REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant išaugusio sergamumo COVID-19 miestai neatsisako planų rengti daug dalyvių sutraukiančias tradicines šventes. Nors siekiant valdyti viruso plitimą dar anksčiau nuspręsta registruoti visus renginiuose dalyvaujančius asmenis, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga konstatuoja, kad tokios tvarkos užtikrinti mugėse nėra realu.

Nepaisant išaugusio sergamumo COVID-19 miestai neatsisako planų rengti daug dalyvių sutraukiančias tradicines šventes. Nors siekiant valdyti viruso plitimą dar anksčiau nuspręsta registruoti visus renginiuose dalyvaujančius asmenis, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga konstatuoja, kad tokios tvarkos užtikrinti mugėse nėra realu.

REKLAMA

Ministro teigimu, tokiems nemokamiems renginiams vykstant viešose atvirose erdvėse galios kiti reikalavimai, nes visų į gatvę išeinančių asmenų suregistruoti nėra įmanoma.

Galios kitokios taisyklės

A. Veryga, paklaustas, kaip bus užtikrintas žmonių saugumas tokiose vietose, reguliuojami srautai, pabrėžė, kad tą turėtų užtikrinti organizatoriai.

„Bijau, kad šis klausimas skirtas organizatoriams, kaip jie tai ruošiasi tą užtikrinti. Manau, kad savivaldybės atsakingai tam ruošiasi, nes, matyt, kad bus pačių įvairiausių renginių, kur žmonėms daugiau mažiau reikės būti uždaroje teritorijoje. 

REKLAMA
REKLAMA

Tai ten reikėtų suregistruoti visus, jei būtų nustatytas užsikrėtimas tam, kad būtų galima atsekti kontaktus. O jei žmonės lankysis atvirose prekybos vietose, kituose renginiuose, mugėse ar panašiuose dalykuose, tai čia visų tikrai niekas nesuregistruos“, – kalbėjo ministras.

REKLAMA

Jis priminė, kad čia galioja kiti reikalavimai – kad žmonės laikytųsi tam tikrų atstumų, kad tie, kurie kažką parduoda, perka, dėvėtų veido apsaugos priemonės.

„Visokių pavyzdžių ir tuose atviruose renginiuose galima rasti, kuriais, matyt, nesididžiuoja nei organizatoriai, nei tie, kurie dalyvavo. Bet, matyt, negalima visko suabsoliutinti“, – kalbėjo jis.

Siūlytų aptverti teritorijas

Visgi kartu A. Veryga pastebėjo, kad yra būdų, kaip žmones registruoti ir tokiuose renginiuose, vykstant viešiems koncertams.   „Tie renginiai būna labai įvairūs. Tokie, kurie nebūna uždaroje patalpoje, apibrėžtoje teritorijoje, tų pačių miestų švenčių renginiai, kur žmonės susirenka klausyti koncertų ar žiūrėti kitų pramogų. 

REKLAMA
REKLAMA

Bet ir čia dalyvius tikrai galima suregistruoti, apsitverti teritoriją, ateinančio žmogaus užsirašyti vardą, pavardę, adresą, telefoną, kad jei liga išplistų, būtų galima juos atsekti.

Tačiau jei žmonės vaikštinėja gatvėse, lankosi mugėse, tai, aišku, kad tokių asmenų niekas nesuregistruos, tokio reikalavimo ir nėra“, – kalbėjo ministras.

Sergamumas šoktelėjo 6 kartus

Apibendrindama rugpjūčio sergamumo situaciją Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė konstatavo, kad lėtu žingsniu grįžtama į pavasarį ir sergamumas rugpjūtį šoktelėjo 6 kartus, jei lygintume su birželio mėnesiu. Tiesa, per vakar nustatytas mažiausias per dvi savaites atvejų skaičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikindama su rugsėjo pirmąja specialistė prašė neprarasti sąmoningumo, nes situacija šiuo metu neeilinė, sunki. „Reikia susitelkti, kad išeitume stipresni“, – sakė ji.

D. Razmuvienė paskelbė, kad imant pastarųjų dviejų savaičių susirgimus, vakar fiksuotas mažiausias susirgimų skaičius per parą.

9 atvejai iš vakar nustatytų pasireiškė simptomai, 14 asmenų simptomų, būdingų koronaviruso infekcijai, nebuvo užfiksuota.

„Kaip ne kartą minėta, dabar daugiau židinių registruojama įmonėse. Pirmas dvi savaites daugiau buvo registruojama šeimos šventėse, aišku, buvo atostogų pradžia, grįžimai iš užsienio. Tai dabar, matyt, atostogos baigėsi, susirinkome į darbus, tai fiksuojama nauji židiniai įmonėse, įstaigose", – kalbėjo ji.

REKLAMA

Grįžtame į pavasarį

Kartu gydytoja informavo, kad, lyginant su liepa, sergamumas išaugo tris kartus.

„Rugpjūčio mėnesį iš viso registruoti 836 atvejai. Jei lygintume su liepos mėnesiu, rugpjūtį yra tris kartus daugiau sirgusiųjų. Jei palyginsime rugpjūtį su birželiu, tai beveik 6 kartus daugiau sergančių yra rugpjūtį. 

Jei taip lyginsime kiekvieną mėnesį, tai dabar sergančiųjų skaičius beveik lygus balandžio mėnesiui. Taigi lėtu žingsneliu, bet grįžtame prie pavasario sergamumo“, – sakė D. Razmuvienė.

Anot epidemiologės, rugpjūtį 40 proc. naujų atvejų sudarė židiniuose patvirtinti susirgimai, 30 proc. atvejų siejami su užsikrėtimu nuo žinomo sergančiojo, penktadalio – 19 proc. – atvejų užsikrėtimo aplinkybės nėra žinomos, o 11 proc. atvejų – įvežtiniai.

REKLAMA

Trečdalis rugpjūtį užsikrėtusiųjų buvo iki 30 metų amžiaus, o beveik 40 proc. – nuo 30 iki 50 metų amžiaus.

„Vyresnių ir gerokai vyresnių, virš 80, 90 metų, yra registruoti tik pavieniai atvejai“, – priminė ji.

7 asmenys – reanimacijoje 

Šalies ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi 53 žmonės, septyni iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma trims žmonėms, su deguonies kaukėmis gydomi 23 asmenys.

23 nauji atvejai Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 23 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 11 iš jų registruota Tauragės, 9 Vilniaus, 2 Kauno ir 1 Klaipėdos apskrityse.

Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 18 žmonių, 2 asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo dar nežinomos. Be to, per praėjusią parą registruoti 3 įvežtiniai atvejai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų