REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė, pateikdama naujausią informaciją apie susirgimus mokyklose, įspėjo, kad ne visi skuboti veiksmai ugdymo įstaigose pasiteisina ir tokiu atveju jos pačios pasmerks save karantinui.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė, pateikdama naujausią informaciją apie susirgimus mokyklose, įspėjo, kad ne visi skuboti veiksmai ugdymo įstaigose pasiteisina ir tokiu atveju jos pačios pasmerks save karantinui.

REKLAMA

R. Lingienė tikslino, kad per vakar nustatytas susirgimas Vilniaus privačios mokyklos pradinukui.

„Paskutinį kartą vaikas mokykloje buvo rugsėjo 2 d., užsikrėtė turėjęs sąlytį su sergančiuoju namuose, izoliuota viena klasė, kur mokosi 14 vaikų ir du mokytojai“, – informavo ji.

R. Lingienė kartu pranešė apie jau paskelbtą dar vieną užsikrėtusį moksleivį Martyno Mažvydo progimnazijoje, kuris vėlgi užsikrėtė namų aplinkoje, mokykloje jis buvo rugsėjo 1–3 d. 

„Vėlgi yra izoliuota visa klasė, mokytojai, iš viso 25 asmenys. Šis atvejis į statistiką pateks rytoj, nes visas atvejo formalizavimas vyksta dabar. Taip pat šis moksleivis buvo būrelį futbolo treniruotėje, taigi kontaktų skaičius gali padidėti“, – kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad apie pirmuosius susirgimus mokyklose pranešta dar praėjusią savaitę.

Šiandien pranešta ir apie auklėtojos užsikrėtimą viename Raseinių lopšelyje-darželyje.

Kartu NVSC atstovė priminė, kad mokinių, kurie dabar yra izoliacijoje, tėvai neturi izoliuotis, nes tai yra vadinamasis kontakto, t.y. antrinis kontaktas.

REKLAMA

„Tai yra tarptautinė praktika, tai nelaikoma didelės rizikos kontaktu. (...) Jei tėvai, kuriems nereikia izoliuotis, prižiūri mažamečius vaikus, kurie buvo antriniai kontaktai, tai tie tėvai negaus nedarbingumo pažymėjimo“, – įspėjo ji.

Įspėjo dėl mokyklų veiksmų

Kalbėdama apie visų klasių izoliavimą atsiradus vienam atvejui ji atkreipė dėmesį, kad mokyklų bendruomenės neretai renkasi strategiją ne gyventi naujoje realybėje su virusu, ne imtis visų atsargumo priemonių, bet avansu užkirsti kelią, grėsmėms, kurios nėra nustatytos.

REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau labai greitai galime prieiti iki situacijos, kai tokiu būdu karantiną mokyklos pačios įsives visur. Šiuo metu per keturias mokslo dienas jau reikėjo izoliuotis daugiau nei 200 mokinių, jų tėvų ir pedagogų. Jei, kaip pirmomis dienomis bandyta, būtų izoliuotos ištisos klasės, kurios neturėjo jokio sąlyčio su susirgusiais, tik turėjo sąlytį su susirgusiojo sąlyčiu, tai, įsivaizduokite, kokie tai būtų skaičiai. Reikia suvokti, kad su virusu turėsime gyventi ilgau, reikia prie jo priprasti ir taikyti visas saugumo priemones“, – kalbėjo ji. 

Kadangi, specialistės teigimu, informacijos akivaizdžiai trūksta, bus organizuojami nuotoliniai mokyklų bendruomenėms tam, kad nekiltų panika nustačius COVID-19 infekciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvardijo juodžiausią scenarijų

Komentuodamas situaciją dėl susirgimų užsikrėtimų ugdymo įstaigose sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga anksčiau yra sakęs, kad kiekviena ugdymo įstaiga tokiais atvejais turi būti vertinama atskirai, ir paaiškino, kas atsitinka, kai virusas išplinta.

„Juodasis scenarijus, jei ugdymo įstaiga nesilaikė rekomendacijų, neatskyrė srautų, nedarė nieko, kad sudarytų sąlygas užkardyti viruso plitimą, jei visi su visais pabendravo, būtų toks, kad visiems tektų izoliuotis, būtų sprendžiama, ką reikia testuoti“, – vardydamas priežastis, kodėl galimi tokie protrūkiai, įspėjo jis. 

Kartu jis įvardijo ir kitą, daugiau bendresnį scenarijų: „Jei būtų pastebėta, kad plitimas yra kokiame nors mieste, tam tikras lokalizuotas karantinas gali būti pritaikymas konkrečiam miestui arba vietovei, konkrečiai – švietimo ugdymo sektoriui ir jo įstaigoms. Bet bendrąja prasme, šalies lygiu, kaip minėta ne kartą, bus stengiamasi išlaikyti galimybę eiti vaikams į ugdymo įstaigas tam, kad tėvai galėtų eiti į darbą.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų