REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Gitanas Nausėda (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Prezidentas Gitanas Nausėda tvirtina, kad Lietuva bus viena iš tų valstybių, kuri artimiausiame Europos Vadovų Tarybos posėdyje kels klausimą dėl galimų sankcijų Rusijai. Būtinybę svarstyti šį klausimą šalies vadovas mato po to, kai Rusijoje buvo apnuodytas opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas.

5

Prezidentas Gitanas Nausėda tvirtina, kad Lietuva bus viena iš tų valstybių, kuri artimiausiame Europos Vadovų Tarybos posėdyje kels klausimą dėl galimų sankcijų Rusijai. Būtinybę svarstyti šį klausimą šalies vadovas mato po to, kai Rusijoje buvo apnuodytas opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas.

REKLAMA

„Manau, tikrai turėsime progos apsvarstyti šitą klausimą jau artimiausiame Europos vadovų tarybos posėdyje. Patikėkite, Lietuva bus tarp tų valstybių, kurios kels šitą klausimą, nes jis yra nepaprastai svarbus. Ypač sąryšyje su tuo, kas vyksta Baltarusijoje“, – žurnalistams ketvirtadienį kalbėjo G. Nausėda.

Anot prezidento, Europos reakcija į A. Navalno apnuodijimą yra griežta.

„Kalbama apie kietą poziciją Rusijos atžvilgiu, kadangi labai jau daug faktorių leidžia manyti, kad tokie sprendimai nėra paremti kažkieno saviveiklos metodais. O tokie sprendimai yra koordinuoti ir verčia besti pirštu į pačius aukščiausius valdžios sluoksnius. 

REKLAMA
REKLAMA

Aišku, tai liudija didelį ciniškumą, nesiskaitymą su žmogaus gyvybe, kovojimą su politiniais oponentais bet kokiomis priemonėmis ir tikrai primena pačius blogiausius Stalino laikus, kuomet buvo sakoma, kad nėra žmogaus, nėra ir problemos“, – sakė G. Nausėda.

REKLAMA

Apnuodytas „Novičiok“

Šią savaitę paaiškėjo, kad A. Navalnas buvo apnuodytas medžiaga iš tos pačios grupės, kuriai priklauso ir nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“, britų pareigūnų aptikta po 2018 metų atakos prieš buvusį Rusijos šnipą. Tai trečiadienį pranešė Vokietijos vyriausybė.

„Sukrečiantis įvykis, kad Aleksejus Navalnas Rusijoje tapo atakos, per kurią panaudota cheminė nervus paralyžiuojanti medžiaga, auka“, – pareiškė vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas.

S. Seiberto trečiadienį paskelbtame pareiškime sakoma, kad specialioje Vokietijos kariuomenės laboratorijoje atlikti tyrimai patvirtino, kad tai „cheminė nervus paralyžiuojanti medžiaga iš „Novičioko“ grupės“.

REKLAMA
REKLAMA

„Vyriausybė kuo griežčiausiai smerkia šį išpuolį. Rusijos vyriausybės skubiai prašoma pateikti paaiškinimus dėl šio incidento“, – sakė S. Seibertas.

Berlynas su partneriais tarsis dėl atsako

44-erių A. Navalnas, vienas balsingiausių prezidento Vladimiro Putino kritikų, rugpjūčio 20 dieną prastai pasijuto būdamas lėktuve, kuris skrido iš Tomsko į Maskvą, ir buvo nugabentas į Omsko ligoninę.

Vėliau jis buvo perkeltas į Berlyno kliniką „Charite“. Praėjusią savaitę ligoninės gydytojai sakė, kad A. Navalnas veikiausiai buvo apnuodytas cholinesterazės inhibitoriais, bet nurodė nežinantys, kokia konkrečiai tai buvo medžiaga.

Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Jungtinėje Karalystėje 2018 metais buvo apnuodytas ir buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis bei jo duktė. Ši medžiaga priklauso cholinesterazės inhibitoriams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pranešė, kad trečiadienį į ministeriją buvo iškviestas Rusijos ambasadorius. Jam „aiškiai“ buvo perduotas Vokietijos raginimas „visiškai ir skaidriai“ ištirti A. Navalno apnuodijimo atvejį.

„Mes žinome, kad tai buvo ataka nervus paralyžiuojančia medžiaga, – sakė H. Maasas. – Dėl to reikia dar skubiau nustatyti, kas [už tai] yra atsakingas Rusijoje, ir priversti juos atsakyti.“

S. Seibertas sakė, kad Vokietijos vyriausybė informuos kitas Europos Sąjungos ir NATO partneres apie gautus tyrimų rezultatus. Berlynas tarsis su savo partnerėmis dėl „tinkamo bendro atsako“ Rusijai, nurodė jis.

Vokietija taip pat susisieks su Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW), nurodė jis.

„Rusija pati turėtų būti rimtai suinteresuota palaikyti gerus santykius su savo kaimynėmis Europoje, – pareiškė H. Maasas. – Dabar jau tikrai atėjo laikas ryžtingai prie to prisidėti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų