REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo penktadienio įsigaliojus naujiems reikalavimams dėl kaukių dėvėjimo kavinėse ir renginiuose nesiliauja ne tik gyventojų pasipiktinimas, bet ir nesupratimas, kaip reikėtų elgtis tam tikrose situacijose. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tvirtina, kad kontrolieriaus prie kiekvieno tikrai nepastatys, o ir didžiausias garantas, kad reikalavimų bus laikomasi, yra pati visuomenė. 

Nuo penktadienio įsigaliojus naujiems reikalavimams dėl kaukių dėvėjimo kavinėse ir renginiuose nesiliauja ne tik gyventojų pasipiktinimas, bet ir nesupratimas, kaip reikėtų elgtis tam tikrose situacijose. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tvirtina, kad kontrolieriaus prie kiekvieno tikrai nepastatys, o ir didžiausias garantas, kad reikalavimų bus laikomasi, yra pati visuomenė. 

REKLAMA

Ketvirtadienį vakare valstybės lygio ekstremaliosios situacijos vadovas pasirašė sprendimą, kuriuo įvedamos specialios taisyklės – ribojimai – viešojo maitinimo įstaigose – kavinėse, restoranuose, kitose maistą tiekiančiose įstaigose, kurios veikia tiek viduje, tiek lauke.

Paprašytas plačiau paaiškinti, kaipgi kavinėje, ypač lauko, reikės elgtis – kada tą kaukę nusiimti, ar po kiekvieno išgerto gurkšnio ir kas tą reguliuos, ministras pateikė paprastą paaiškinimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Logika tikrai yra labai paprasta – kai tuo metu nevalgome, negeriame, tai ir reikia užsidėti kaukę, nes bendraujame, pro šalį eina kiti žmonės, personalas, kuriam irgi rizika yra.

REKLAMA

Kiek man teko stebėti pro langą, o pro jį matosi tikrai ne viena viešojo maitinimo įstaiga, tai galiu pasidžiaugti, kad tai žmonės jau išgirdo, sėdėdami prie staliukų laukia maisto su kaukėmis“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė jis.

Gali būti ir asmeninė atsakomybė

Ministras pridūrė besitikintis, kad jokių specialių reidų neprireiks.

„Aišku, tarnybos, kurios iš šiaip prižiūri, kaip laikomasi reikalavimų, eina, žiūri ir vertina. Bet pats didžiausias garantas, kad to bus laikomasi, yra patys žmonės. Kai yra aiški rekomendacija, tada ir patys lankytojai vienas kitą įspėja. (...) Taigi tai yra didžiausias garantas, o ne policija, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ar kita institucija“, – pabrėžė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Jis patikino, kad be kaukės žmonių tokios įstaigos turėtų neįsileisti: „Pirmiausia prievolė užtikrinti tvarką tenka viešojo maitinimo įstaigai, bet jei bus kažkoks piktybinis elgesys, gali būti atsakomybė pritaikyta ir pačiam asmeniui.“

Įstaigoms specialiai ruoštis nereikėjo

Paklaustas, kodėl sprendimas dėl privalomo kaukių dėvėjimo kavinėse, baruose įvestas taip staiga, nepalikus laiko pasiruošti pačioms įstaigoms, ministras sakė, kad jokio pasirengimo čia ir nereikėjo.

„Girdėjome nepasitenkinimo, kad žmonės gali kaukių neturėti, tačiau sudėtinga įsivaizduoti, kad žmonės, kurie yra pakankamai jauno amžiaus arba tokio amžiaus, kad yra ateinama į kavinę, kad jie nesilanko parduotuvėse ar paslaugų vietose, kur kaukių dėvėjimas žymiai anksčiau nustatytas. Tad nemanau, kad tai turėtų kelti kažkokių problemų“, – kalbėjo A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat ministras pridūrė, kad yra nustatyta, kad prie baro žmonės taip pat turėtų būti ne mažesnio nei metro atstumu: „Tai kavinėms irgi niekaip ruoštis ypatingai nereikia, tad to laiko pasiruošimui ir nebuvo duota.“

Kaip su asmeninėmis šventėmis?

Kartu ministras tikino, kad asmeninių švenčių tikrai niekas netikrins.

„Privačios šventės nėra reglamentuojamos, niekas ten tikrinti neateis į namus, ar sėdima metro atstumu. Bet jei privati šventė organizuojama kavinėje, kai šalia yra ir kiti lankytojai, tai nėra uždaras šeimos pasibuvimas, visos tvarkos galioja kaip ir dabar viešojo maitinimo įstaigose“, – sakė jis.

Ministras kartu atkreipė dėmesį, kad jeigu žmonės susirenka kad ir atvirose, bet labiau izoliuotose vietose – kiemeliuose, lauko kavinėse ir panašiai ir pabendrauja sąlyginai ilgą laiką, rizika užsikrėsti didėja.

REKLAMA

Kaukės pravers ir miesto šventėse 

Paklaustas, kaip elgtis žmonėms, besiruošiantiems lankytis miesto šventėse ar mugėse, A. Veryga priminė jau žinomas taisykles.

„Jei ateiname kažkur, kur yra žmonių susibūrimas ir tenka bendrauti ir negalime išlaikyti atstumo, kur vis tiek bendraujama, tai ten reikėtų užsidėti kaukę. Jis yra nereikalinga tokiu atveju, kai mes bendraujame su žmonėmis, kurie yra mūsų šeimos nariai arba kuriuos sutinkame praktiškai kiekvieną dieną, pavyzdžiui, mūsų bendradarbiai. 

O visur kitur, kur yra susibūrimas žmonių, ypač kurie turi lėtinių ligų, yra vyresnio amžiaus, reikia nepamiršti kaukės, laikytis atstumo. Taigi reikalavimai tokie patys kaip ir pardavimo vietose“, – sakė SAM vadovas.

REKLAMA

Primenama, kad kaukės jau privalomos ne tik paslaugų teikimo vietose, viešajame transporte, bet tiek lauke, tiek uždarose erdvėse vykstančiuose renginiuose. Kaukių dėvėjimas privalomas tiek žiūrovams, tiek ir renginio dalyviams.

Išlyga daroma tik neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveiktos būklei. Tokiais atvejais rekomenduojama dėvėti veido skydelį.

Taip pat pateiktos rekomendacijos, kokia turėtų būti tinkama kaukė.

Kviečia fiksuoti pažeidimus naktiniuose klubuose

Penktadienį sveikatos apsaugos ministras kartu pasiuntė kvietimą savaitgalį stebėti, ar nėra vykdomi pažeidimai naktiniuose klubuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ministerija kviečia tuos, kurie savaitgalį planuoja lankytis naktiniuose klubuose, stebėti, ar nėra pažeidimų. Tikrai neraginame užsiimti stebėjimo akcijomis, bet tiktai bus žmonių, kurie be to ten eis, leis laiką. Tai kviečiame užfiksavus, kad nėra laikomasi reikalavimų, atsiųsti nurodytu adresu“, – sakė jis.

Kaip informavo ministro patarėja Lina Bušinskaitė, nuotraukomis ar trumpais video galima pasidalinti įkėlus SAM „Facebook“ paskyroje, specialiai sukurtame profilyje „Korona nemiega ir naktį“.

„Čia nėra jokios prievartos ar didelio kvietimo, bet didelis prašymas. Tai palengvintų darbą ir NVSC specialistams, kuriems nereikėtų savaitgalį lankytis šiose įstaigose ir tikrinti, kaip laikomasi reikalavimų“, – sakė ji.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų