius atvejus griežtai neigia. Ministerija gi patvirtina, kad karantino metu tokia tvarka išties galiojusi.

Ne vieną kartą viešumoje pasigirdę svarstymai dėl neva netikslios ar net klastojamos susirgimų COVID-19 ir mirčių statistikos, kaip aiškėja, gali būti ne visiškai iš piršto laužti. Su pirmąją pandemijos banga skaudžiausiai susidūrusios savivaldybės atstovai neslepia, kad su Covid-19 diagnoze laidojami asmenys ne visada būdavo sulaukę teigiamų ligos testų. Tiesa, pati ligoninė tokius atvejus griežtai neigia. Ministerija gi patvirtina, kad karantino metu tokia tvarka išties galiojusi.

REKLAMA

Prisimindamas pačią pandemijos pradžią, Ukmergės savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas portalui tv3.lt pasakojo, kad miesto ligoninei tapus vienu pirmųjų COVID-19 židinių kelias savaites situacija buvo itin sudėtinga, mat tyrimus atliko vos viena laboratorija ir atsakymų dėl koronaviruso reikėjo ilgai laukti.

„Kai pas mus ligoninėje prasidėjo tas židinys, vis tiek tų mirčių buvo pakankamai. Ne tiek, kad labai daug, bet daugiausiai mirdavo slaugos skyriaus pacientai.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kai artimieji norėdavo mirusįjį normaliai, atvirame karste palaidoti, su atsisveikinimu, kad galėtų šermenys vykti, nieko negalėdavo daryti, kol nesulaukdavo Covid-19 testo. Kol negaudavome testo atsakymo, tol negalėdavome atiduoti kūno“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Pašnekovas pridūrė, kad panaši situacija ir esant smurtinei mirčiai – teismo medikams ekspertizės negalima daryti, kol nėra atliktas Covid-19 testas.

Ėminiai „galioja“ tik 5 paras

D. Varnas priminė, kad tuo metu PGR tyrimus darė tik viena Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL).

„Per parą maždaug būdavo apie 5000 ėminių ir juos Lietuvoje atlikinėdavo tik viena laboratorija. Tai situacija buvo sudėtinga, nes tyrimo ėminys „galioja“ tik iki 5 parų.  

Tais atvejais, kai tik reikėjo nustatyti, ar žmogus serga, tai galėjo būti ir neskubu. Bet kai žmogus mirdavo, tai kaip sudėtinga artimiesiems laukti, kai negali jo palaidoti, ypač jei tai jie norėjo padaryti pagal visas tradicijas“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Įrašydavo diagnozę nesulaukę atsakymo

Anot D. Varno, nors iš pradžių artimieji taip ir turėję laukti testo, vėliau situacija pasikeitė. 

„Pats kelis kartus skambinau į Vyriausybę ir su kancleriu kalbėjau, taip pat – su NVSPL laboratorijos vadovu, sveikatos apsaugos viceministrais, tai paskui paleido, pakeitė įsakymą, kad, jeigu nesulauki Covid-19 testo, įrašo į mirties liudijimą, kad vis vien Covid-19. 

Tai reiškė, kad galima kremuoti arba laidoti uždarame karste, tik prieš tai į specialų maišą kūną įdėti reikėjo, tada karstą uždaro ir iš karto laidoji. Ten nebūna jokių atsisveikinimo ceremonijų“, – sakė jis.

Pašnekovas sakė tiksliai neprisimenantis, kiek tokių asmenų buvo, bet teigė, kad bent keli Slaugos skyriaus pacientai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Varno teigimu, tokia situacija, kai testo atsakymo reikėdavo laukti ir keturias paras, tęsėsi porą trejetą savaičių, vėliau, atsiradus daugiau laboratorijų, viskas pagerėjo.

Kartu jis neslėpė, kad testai „pasimesdavo“ ir dėl žmogiškųjų klaidų.

„Būdavo ir žmogiškųjų klaidų, kai būdavo ne į tą laboratoriją nusiunčiama, ne tuo adresu, ir tas testas pasimeta. Tad jis būdavo kaip ir padarytas, bet dokumentai „nesuvaikščiodavo“, – pridūrė D. Varnas.

Ligoninė neigia taikę tokią praktiką

Visgi užklausta dėl tokių atvejų pati Ukmergės ligoninės kategoriškai neigė, kad artimiesiems ji būtų išdavusi kūną ir įrašiusi COVID-19 diagnozę nesulaukus testo rezultatų.

REKLAMA

„Pandemijos metu tarp mūsų įstaigoje mirusių pacientų buvo du teigiami atvejai (vienas nustatytas jau po mirties paėmus tepinėlį, o kitu atveju – pacientas mirė po tepinėlio paėmimo, belaukiant tyrimo atsakymo).  

Taip pat VUL Santaros klinikų Infekcinių ligų centre mirė du mūsų ligoninės pacientai, kurie ten buvo išsiųsti jau nustačius COVID-19. Visi mirusieji buvo Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje gulėję pacientai“, – informavo ligoninės atstovė.

Apie kitus Ukmergės rajono mirusius gyventojus, nesigydžiusius šioje įstaigoje, ligoninės atstovė komentuoti negalėjo, tačiau pabrėžė, kad puikiai atsimena artimųjų nepasitenkinimus, jog negali laidoti asmens, kol negautas tepinėlio atsakymas.

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad viešumoje vėliau skelbtos skandalingos detalės apie pirmąją mirtį nuo COVID-19 šioje ligoninėje. Buvo skelbta, kad sunkiai serganti garbaus amžiaus moteris nebuvo įleista į ligoninę ir buvo gaivinama greitosios medicinos pagalbos (GMP) automobilyje.

Tiesa, vėliau ligoninės vadovas išplatino tokios informacijos paneigimą.

Karantino metu diagnozei testo ne visada reikėjo

Paprašyta patikslinti pavasarį galiojusią tokių asmenų laidojimo tvarką, Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino, kad karantino metu galiojusi tokia nuostata, kuri tam tikrais atvejais leido mirties priežastimi nurodyti Covid-19 infekciją, nors testas galėjo net nebūti atliktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro-valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. kovo 16 d. sprendimo Nr. V-387 „Dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo organizavimo paskelbus karantiną Lietuvos Respublikos teritorijoje“ 1.2.5.3 papunktyje buvo nustatyta, kad asmeniui, kuriam įtariama COVID-19 ir kurio mėginys buvo paimtas tyrimui dėl COVID-19, bet nesulaukta rezultatų, arba nebuvo paimtas mėginys tyrimui dėl COVID-19, mirus ne asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, nesant teismo, prokuratūros ar ikiteisminio tyrimo pareigūnų pavedimo atlikti teismo medicinos ekspertizės ir tyrimų, asmens sveikatos priežiūros įstaigos, prie kurios buvo prisirašęs miręs asmuo, gydytojas medicininiame mirties liudijime nurodo šią ligą mirties priežastimi“, – rašoma atsiųstame atsakyme. 

REKLAMA

Priduriama, kad šis sprendimas neteko galios birželio 18 d., kai pasibaigė karantinas.

Taip pat primenama, kad balandžio 6 d. A. Veryga pasirašė įsakymą, kuriuo laidojimo paslaugų teikėjams nurodyta palaikus, priskiriamus asmenų, mirusių nuo COVID-19 ligos, palaikų grupei šarvoti uždarame karste, taip pat gyventojams tokius palaikus rekomenduota kremuoti. Šis sprendimas neteko galios birželio 17 d.

Portalas tv3.lt primena, kad sumaišties pavasarį dėl statistinių duomenų buvo kilę paaiškėjus, kad kurį laiką skelbiami naujai nustatomų koronaviruso atvejų skaičiai iš tiesų buvo mažesni.

Kaip tuo metu paaiškėjo patikslinus duomenis, diagnozuotų atvejų skaičius pasirodė esantis mažesnis, nes iš pradžių buvo pateikiami bendrai laboratorijoje atliktų tyrimų skaičiai, į kuriuos galėjo patekti pakartotinai dėl COVID-19 tiriami asmenys, bet tai nereiškė naujai diagnozuotos ligos.

REKLAMA

Vadina sąmokslo teorijomis

Viešumoje ne kartą pasigirdo ir tokių kalbų, kad galbūt žmonėms net yra mokama už tai, kad leistų mirusįjį nurašyti koronaviruso aukoms. Pavyzdžiui, tokią poziciją TV3 laidos „Karštai su tv3.lt“ metu viešai dėstė ir Norvegijoje gyvenantis Rytis.

„Girdėjau ir tikrai tikiu, kad ateina daktarai ir moka nukentėjusiems, kad pasirašytų nuo koronos. Sako, kad apmoka net laidotuves, jei pasirašai. Tai žmonės, jei neturi pinigų, ir pasirašinėja“, – dalijasi Rytis.

Visgi, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tokius teiginius priskiria sąmokslo teorijų šalininkams. 

„Jei paklaustume, kiek žmonių tiki, kad žemė yra plokščia, yra stebėtinai didelis procentas. Yra žmonės, kurie tiki, kad per chemtrailus yra barstomos vakcinos su mikročipais, tai man gėda yra klausytis tokių dalykų.

Tai rodo, kad su švietimo sistemom, ne tik Lietuvoj, bet ir pasauly yra problemų ir žmonės neturi elementaraus kritinio mąstymo. Niekas nemoka už diagnozuotus Covid'us. Tai yra visiškas blefas ir dar viena sąmokslo teorija“, – kalbėjo jis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų