REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pokyčiai balsuojant – asmens tapatybės dokumento nepakaks

papildyta 16.47 val.

Pas balsuoti namuose norinčius sergančiuosius COVID-19 ar turėjusius kontaktą su sergančiais bus vykstama su specialiais kostiumais, sako Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matijošaitytė.

Pas balsuoti namuose norinčius sergančiuosius COVID-19 ar turėjusius kontaktą su sergančiais bus vykstama su specialiais kostiumais, sako Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matijošaitytė.

REKLAMA

Pasak jos, esantieji izoliacijoje dėl minėtų priežasčių ir norintys balsuoti namuose, apie tai VRK turės informuoti iš anksto.

„Vyriausioji rinkimų komisija patikrinusi informaciją, kad asmenys iš tikrųjų yra saviizoliacijoje, rinkimų komisijų narius aprūpintų ir informuotų atitinkamai, kad reikėtų pasiruošti ir vykstant pas asmenis, balsuojančius namuose, reikėtų dėvėti daugiau apsaugos priemonių – ne tik medicininę veido kaukę, respiratorius ar pirštines ar rankų dezinfekavimas, jau atitinkamai mes kalbame apie kostiumus ir kitas apsaugos priemones, kad būtų apsaugoti ne tik komisijų nariai, bet ir rinkėjai, kurie pas komisijų narius ateina“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė ji.

L. Matijošaitytė taip pat tikina, kad VRK, prašydama finansavimo rinkimams, neįvertino, kad juos teks vykdyti koronaviuruso pandemijos akivaizdoje, todėl bus prašoma papildomų 3 mln. eurų. Pinigai bus skirti tiek įvairioms apsaugos priemonėms, tiek ir komisijų papildomo darbo apmokėjimui, nes balsavimas iš anksto taip pat pailgės – vyks nuo pirmadienio iki ketvirtadienio.

REKLAMA
REKLAMA

„Kreipėmės į Vyriausybė, taip pat ir į Finansų ministeriją papildomai skirti daugiau nei 3 mln. papildomai lėšų, kadangi balsavimo iš anksto dienų skaičius savivaldybėse didės ir vietoje dabar turimų balsavimo dienų trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 8 ryto iki 8 vakaro mes turėsime balsavimą – artimiausiomis dienomis komisijos sprendimas bus priimtas – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio, nuo 7 val. ryto, t.y. valanda anksčiau, iki 8 vakaro“, – kalbėjo ji.

REKLAMA

Balsavimas taip pat vyks ne tik savivaldybių pastatuose, kaip iki šiol, bet ir kitose iš anksto paruoštose patalpose – šiuo metu savivaldybės ieško tokių patalpų.

Rinkimų apylinkėse, turinčiose daugiau nei 3 tūkst. rinkėjų, bus įrengtos papildomos balsavimo patalpos, tam prireiks ir daugiau komisijos narių.

Anot VRK pirmininkės, nėra numatyta, kiek asmenų galės būti balsavimo patalpoje, tačiau komisijos įpareigotos užtikrinti, kad rinkėjai laikytųsi saugaus metro atstumo, taip pat kontroliuoti rinkėjų srautus,  leidžiant, jei įmanoma, patekti pro vienas duris, išeiti pro kitas. Pirštinės nebus privalomos.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniai trys atributai, kuriuos kiekvienas rinkėjas turėtų su savimi atsinešti į rinkimus, pasak L. Matijošaitytės – veido kaukė, respiratorius ar kita veidą dengianti priemonė, asmens tapatybės dokumentas ir rašymo priemonė. 

Be kita ko, norint įsitikinti rinkėjo tapatybe, rinkėjų gali būti prašoma iki 10 sekundžių nusiimti kaukę. Jei rinkėjas neturės savo rašymo priemonės, ji bus suteikta – šratinukai bus nuolat dezinfekuojami.

L. Matijošaitytė patikino, kad rinkėjų temperatūra nebus tikrinama, tačiau akivaizdžių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų simptomų turintieji bus palydėti į atskiras patalpas, jiems bus iškviesti medikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat numatyta, kad vyresni nei 70 metų rinkėjai ar neįgalieji namuose galės balsuoti tik dvi dienas – penktadienį ir šeštadienį.

Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis pabrėžė, kad šiuo metu dėl koronaviruso yra izoliavęsi 6,7 tūkst. asmenys ir neatmetama, kad per rinkimus jų gali būti ir daugiau. Anot jo, dar bus rengiami specialūs algoritmai, kaip reikėtų reaguoti į įvairius iššūkius.

„Mėnuo laiko pasirengimui yra daug“, – sakė jis.

Kancleris taip pat sakė, kad neturintiems kaukių, jos balsavimo metu bus suteiktos.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pabrėžė, kad didelis dėmesys bus skiriamas ir komunikacijai dėl saugumo, kad jaučiantieji simptomus negali vykti balsuoti į apylinkes ir tai turėtų daryti namie.

REKLAMA

„Informacija būtų proaktyvi, dažnai kartojama, nes iš patirties žinau – kiek bekalbi, ne visų grupių asmenis ši informacija pasiekia, o ji turi pasiekti visus suaugusius Lietuvos žmones“, – sakė ji.

Seimo pataisos leido daliai užsienyje esančių rinkėjų balsuoti ir elektroniniu būdu, tačiau VRK teigia tam nespėjusi pasirengti. Tai būtų leista tais atvejais, kai kitoje užsienio valstybėje diplomatinėje ar konsulinėje įstaigoje nebūtų sąlygų suorganizuoti balsavimą gyvai. 

„Tie procesai sukurti saugią ir patikimą sistemą elektronino balsavimo, kuri nekompromituotų rinkimų, negali būti parengta per tokį trumpą laikotarpį“, – aiškino L. Matijošaitytė.

Rinkimai į Seimą Lietuvoje vyks spalio 11 dieną

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų