REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį ministrų kabinetas leido padidinti leistiną žiūrovų skaičių uždaruose renginiuose, pratęsė sienų kontrolę, tačiau sudarė lengvesnes sąlygas kai kuriems užsieniečiams atvykti į Lietuvą. Premjeras Saulius Skvernelis tikino, kad Vyriausybė kol kas laikosi renginių atlaisvinimo plano, tačiau juose gali prireikti vėl dėvėti kaukes. Vyriausybės vadovas tikino, kad tuoj bus parengtas planas, kuriame bus numatyta, kokie ribojimai būtų įvedami padidėjus susirgimų skaičiams. Visgi, anot premjero, valdžia išklausys specialistų pasiūlymų dėl ribojimų. 

Trečiadienį ministrų kabinetas leido padidinti leistiną žiūrovų skaičių uždaruose renginiuose, pratęsė sienų kontrolę, tačiau sudarė lengvesnes sąlygas kai kuriems užsieniečiams atvykti į Lietuvą. Premjeras Saulius Skvernelis tikino, kad Vyriausybė kol kas laikosi renginių atlaisvinimo plano, tačiau juose gali prireikti vėl dėvėti kaukes. Vyriausybės vadovas tikino, kad tuoj bus parengtas planas, kuriame bus numatyta, kokie ribojimai būtų įvedami padidėjus susirgimų skaičiams. Visgi, anot premjero, valdžia išklausys specialistų pasiūlymų dėl ribojimų. 

REKLAMA

Premjeras teigė, kad nors kai kurie renginiai tampa koronaviruso židiniais, Vyriausybė laikosi plano ir didina žiūrovų skaičių.

„Planas paskelbtas iš anksto, renginių organizatoriai turėjo galimybę planuotis atitinkamus darbus ir šiandien tikrai nėra ta situacija, kuriai esant turėtume kalbėti apie skaičių koregavimą. Kitą vertus, turime suprasti, kad su šituo virusu, kaip matome, turėsime gyventi pakankamai ko gero ilgai. Pagrindinis tikslas, kad renginiai vyktų saugiai“, – sakė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

S. Skvernelis teigė, kad renginiuose privalės būti užtikrintas apsaugos priemonių dėvėjimas, pakankamas kiekis dezinfekcinio skysčio, žiūrovų srautų paskirstymas.

REKLAMA

„Kol kas griežtinimų kažkokių šiomis dienomis nebus. Žiūrint į ateitį, vėlgi, vertinant situaciją epidemiologinę, mes matome, kad augimas yra nuoseklus, jis nėra kritinis. Turėsime eiti prie tų didesnių apsaugos priemonių naudojimo. Bet pagrindinis dalykas yra žmonių sąmoningumas. Deja, vasara duoda savo“, – kalbėjo ministrų kabineto vadovas.

Jo teigimu, užtenka pažvelgti į paplūdimius, įvairias asmenines ir viešas savivaldybių organizuojamas šventes.

„Gaila, kad mes vienerius metus negalime apsieiti be tokių renginių. Jei negalime apsieiti, reikalinga užtikrinti maksimalų saugumą“, – tikino S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras svarstė, kad renginiuose gali atsirasti prievolė dėvėti apsaugos kaukes. Šiuo metu kaukių dėvėjimas renginiuose nebūtinas.

S. Skvernelis pasakojo, kad pirmadienį buvo svarstyti rodikliai, kuriems esant, savivaldybėse atsirastų tam tikri ribojimai. Pasak jo, kitą savaitę turėtų būti priimti sprendimai, nurodantys, kokiam sergamumui esant savivaldybės turėtų riboti dalį ūkinės komercinės veiklos.

„Turėsime rekomendacijas ir privalomumus. <...> Jeigu, pavyzdžiui, savivaldybėje bus pasiektas epidemiologinis rodiklis, gali būti, kad bus siūloma riboti maitinimo įstaigų veiklos darbo laiką, rekomenduoti suteikti galimybę dirbti nuotoliniu būdu. <...> Tokia lentelė ar planas yra, jis pirmadienį buvo svarstytas, bet dar turime daug diskusijų, norime specialistų pagalbos, kad neperlenktume lazdos“, – tvirtino premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras taip pat teigė, kad šiuo metu galiojantys draudimai atvykti užsieniečiams iš kitų Europos šalių gali būti peržiūrėti,

„Mes tai tikrai turėsime vėlgi svarstyti, šiandien neformaliai su ministrais kalbėjomės, nes tokiais tempais tuoj bus, kad iš esmės turbūt bus 20 Europos Sąjungos valstybių, iš kurių Lietuva nenorės įsileisti žmonių. Mes turėsime pergalvoti, peržiūrėti tuos kriterijus, kalbėtis kartu su mūsų „Baltijos burbulu“, nes tai liečia ne vien Lietuvą“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Lieka griežta sienų kontrolė, galės atvykti daugiau užsieniečių

Vyriausybė trečiadienį posėdyje ir pasitarime sprendė klausimus, susijusius su koronaviruso suvaldymu šalyje. Ministrų kabinetas nusprendė pratęsti sienų kontrolę, tačiau į šalį lengviau galės patekti kai kurie užsieniečiai.

REKLAMA

Vyriausybė trečiadienį pritarė pratęsti sienų kontrolę oro ir jūrų uostuose iki rugsėjo 14 d. 18 val.

Vidaus reikalų ministerija sienų kontrolę siūlo pratęsti, atsižvelgiant į esamą koronaviruso situaciją ir tendenciją. Šiuo metu sienų kontrolė galioja iki rugpjūčio 15 dienos imtinai. Ją pratęsus, asmenų patikrinimai ir toliau būtų vykdomi tarptautiniuose oro uostuose ir Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste.

Baltijos šalys viena kitos piliečiams sienas atvėrė gegužės viduryje, tačiau Lietuva pasienyje su Latvija dokumentų patikros procedūrų nebevykdo nuo birželio pradžios.

Sausumos siena su Lenkija atverta birželio viduryje. Tačiau pastaruoju metu pasienyje su Lenkija ir Latvija dirba daugiau pasieniečių ir policininkų – blogėjant koronaviruso situacijai atidžiau tikrinami atvykstantieji.

REKLAMA

Atvykstantiesiems iš Lenkijos šiuo metu privaloma dviem savaitėms saviizoliuotis.

„Kaip ir iki šiol, bus atliekama pasienio kontrolė jūrų ir oro uostose, taip pat pareigūnai aktyviau patruliuos tuose keliuose, kuriais atvykstama iš Lenkijos ir Latvijos. Nemažėjant susirgimų skaičiui turime visi elgtis atsakingai“, – sako vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Ministrų kabinetas taip pat pritarė ministerijų siūlymams netaikyti draudimų dėl koronaviruso pandemijos atvykti užsienio studentams ir investuotojams.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija nurodo, kad artėjant mokslo metų pradžiai gaunama „daug paklausimų dėl studentų atvykimo“, o išimtys dėl laisvesnio judėjimo šiai grupei numatomos ir Europos Sąjungos rekomendacijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekonomikos ir inovacijų ministerija teigia, kad lengviau duris būtina atverti ir investuotojams, nes jie „paprastai nepriima sprendimų dėl investavimo prieš tai neapsilankius ir neįvertinus esamų aplinkybių“.

Išimtis taip pat siūloma numatyti sporto medicinos personalo darbuotojams, partnerystę su Lietuvos piliečiais užsienyje įregistravusiems užsieniečiams.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika pasiūlė, kad atvykti į Lietuvą paprasčiau būtų leista ir statybininkams iš užsienio. Pasak jo, statybų įmonės prisiima atsakomybę dėl atvyksiančių statybininkų testavimo. Premjeras Saulius Skvernelis nesutiko įtraukti šio sprendimo, kol jis nėra aptartas specialistų, epidemiologų.

REKLAMA

„Matėme kaip gerai pasirodė transporto sektorius, ypač Kaune“, – ironizavo premjeras.

Renginiuose daugiau žiūrovų

Vyriausybė leido uždarose patalpose dalyvauti iki 600 žiūrovų, o lauke – iki 1 tūkst. žiūrovų. Jei bus laikomasi anksčiau patvirtino plano, nuo rugsėjo renginiams ribojimų dėl žiūrovų skaičiaus neturėtų likti.

Vyriausybės priimtame nutarime rašoma, kad renginiai nuo rugpjūčio 16 d. iki rugpjūčio 31 d. organizuojami ir vykdomi uždarose erdvėse, kai renginyje dalyvauja ne daugiau nei 600 žiūrovų ir (ar) dalyvių. Į šį skaičių neįskaičiuojami atlikėjai, sportininkai, dalyvaujantys aukšto meistriškumo sporto varžybose, aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo specialistai, aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo instruktoriai, teisėjai, antidopingo pareigūnai, organizatoriai ir aptarnaujantis personalas.

REKLAMA

Atvirose erdvėse iki rugpjūčio 31 d. leidžiami renginiai, kai juose dalyvauja ne daugiau nei 1000 žiūrovų ir (ar) dalyvių, į šį skaičių taip pat neįskaičiuojami sportininkai, renginių organizatoriai ir kiti.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad kad Vyriausybė liepos viduryje pritarė Kultūros ministerijos parengtam Kultūros ir sporto renginių dalyvių skaičiaus didinimo planui.

Jame numatoma, kad nuo rugsėjo 1 dienos dalyvių skaičius nebus ribojamas ir uždarose, ir atvirose renginiuose, o renginiai bus vykdomi vadovaujantis Operacijų centro vadovo nustatytomis sąlygomis, tokiomis, kaip apsaugos priemonių naudojimas ar reikiami atstumai tarp žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skvernelis: turime būti pasirengę provokacijoms

Trečiadienį S. Skvernelis, susitikęs su krašto apsaugos bei vidaus reikalų ministrais, taip pat šalies saugumą užtikrinančių tarnybų vadovais, aptarė situaciją Baltarusijoje ir mūsų šalies tarnybų pasirengimą.

Premjeras pabrėžė, kad institucijų ir tarnybų pareiga – būti pasirengus bet kokiems scenarijams, užkirsti kelią galimoms provokacijoms pasienyje. Jei jos visgi įvyktų, privalu nedelsiant ryžtingai reaguoti.

Vyriausybės vadovas akcentavo, kad ypatingas dėmesys turi būti skiriamas Lietuvos ir Baltarusijos sienos apsaugai, per ją vykstančių asmenų kontrolei.

Susitikimo metu taip pat aptarti į Lietuvą atvykusios Baltarusijos opozicijos kandidatės į prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos, jos šeimos ir aplinkos asmeninio saugumo klausimai. Institucijos įpareigotos suteikti visą reikalingą pagalbą bei apsaugą, atsižvelgiant į kandidatės ir jos šeimos poreikius.

REKLAMA

Baltarusijos valdžia pirmadienį paskelbė, kad prezidentas A. Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai.

Baltarusijoje netrukus kilo protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą. Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų