REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
„Nuo baudos apsaugančios“ kaukės (nuotr. Organizatorių)

Socialiniuose tinkluose plinta įrašai apie „nuo baudos apsaugančias“ kaukes. Jas parduodantys asmenys teigia, kad kaukės sulaukia didelio žmonių susidomėjimo. Tačiau medikai įspėja: tokios kaukės nuo virusų tikrai nesaugo, bet nuo baudos – gali.

4

Socialiniuose tinkluose plinta įrašai apie „nuo baudos apsaugančias“ kaukes. Jas parduodantys asmenys teigia, kad kaukės sulaukia didelio žmonių susidomėjimo. Tačiau medikai įspėja: tokios kaukės nuo virusų tikrai nesaugo, bet nuo baudos – gali.

REKLAMA

Kaukes įsigyti siūlantys asmenys sako netikintys, kad kaukės gali apsaugoti nuo koronaviruso, todėl sugalvojo jas siūti iš tinklelio. Skelbime rašoma, kad kaukės „apsaugo nuo baudos ir neapsunkina kvėpavimo“.

„Yra žmonių, kurie žino, kad jokios kaukės neapsaugo nuo virusų, nes virusai labai maži ir gali kiaurai praeiti per visas kaukes, akis, odą. Vienintelė apsaugos priemonė, kuri veiksmingai sukurtų barjerą tarp žmogaus ir virusais užkrėsto oro, tai visą kūną dengiantis kostiumas su deguonies balionu. O kaukės apsunkina kvėpavimą ir kenkia plaučiams. Todėl ir sugalvojau lengvo kvėpavimo kaukes“, – atsakyme tv3.lt portalui rašo pardavėjai.

Užsakymų sulaukia kasdien

Viena kaukė iš tinklelio kainuoja 3 eurus, o perkant daugiau vienetų, siūloma nuolaidų: 10 kaukių kainuoja po 2,5 euro už vienetą, o  100 kaukių po 1,8 euro už vienetą.

REKLAMA
REKLAMA

Pardavėjai siūlo įsigyti 4 rūšių kaukes ir tikina, kad užsakymų sulaukia kasdien.

„Žmonės perka, rezervacijų sulaukiame kasdien, susidaro eilės. Kaukės gaminamos iš įvairių medžiagų su mažesnėmis ar didesnėmis skylutėmis, kad būtų lengva kvėpuoti“, – rašo jie.

REKLAMA

Taip pat žiūrėkite, dėl kokios kaukės dėvėjimo vilnietį įspėjo policija:

Ragina neapsigauti

Gydytojas infektologas profesorius Vytautas Usonis ragina netikėti tokiais skelbimais. Profesoriaus teigimu, žmonės neteisingai vertina apsaugos priemones.

„Ką apgausime dėvėdami tokią kaukę? Baudos gal ir negausime, bet apsaugos neturėsime. Yra labai daug įrodymų, kad kaukės veiksmingos, nors ir ne 100 proc. Norite didinti riziką ir leisti pasipelnyti tiems, kurie jus klaidina?

Rinkoje yra daug nemedicininių standartų kaukių ir jos yra pakankamai veiksmingos. Tačiau jokiu būdu ne „su mažesnėmis ar didesnėmis skylutėmis, kad būtų lengviau kvėpuoti“, – skelbimą komentuoja V. Usonis.

REKLAMA
REKLAMA

Svarstytų, ar bausti

Policijos departamento atstovė spaudai Revita Janavičiūtė sako, kad policijos pareigūnai negali nuspręsti, ar žmonės dėvi tinkamas kaukes.

„Sveikatos apsaugos ministerija buvo skelbusi, kad tai gali būti medžiaginė savadarbė ar pirktinė kaukė, skarelė, šalikas, mova, jei dengia kvėpavimo takus ir gali sulaikyti sekretą kosint ar čiaudint. Tačiau, ar gali pareigūnas įvertinti, kokia ta kaukė yra?

Mums tik yra išaiškinta, kas yra tos veidą dengiančios priemonės. Jeigu įvyktų kokia nors situacija, kai dėl kaukės dėvėjimo kiltų konfliktas ar epidemiologai pasakytų, kad tokia kaukė netinkama, tuomet, žinoma, būtų vertinama. Tačiau policijos pareigūnai nevaikšto ir nežiūri, iš ko pagamintas kaukes žmonės dėvi“, – komentuoja R. Janavičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nubausti 33 žmonės

Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad dėl privalomų nurodymų nesilaikymo gresia nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų baudos, juridiniams asmenims – nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų baudos.

Jeigu bauda sumokama per 15 kalendorinių dienų, taikoma pusė minimalios baudos. Nuo rugpjūčio 1 d. už kaukių nedėvėjimą jau nubausti 33 žmonės.

Vyriausybė grąžino prievolę dėvėti apsaugines veido kaukes viešajame transporte, prekybos centruose, parduotuvėse bei uždarose paslaugų teikimo vietose. Kaukių dėvėjimas neprivalomas viešojo maitinimo įstaigose, kultūros bei sporto renginiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų