REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po poilsiautojų antplūdžio ir nugultų paplūdimių Lietuvos pajūryje epidemiologai įžiebė raudoną įspėjamąjį signalą – vėl prakalbta apie kaukių dėvėjimo lauke reikalingumą siekiant stabdyti viruso plitimą. Vis dėlto tokią nuomonę palaikytų ne visi. Mokslininkų teigimu, lauke, ypač prie jūros, kur pučia vėjas, oro yra tiek daug, kad tikimybė gauti pakankamą viruso dozę tam, kad užsikrėstum yra labai maža.

Po poilsiautojų antplūdžio ir nugultų paplūdimių Lietuvos pajūryje epidemiologai įžiebė raudoną įspėjamąjį signalą – vėl prakalbta apie kaukių dėvėjimo lauke reikalingumą siekiant stabdyti viruso plitimą. Vis dėlto tokią nuomonę palaikytų ne visi. Mokslininkų teigimu, lauke, ypač prie jūros, kur pučia vėjas, oro yra tiek daug, kad tikimybė gauti pakankamą viruso dozę tam, kad užsikrėstum yra labai maža.

REKLAMA

Paklaustas, ką manantis apie siūlymus kaukę dėvėti lauke, Kauno technologijų universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakulteto docentas profesorius Dainius Martuzevičius teigė tai vertinantis gana skeptiškai.

„Lauke yra tiek daug oro, kad tikimybė užsikrėsti, net jei aplinkoje ir bus koks viruso nešiotojas, labai maža, nes oro prasiskiedimas yra didžiulis. 

REKLAMA
REKLAMA

Aišku, jei lauke vyksta kažkoks vakarėlis ir jame yra susitelkę 100 žmonių į 10 kvadratinių metrų, kur visi trinasi nugaromis, tai visko gali būti, jei dar vėjas nepučia ar yra kokia palapinė ir panašiai“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Keisčiau atrodo reikalavimai kavinėms

Specialistas sutiko, kad tokia didelė žmonių koncentracija prie jūros išties gali kelti nerimą, tačiau visgi daugiau logikos būtų griežčiau reguliuoti saugos reikalavimus viešojo maitinimo įstaigoms, barams. 

„Taip, prie jūros žmonių yra daug, koncentracija didelė, bet visgi yra vėjas, daug oro, kurio apykaitos niekas neriboja, tad, manau, ir paplūdimyje nėra logikos ją dėvėti. 

Nebent galbūt kalbama apie paplūdimio kavinę. Nes, pavyzdžiui, dabar taikomos išimtys viešojo maitinimo įstaigoms šiek tiek atrodo keistai. Visgi reikėtų kalbėti, kad kaukes reikėtų ten dėvėti ir jas nusiimti tik valgymo metu. Tad šiuo metu tai atrodo keista išlyga.

REKLAMA
REKLAMA

Bet nemanau, kad kaukes dėvėti paplūdimyje, kur daug oro, būtų reikalinga. Čia tikrai yra per mažai rizikos, kad kažkas įvyktų", – tvirtino jis.

Kitur be kaukės neįleidžia į paplūdimį

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė neseniai pareiškė, kad Lietuvoje reikėtų susimąstyti apie kaukių dėvėjimą ne tik uždarose patalpose, bet ir lauke.

„Norėčiau priminti, kad kitos Europos šalys ir anksčiau ir dabar į paplūdimius vis dėlto neleidžia eiti be asmens apsaugos priemonių – be kaukių. Pavasarį buvo kalbama, kad jau vasaros metu tai tikrai ši infekcija neplis, kaip kitos oro lašelinės infekcijos, bet nieko panašaus – virusas visgi nėra paveikus aukštai temperatūrai“, – LRT RADIJUI sakė D. Razmuvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Poilsiautojai nepatenkinti

Savo ruožtu išgirdę apie tokius siūlymus Klaipėdos paplūdimiuose gulintys žmonės žodžių į vatą nevyniojo. Tautiečiai net nenori pagalvoti apie medicininės kaukės dėvėjimą, mat tai, pasak poilsiautojų, ir nepatogu, ir nemalonu:

„Nu vis tiek, karštis, viskas. O dar ta kaukė. Tai ir kvėpuot kaip žmonėm. Nelabai kaip."

„Dabar atsiuntė dukterėčia tokį juoką – 5 metų mergaitė 2025 m. klausia mamos, kas mano tėtis? Ta atsako, nežinau, su kauke buvo."

Poilsiautojai Palangoje dar kategoriškesni. Žmonės siūlo iniciatyvos autoriams patiems atvažiuoti į pliažus bei čia pasideginti dėvint kaukes:

REKLAMA

„Kurie įvedinėja tas kaukes, Seimo nariai, tegul atvažiuoja čia paatostogauti su tom pačiom kaukėm ir norėčiau pamatyti jų reakciją, ką reiškia dėvėti kaukes per atostogas pajūryje."

„Neįsivaizduoju aš, kaip maudytis su kauke."

„Kaip būdavo įdegis su nuo saulės akiniais, taip dabar su kauke."

Bauda – nuo 500 eurų

Šalyje nuo rugpjūčio 1 d. vėl privaloma dėvėti apsaugines kaukes uždarose prekybos, įskaitant ir prekybos centrų patalpas, paslaugų teikimo ir veiklos vykdymo vietose prekiautojus ir paslaugų teikėjus bei vyresnius nei 6 metų amžiaus lankytojus, pirkėjus, paslaugų gavėjus, vartotojus dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones – veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones.

REKLAMA

Veidą dengti būtina prekybos vietose, viešajame transporte ir kitose uždarose erdvėse. 

Tokios prievolės neturės viešojo maitinimo įstaigų ir kultūros bei sporto renginių lankytojai. Taip pat bus numatytos išimtys toms paslaugoms, kurios negali būti suteiktos dėvint kaukę (pvz., barzdos skutimui).

Lietuvos policijos departamentas informavo, kad Vyriausybei nusprendus nuo šeštadienio sugrąžinti privalomą kaukių dėvėjimą uždarose patalpose, pareigūnai pagal galimybes skirs didesnį dėmesį prekybos centrams ir reaguos į pranešimus dėl pažeidimų susijusių su kaukių nedėvėjimu. 

Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad dėl privalomų nurodymų nesilaikymo gresia nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų baudos, juridiniams asmenims – nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų baudos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų