REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tokios rugsėjo pirmosios dar nebuvo. Naujuosius mokslo metus su apsauginėmis kaukėmis pasitiko net vaikai, o tėveliams nebuvo leidžiama pirmokėlių lydėti į klases. Apkarpyti ir renginiai – mokyklos apsiėjo be muzikinių programų, sveikinimo žodžių, o dalis vaikų mokyklos draugų šventėje nė nesusitiko, mat vienu metu susirinkti visiems mokiniams šalyje nebuvo leidžiama visose mokyklose.

Tokios rugsėjo pirmosios dar nebuvo. Naujuosius mokslo metus su apsauginėmis kaukėmis pasitiko net vaikai, o tėveliams nebuvo leidžiama pirmokėlių lydėti į klases. Apkarpyti ir renginiai – mokyklos apsiėjo be muzikinių programų, sveikinimo žodžių, o dalis vaikų mokyklos draugų šventėje nė nesusitiko, mat vienu metu susirinkti visiems mokiniams šalyje nebuvo leidžiama visose mokyklose.

REKLAMA

Kokie pokyčiai ir kokios naujovės šiemet laukia tiek mokinių, tiek tėvų TV3 žinios domėjosi iš dažais kvepiančiose naujutėlėse ir prabangiose sostinės mokyklose ir šalies provincijoje.

Tėvus kamuoja nerimas dėl ateities

Vėsus ankstyvas rytas sostinėje. Vos prieš savaitę atidarytą naująją Gabijos progimnazijos apsupo mokiniai ir jų tėveliai.  Pirmokėlių rankose gėlės mokytojams, o suaugusiųjų akyse pasididžiavimas ir lengvas nerimas. Ir iš pirmo žvilgsnio tai įprasta rugsėjo pirmoji. Visgi Lietuvą ir pasaulį užklupusi pandemija pagalių prikišo ir į mokslų metų pradžios šventės ratus.

Dalies tradicijų – suburti visus mokyklos auklėtinius vienu metu, kartu pasiklausyti gyvo draugų koncerto ar sveikinimo kalbų, teko atsisakyti. Vyriausybė rekomendavo šventes išskaidyti į kelias, šiuo atveju keturias, dalis. Tad kas valandą čia renkasi vis vyresnių klasių moksleiviai.

REKLAMA
REKLAMA

O šiemet nuotolinį mokslą iš namų išbandę tėvai viliasi, kad to daugiau nebeprireiks, tačiau juos kamuoja ir nerimas dėl ateities:

„Neįprastas jausmas šiais metais, nes paprastai esame įpratę prie didesnės šventės, bet viskas tvarkoje. Mums nauja mokykla, penkta klasė, daug naujų įspūdžių laukia, naujų draugų, tai džiaugiamės.“

REKLAMA

„Truputėlį buvo nerimo, bet labai laukėme rugsėjo pirmosios. Susipirkome visas prekes, naują uniformą, tai nerimo buvo, bet dabar tokia situacija ir nieko nepakeisi.“

„Džiaugiamės švente, nes vaikai labai laukė naujos mokyklos, na o aplinkybės kokios bus, taip turėsime prisitaikyti.“

Vaikai nusiteikę optimistiškai

Na, o patys vaikai nusiteikę optimistiškai. Prie kaukių jau spėjo priprasti, o ir higienos taisyklių per karantiną išmoko:

„Yra toks jauduliukas, kad kažkas nepavyks, bet šiaip visai gerai bus.“

„Bus šiek tiek kitaip, nes karantinas daug ką pakeitė. – Bet tai gerai ar blogai? Ką su klasiokai sako? – Nemanau, kad tai labai gerai, bet patirties gyvenime reikia.“

REKLAMA
REKLAMA

„Reikės prisitaikyti. Reikės vaikščioti su kauke ir dezinfekuotis rankas, kad neužsikrėstumėme virusu.“

Susipažinę su auklėtojomis ir auklėtojais pirmokai vorele žingsniuoja į mokyklą, tačiau į klases jie lydimi pro skirtingus pastato įėjimus, o ir tėveliams, kaip buvo įprasta anksčiau, kartu į mokyklos vidų eiti neleidžiama. Suaugusieji ilgesingai žvelgia į savo atžalas pro mokyklos langus. Nors daugelis tikrai norėtų laikyti savo sūnų ar dukrą už rankos žengiant per klasės slenkstį, tenka susitaikyti su dabartine realybe.

„Aišku neramu, bet toks gyvenimas. Taip aplinkybės viską koreguoja. Tenka prisitaikyti, bet vaikams irgi į naudą – savarankiškumo šiek tiek įgaus, o mes laukiame“, – sako mama. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Direktorius – apie tai, kaip saugosis mokykla

Progimnazijos direktorius Andrius Kniška pasakoja, kad pokyčiai laukia ne tik per rugsėjo pirmosios šventę. 1200 moksleivių į pamokas ryte eis ne vienodu laiku, tvarkaraščiai pritaikyti taip, kad skirtinguose aukštuose ar korpusuose besimokantys vaikai nesibūriuotų. Per pertraukas koridoriuose kaukes privalės dėvėti visi, o klasėse veido apsauga būtina tik mokytojams. Beje, ministras Aurelijus Veryga mokyklų vadovus įpareigojo pedagogams šių priemonių parūpinti.

„Praktiškai visi dalykai, išskyrus fizinį ugdymą, kuris turi vykti sporto komplekse ar lauke, mokinukai sėdi savo klasėje ir pas juos ateina mokytojas. Koks dalykininkas bebūtų – ar lietuvių, ar matematikos. Su pietumis lygiai taip pat, kaip ir įėjimas į mokyklą – srautais, tam tikru nurodytu laiku, klasių kategorijos ir stengsimės, kad jos tarpusavyje nesimaišytų“, – pasakoja progimnazijos direktorius Andrius Kniška.

REKLAMA

Jei ne kaukes dėvintys tėveliai, rugsėjo pirmosios šventė Kauno Kazio Griniaus progimnazijoje beveik nesiskirtų nuo įprastos. Vilniaus Gabijos progimnazijoje vaikai su auklėtojais iškart patraukė į klases, čia mokiniai dar surengė koncertą ir šokių pasirodymą.

Kadangi tėvai į mokyklos vidų neįleidžiami, kieme įrengta improvizuota klasė, kur pirmokėlius sveikina auklėtoja, įteikiamos dovanos. Tačiau ir jautriomis akimirkomis korona primena apie save. Tiek vaikai, tiek tėvai raginami kilti nuo kėdžių ir tuoj pat mokyklos darbuotojai jas dezinfekuoja. Tokia švara ir higiena tikrai ne vienintelės naujovės laikinojoje sostinėje. Miesto valdžia nusprendė, kad 11 Kauno mokyklų turės pritaikyti mišrų ugdymo modelį.

REKLAMA

„Dalį mokinių galėsime leisti mokytis nuotoliniu būdu. Aišku tas būdas nėra visam laikui, kad iš namų mokytis, tik tam tikrais epizodais. Pavyzdžiui vieną savaitę šeštokai mokosi namuose, kitą savaitę mokykloje ir kai jie mokykloje, tuomet septintokai mokosi iš namų“, – teigia direktorius Stanislovas Šimanauskas.

Koronavirusas apvertė planus

Akimis pirmokėlius į klases palydintys tėvai sako, kad koronavirusas daugeliui apvertė planus, tad prognozuoti kaip klostytis šie mokslo metai – beveik neįmanoma:

„Šiemet net ir daiktų nepirkome, nes daug kas liko nuo to nuotolinio mokslo, tik sąsiuvinių nusipirkome.“

„Aš galvoju, kad tai pliusas. Daugiau savarankiški vaikai, išmoks kitokio gyvenimo patirties.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šaunu, kad bandome saugotis ir vaikus saugoti, kad ir kokia ta liga būtų, bet reikia vienas kitą saugoti ir mylėti.“

Na, o uostamiestyje tradiciškai į Lietuvninkų aikštę bendrai rugsėjo pirmosios šventei sukviestos visos uostamiesčio mokyklos. Tiesa šįsyk tik po 25 mokinius iš kiekvienos ugdymo įstaigos:

„Nuotaikos puikios, stengiamės nepasiduoti didelei panikai, laikytis rekomendacijų ir manome, kad viskas bus gerai.“

„Perkame kaukes, mokiname, kad laikytųsi atstumo vienas nuo kito, tad, kad saugotų save ir saugotų kitus.“

„Žiūrėsime kokia situacija, kiek tų susirgimų. Jei jų daugės, tai sąlygos, manau, griežtės. Dabar tai susitarimo reikalas koridoriuose, o klasėse vis tiek laisviau, atstumus išlaikome, bet niekas nežino kas bus po mėnesio“, – kalbėjo mokytojas Vytautas Staugas.

REKLAMA

Panašu, kad vaikai naujuosius mokslo metus pasitinka ne tik viltingai, bet ir nestokodami humoro jausmo bei ironijos:

„Linksma. Nenormaliai, bet kvėpuoti galiu.“

„Šiek tiek gąsdina, nes visi būsime vienoje klasėje ir niekur neisime.“

„Mokykloje bus gerai, nes bus dezinfekuojami kabinetai.“

„Su kaukėmis sunkiai, bet išgyvensime. Šiaip sunku kvėpuoti ir karšta darosi su kauke.“

Prie Marijampolės Rimanto Stankevičiaus progimnazijos gerokai mažiau šventės dalyvių nei įprasta. Mokyklos valdžia prašė tėvelių, jog vaiką atlydėtų tik vienas suaugusysis. O ir 9 valandą ryto mokslo metų pradžios varpelių klausosi tik pradinukai. Vyresnieji rinksis vėliau. Beje, kitaip nei kituose didmiesčiuose, čia lydėti pirmokus į klasę tėveliams leidžiama. Kitiems gi informacija suteikiama nuotoliniu būdu:

REKLAMA

„Kol mokysis klasėse, tai situacija bus panaši, bet jei vėl prasidės nuotolinis, tai skirtumai jau bus didesni.“

„Baiminamės, aišku, vaikams geriau kartu būti, nei nuotoliniu, tai jaučiasi.“

„Yra tų keistenybių. Turėsime savo įėjimą, į valgyklą eisime kitaip nei ėjome. Eisime srautais, kad nesimaišytų klasės“, – sako mokytoja Reda Pažėrienė.

Krimsti mokslus tūkstantyje šalies mokyklų šiandien pradėjo 323 tūkstančių moksleivių. 27 tūkstančiai vaikų mokyklos suolo minkštumą išbandė pirmąsyk. O su karčiomis mokslo šaknimis ir saldžiais vaisiais jaunimą supažindina apie 30 tūkstančių mokytojų. Tiesa švietimo sistemos ekspertai mano, kad pedagogų Lietuvoje bent trimis tūkstančiais per daug.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų