REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teatralai šaukiasi pagalbos ir Kultūros ministerijos dėmesio. Nors spektakliai po karantino grįžta į scenas, tačiau išlieka baimė dėl viruso grėsmės – nors vienam aktoriui pajutus simptomus, gali griūti visa teatro veikla, o tai reiškia ir neuždirbtus pinigus.

Teatralai šaukiasi pagalbos ir Kultūros ministerijos dėmesio. Nors spektakliai po karantino grįžta į scenas, tačiau išlieka baimė dėl viruso grėsmės – nors vienam aktoriui pajutus simptomus, gali griūti visa teatro veikla, o tai reiškia ir neuždirbtus pinigus.

REKLAMA

Menininkai bijo atsidurti aklavietėje, kai teks atleidinėti aktorius, ar uždaryti teatrus apskritai. Kultūros ministras aiškina, kad visos rekomendacijos pateiktos, o taip pat ieškoma lėšų ir teatrams gelbėti. Patys aktoriai sako svarstantys, ar pajutus viruso simptomus reikės stabdyti darbus, ar tylėti ir rizikuoti savo bei aplinkinių sveikata.

Vilniaus mažojo teatro aktoriai repetuoja Gabrielės Tuminaitės režisuojamą spektaklį „Marti". Tačiau dar prieš repeticiją teatro kolektyvo susirinkime, veiduose atsispindėjo tikras, nesuvaidintas nerimas ir nežinomybė.

REKLAMA
REKLAMA

Visam pasauliui bandant prisitaikyti prie gyvenimo su koronaviruso grėsme, teatro pasaulis turi savus iššūkius. Bent vienam aktoriui įtarus virusą, ilgam stotų visi darbai.

REKLAMA

„Mes negalime jo pakeisti per dieną kitu aktoriumi, vadinasi mes nuimame spektaklį. Jeigu jis dviem savaitėm, vadinasi nuimam repertuarą, ir jeigu jis repetuoja repeticijose, mes sustabdom repeticijas“, – sako režisierė Gabrielė Tuminaitė.

Aktoriai jau galvoja ir apie moralines dilemas – pajutus simptomus jie arba neatvyktų į spektaklį ir jį tektų atšaukti, arba  bandytų nutylėti. Jie norėtų, kad teatrų kolektyvai būtų papildomai tiriami dėl koronaviruso, tačiau įstaigos tam lėšų neturi.

„Žinokit, tikrai nežinau. Tikrai nežinau, ar atimti atlyginimą iš viso kolektyvo ir tikėtis, kad nieko nebus, o jeigu bus tada? Tikrai, nežinau, žinokit“, – pasakoja „Lietuvos aktorių gildijos“ pirmininkas Daumantas Ciunis.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakyti į teatralų klausimus buvo kviesti ir Kultūros ministerijos atstovai, tačiau jie neatvyko. Pats ministras aiškina, kad menininkams viskas turi būti aišku – yra parengtos rekomendacijos.

„Yra paskelbta ir operacijos vadovo sprendimais ir konkrečiomis rekomendacijomis, kurias Kultūros ministerija yra pateikus“, – teigia kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

„Mes gaunam bendro pobūdžio rekomendacijas, skirtas sakykim, pritaikytas visam sektoriui bendrai“, – kalbėjo Vilniaus mažojo teatro vadovė Daiva Baltūsytė-Len.

„Vienas senas teatro aktorius irgi apie Kultūros ministeriją, kažkada jaunystėje man labai įstrigo. Kai jo paprašė pasakyti, o kaip jūs tiek metų pradirbęs teatre, o ką jūs galvojate apie tai? Jis pasakė: dūstu. Tai aš galiu pasakyt tik dūstu. Ištrūčyt visus mus“, – sako aktorė Eglė Gabrėnaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl pandemijos ir įvairių ribojimų teatras jau dabar negavo planuotų 166 tūkstančių eurų. O ir dabar, atnaujinus spektaklius, pinigų bus mažiau. Taip yra todėl, kad dėl saugaus atstumo reikalavimo, bilietų parduoti ir žiūrovų sutalpinti galima perpus mažiau.

„Ką mes kreipėmės, ką šnekam su ministerija, tai šiuo metu, jie sako, šiuo metu svarsto dėl nuostolių kompensavimo. Kokiu principu tai bus svarstoma, kokius rodiklius jie skaičiuoja, kaip jie tai nustato, aš kol kas negaliu atsakyti“, – pasakoja Vilniaus mažojo teatro vadovė Daiva Baltūsytė-Len.

„Vyksta derinimas kartu su Finansų ministerija dėl lėšų, kurios dar galėtų būti skirtos“, – teigia M. Kvietkauskas.

REKLAMA

Teatro vadovė sako, kad kol kas bilietų branginti nesvarsto, tačiau neatmeta, kad tai bus padaryta ateityje. Daugelis kalbintų vilniečių sako sutinkantys mokėti daugiau, kad tik teatrai gyvuotų:

„Taip, sutikčiau, būtent šiuo laikotarpiu, bet po to aš tikėčiausi kažkokių akcijų, kad būtų kaip tik pigesni, kai atsigaus visi teatrai ir t.t.“

„Taip sutikčiau, kokiu 20-25 procentai pliusas būtų gražus ir pilietiškas, man tai nebūtų problema.“

„Aš skaitau, kad jau pakankamai brangūs. Nueiti su šeima į teatrą nėra taip pigu. Ta prasme, į normalų, gerą vaidinimą, kada mes paskutinį kartą ėjom, bet tai nėra pigūs bilietai. Ne po 5, ne po 10 eurų. Kiek ten, Kazlo „Pamoka“ – 30, 40 eurų bilietai. Su šeima nueit 100 eurų.“

REKLAMA

„Žinoma. Nu, 5 ar 10 procentų.“

„Kiekvienas verslas jeigu pradės didinti kainas, bus infliacija, tai nemanau, kad tai būtų labai protingas žingsnis.“

„Visiems tas pats realiai. Tai nežinau, aš kultūriniuose renginiuose pats asmeniškai nesilankau, bet idėja, nu taip, paremt gal ir gerai.“

Savo veiklą prieš mėnesį buvo priverstas stabdyti Nacionalinis operos ir baleto teatras. Koronavirusą diagnozavus teatro vadovui, atšauktos spektaklių premjeros ir repeticijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų