REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš pareigų traukiasi Apeliacinio teismo teisėjai Kruopys ir Žukauskas

papildyta 18:48 val.

 Iš pareigų savo noru traukiasi du Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai – Aloyzas Kruopys ir Linas Žukauskas.

 Iš pareigų savo noru traukiasi du Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai – Aloyzas Kruopys ir Linas Žukauskas.

REKLAMA

Ketvirtadienį paskelbtas prezidento Gitano Nausėdos dekretas patarimo dėl šių teisėjų atleidimo kreiptis į Teisėjų tarybą.

Portalas delfi.lt skelbia, kad abu šie teisėjai turi specialiojo liudytojo statusą teisėjų korupcijos byloje.

Kaip informavo Lietuvos apeliacinis teismas, teisėjai savo apsisprendimo nekomentuoja, tačiau A. Kruopys savo pareiškime išėjimą sieja „ir su sveikatos būkle“.

„Lietuvos apeliacinio teismo pirmininko Algimanto Valantino nuomone, teisėjai tokį sprendimą galėjo priimti ir visapusiškai įvertinę savo galimybes esamomis aplinkybėmis toliau eiti teisėjų pareigas – viešai skelbiama, kad teisėjai buvo apklausti itin daug susidomėjimo sukėlusiame ikiteisminiame tyrime“, – teigia teismas.

Atleidus A. Kruopį ir L. Žukauską, apeliaciniame teisme liktų dirbti 28 teisėjai – pasak teismo, jų pasitraukimas iš esmės nepailgins bylų nagrinėjimo trukmės, be to, artimiausiu metu žadama atranka į anksčiau atsilaisvinusias teisėjų vietas.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Gitanas Nausėda dėl teisėjų atleidimo kreipėsi patarimo į Teisėjų taryba, ji klausimą svarstys neeiliniame posėdyje. Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų atleidimui bus reikalingas Seimo pritarimas.

REKLAMA

Į prokuratūrą su prašymu pateikti informaciją apie specialiojo liudytojo statusą turinčius teisėjus yra kreipęsis Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas.

Kad tokie teisėjai eina pareigas, paaiškėjo per Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdį šių metų gegužę, apie tai užsiminė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Žydrūnas Bartkus.

Specialiųjų tyrimų tarnyba tuomet pranešė, kad iš viso 12 teisėjų yra pateikti įtarimai dėl įvairių nusikalstamų veikų. Jie teismuose nebedirba – dalis atleisti, dalis yra išėję savo noru, o dalis nušalinti nuo pareigų.

REKLAMA
REKLAMA

Keturiems teisėjams suteiktas specialiojo liudytojo statusas, jie toliau eina pareigas. Specialiojo liudytojo statusą turi ir du buvę teisėjai.

Asmuo gali būti apklausiamas kaip specialusis liudytojas, jeigu byloje yra duomenų apie tai, kad galėjo būti padaryta nusikalstama veika ir tą veiką galėjo padaryti konkretus asmuo, tačiau šių duomenų nėra pakankamai, kad šiam asmeniui būtų suteiktas įtariamojo statusas.

Teisėjų korupcijos byloje įtarimai pateikti daugiau nei 50 asmenų. Tiriama daugiau nei 110 nusikaltimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų