REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę ypatingų vaikų stovyklos „Rožių planeta“ bendruomenė patyrė šoką, kai po išvykos prie jūros pasigesta vieno iš stovyklos dalyvių. Panikos buvo apimta ir vaiko mama, tačiau galiausiai viskas baigėsi laimingai – pasimetusiu berniuku pasirūpino pliaže poilsiavusi socialinė darbuotoja, o stovykla jau ėmėsi papildomų saugumo priemonių, kad tokie incidentai nepasikartotų.

Praėjusią savaitę ypatingų vaikų stovyklos „Rožių planeta“ bendruomenė patyrė šoką, kai po išvykos prie jūros pasigesta vieno iš stovyklos dalyvių. Panikos buvo apimta ir vaiko mama, tačiau galiausiai viskas baigėsi laimingai – pasimetusiu berniuku pasirūpino pliaže poilsiavusi socialinė darbuotoja, o stovykla jau ėmėsi papildomų saugumo priemonių, kad tokie incidentai nepasikartotų.

REKLAMA

Praėjusį ketvirtadienį klaipėdietė Viktorija nuvežė savo dešimtmetį autizmo spektro sutrikimą turintį vaiką į ypatingų vaikų stovyklą „Rožių planeta“, kurioje autistiški vaikai ugdo savo socialinius įgūdžius, daugiau bendrauja tarpusavyje, tad stovykla yra labai svarbi ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams.

Rugpjūčio 6 dieną vienas iš stovyklos užsiėmimų vyko pajūryje – vaikai buvo mokomi plaukti banglentėmis, po to visi keliavo į stovyklą.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuvežiau vaiką apie pusę 10 val. ryto, priėjau prie vadovės, atidaviau vaiką, dar perspėjau, kad grįšiu su vaiko daiktais, nes pamiršau paimti kuprinę su jo rūbais. Po valandos grįžau, padaviau kuprinę ir jau išeidama pamačiau vadovę, einančią su vaiku, dar pasikalbėjome“, – prisiminė vaiko mama.

REKLAMA

VšĮ „Elgesio sprendimai“ direktorės Ritos Karvelienės teigimu, po maudynių ji perrengė vaiką, nes jo charakteris yra šiek tiek sunkesnis, vaikas prisileidžia ne visus. Tuo pat metu reikėjo perrengti ir dar vieną vaiką, kuris tą dieną buvo itin neramus. Viktorijos sūnų į automobilį, važiuojantį atgal į stovyklą, turėjo įsodinti savanorė.

„Neturime didelio finansavimo, tad neišgalime nusisamdyti autobusiuko, savanoriai turi automobilius, tad vaikus vežame atskiromis grupėmis“, – „Vakarų ekspresui“ pasakojo R. Karvelienė.

Dėl trikdžių nesusikalbėjo

Grįžusi į stovyklą, direktorė pagal sąrašą ėmė tikrinti, ar visi vaikai saugiai sugrįžo, ir pastebėjusi, jog nėra vieno vaiko, pasiteiravo savanorių, kur jis. Savanoriai patikino, jog vaiką pasiėmė mama.

REKLAMA
REKLAMA

Direktorė, norėdama įsitikinti, ar vaikas yra saugus, paskambino mamai pasitikslinti, ar ši pasiėmė vaiką. Visas pokalbis telefonu, pasak direktorės, vyko labai nerišliai, nes aplinkoje buvo didžiulis triukšmas.

„Aš paklausiau, ar ji pasiėmė vaiką, ji atsakė: „Taip, aš pasiėmiau.“ Dar paklausė, ar viskas gerai, atsakiau, kad taip, esame stovykloje“, – pasakojo R. Karvelienė.

Kaip paaiškėjo vėliau, vaiko mama tuo metu buvo parduotuvėje, kur irgi buvo triukšminga, ir ji taip pat viską girdėjo neaiškiai.

Moteris išgirdo direktorės klausimą, ar ji pasiims vaiką, atsakiusi, kad pasiims iškart, ir nuvažiavo į stovyklą.

„Atvažiavau į stovyklą, nes antrą valandą reikėjo vaiką pasiimti ne iš paplūdimio, o iš stovyklos. Atvykus į stovyklą man padavė vaiko kuprinę su rūbais, tačiau neradusi vaiko nuėjau į palapinę, kur buvo vadovė. Paklausiau, kur yra mano vaikas, ir mačiau, kaip vadovės akys pasidaro kvadratinės. Tada ji pasakė, kad vaiką aš pasiėmiau“, – prisiminė Viktorija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viktorija ir stovyklos savanoriai iškart suprato, jog vaikas dingo, ir ėmė skambinti policijai bei gelbėtojams.

„Kai sužinojau, kad vaikas dingo, dariau viską ką galėjau, bandžiau atsekti įvykių seką, kaip viskas nutiko. Klausinėjau savanorių, ką darėte, kas vedėte į automobilį, kaip vedėte, kad pavyktų viską išsiaiškinti. Skambinau ir į policiją, ir gelbėtojams“, – sakė R. Karvelienė.

Tuo metu prie jūros ieškoti vaiko nuvažiavę berniuko tėvai sužinojo, jog jis yra gyvas ir sveikas, tik dėl nedidelio peršalimo sėdėjo greitosios medicininės pagalbos automobilyje.

Istorija pasiekė ir socialinius tinklus – ėmė sklisti kalbos, kad vaikas esą buvo atiduotas svetimam žmogui.

REKLAMA

„Mane iškart pasikvietė vaiko teisių apsaugos darbuotojai, jie privalėjo viską išsiaiškinti, kad suprastų, ar tai nebuvo tėvų kaltė, kad vaikas liko be priežiūros. Paaiškinome visą situaciją, kad vaikas buvo perduotas įstaigos priežiūrai. Tuo metu atvyko stovyklos direktorė ir bandėme viską išsiaiškinti, nes visi buvome panikoje“, – pasakojo dešimtmečio mama Viktorija.

Kaip teigė Viktorija, ji iš pat pradžių neatmetė galimybės, jog tai buvo tiesiog tragiškai susiklosčiusių įvykių seka, kad vaikas galėjo tiesiog pabėgti ar pasimesti, tačiau siekė išsiaiškinti visą situaciją ir įsitikinti, jog tai tikrai nebuvo vaiko pagrobimas.

REKLAMA

„Pirmadienį pasikalbėjome su vadovybe, nes mums buvo labai svarbu suprasti, kaip viskas įvyko. Mums viską paaiškino, supratome, jog tai nebuvo bandymas pagrobti mūsų vaiką, tai buvo tiesiog įvykių tragiškas susiklostymas, kad nesužiūrėjo vaiko“, – sakė Viktorija. Ji įstaigos nekaltino, tik vylėsi, kad ateityje tokių nesusipratimų daugiau nebus.

Nustebino poilsiautojų abejingumas

„Vakarų ekspreso“ žurnalistams pavyko susisiekti ir su vaiką paplūdimyje pastebėjusia ir daugiau nei valandą jį prižiūrėjusia klaipėdiete Vaida. Ji pasakojo, jog atvykusi į paplūdimį iškart atkreipė dėmesį į lakstantį bei kitaip besielgiantį vaiką. Pasak Vaidos, ji yra socialinė darbuotoja, tad iš karto suprato, jog šis vaikas yra kitoks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mane nustebino aplinkinių abejingumas, jie tiesiog abejingai stebėjo ir sakė: „Žiūrėkit, vaikas tuoj nuskęs.“ Aš taip visko palikti negalėjau ir ėjau į vandenį, kalbinau jį, sakiau, kad išmokysiu jį plaukti, bandžiau susidraugauti“, – pasakojo Vaida.

Moteris tikino, jog viską daryti reikėjo labai greitai, nes vanduo vaikui buvo jau iki kaklo.

Pavykus parsivesti vaiką į krantą, moteris juo rūpinosi, pasisodino šalia ir prašė žmonių iškviesti greitąją medicininę pagalbą arba policiją.

„Iš tikrųjų buvo sudėtinga. Visų pirma, kol ištraukiau jį iš vandens. Vėliau reikėjo jį išlaikyti šalia savęs, nes jis buvo labai neramus. Bandžiau raminti, glostyti, sušildyti. Visi matė, kad vaikas eina į vandenį, bet niekas nieko nedarė, o aš žinojau, kad jeigu prie mano akių jam kažkas nutiks, aš nebegalėsiu ramiai gyventi“, – sakė Vaida.

REKLAMA

Moteris džiaugėsi, jog ši situacija pasibaigė laimingai ir vaikas yra saugus namuose su tėvais.

Stovykloje – pokyčiai

VšĮ „Elgesio sprendimai“, reaguodama į socialinėje erdvėje pasirodžiusią žinutę apie pamirštą, pagrobtą vaiką, paskelbė viešą atsiprašymą ir paaiškinimą dėl situacijos.

„Atsakingai patvirtiname, jog vaikas nebuvo atiduotas jokiam svetimam žmogui. Stovykloje dirba daug entuziastingų darbuotojų ir savanorių. Iki šiol džiaugiamės tik geromis patirtimis, emocijomis ir pasiektais vaikų socialiniais įgūdžiais.

Ketvirtadienį turėjome pilną įspūdžių dieną prie jūros. Vaikai grįžinėjo nuo pajūrio į stovyklą skirtingais ekipažais. Grįžus į stovyklą iš karto pasigedome vaiko ir iš karto susisiekėme su mama. Tik dėl pokalbio telefonu su mama trikdžių, triukšmų klaidingai supratome, kad vaikas yra saugus pas mamą.

REKLAMA

Esame nuoširdžiai dėkingi moteriai, kuri pastebėjo ir globojo šį vaiką, kol saugiai perdavė į pareigūnų rankas. Dėkojame vaiko tėvams už supratingumą ir geranoriškumą“, – rašoma paaiškinime.

Kad toks įvykis nebepasikartotų, R. Karvelienės tikinimu, stovyklos „Rožių planeta“ laukia esminiai struktūriniai pokyčiai.

„Vakarų ekspresui“ stovyklos vadovė pasakojo, kad, reaguojant į situaciją iškart buvo įvestos savanorių kortelės. Nuo šiol gavus vaiką gaunama ir kortelė, kad jei kam nors reikėtų nors minutei pasitraukti nuo vaiko, ta kortelė būtų perduodama atsakingam asmeniui.

„Šie vaikai yra ypatingi, užtenka nusisukti tik minutei ir jie jau gali dingti. Turi būti be galo budrus. Darėme susirinkimą po šio įvykio ir iškart viską aptarėme su darbuotojais, ką ir kaip darysime. Įvedėme kortelių sistemą ir apribojome važiavimą transportu, kol neturime galimybės nuomotis autobusiuko“, – sakė R. Karvelienė.

Taip pat antradienį VšĮ „Elgesio sprendimai“ direktorė R. Karvelienė atsistatydino iš direktorės pareigų, tačiau po atostogų darbą su vaikais tęs kaip metodininkė.

Autorė: Vaiva MAKARAUSKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų