REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos prezidento rinkimų kandidatė Sviatlana Cichanouskaja (Svetlana Tichanovskaja) antradienį paskelbė du vaizdo įrašus. Viename moteris dalijasi savo išgyvenimais, kitame prašo tautiečių sustabdyti kruvinus protestus. S. Cichanouskajos pranešimai keisti pasirodė ne tik internautams, bet ir Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai.

Baltarusijos prezidento rinkimų kandidatė Sviatlana Cichanouskaja (Svetlana Tichanovskaja) antradienį paskelbė du vaizdo įrašus. Viename moteris dalijasi savo išgyvenimais, kitame prašo tautiečių sustabdyti kruvinus protestus. S. Cichanouskajos pranešimai keisti pasirodė ne tik internautams, bet ir Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai.

REKLAMA

Kanale „Strana dlia žizni“ antradienį patalpintas kiek daugiau nei pusantros minutės trunkantis vaizdo įrašas, kuriame S. Cichanouskaja dalijasi savo išgyvenimais.

„Žinote, maniau, kad visa šita rinkimų kampanija mane labai stipriai įkrovė, sustiprino ir suteikė tiek jėgų, jog galiu ištverti viską. Tačiau, tikriausiai taip ir likau ta silpna moterimi, kokia buvau nuo pat pradžių. Priėmiau labai sunkų sprendimą, tą sprendimą priėmiau visiškai savarankiškai. Nei draugai, nei artimieji, nei štabas, nei Sergejus niekaip negalėjo jo paveikti. Žinau, kad daug kas mane supras, daug kas mane teis, o daug kas manęs nekęs. Žinote, neduok Dieve, atsidurti prieš tokį pasirinkimą, prieš kokį teko man. Todėl, žmonės, saugokite save, labai prašau. Tai, kas šiuo metu vyksta, neverta nė vienos gyvybės. Vaikai yra svarbiausia, ką turime gyvenime“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Internete pasklido ir kitas vaizdo įrašas. Jame tais pačiais rūbais vilkinti S. Cichanouskaja nepakeldama akių skaito iš popieriaus lapo ir skatina tautiečius sustabdyti protestus.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tvirtino, kad vaizdo įrašai yra daryti ne Lietuvoje, o Baltarusijoje. Spėjama, kad jie nufilmuoti, kai S. Cichanouskaja net 7 valandas buvo laikoma centrinėje rinkimų būstinėje.

REKLAMA

„Darau prielaidas, nenoriu interpretuoti, bet prielaidos, kai yra tam tikras spaudimas, tai, žinoma, ir tie pareiškimai yra tokie, kokie yra. Susirūpinimas savo vaikais yra visiškai suprantamas, bet aš nė kiek neabejoju, kad jai rūpi ir šalies likimas. Juo labiau, kad ji jautė, kad tapo tam tikra lydere, nors neplanavo ja būti, bet taip išėjo“, – komentavo L. Linkevičius.

Ministras nenorėjo spekuliuoti, ar S. Cichanouskajai buvo grasinta, tačiau bandė interpretuoti jos žodžius, kad ji „neturėjo kito pasirinkimo“.

„Aš nežinau, kuo grasino, bet kitas pasirinkimas, matyt, nebuvo susijęs su laisve“, – svarstė L. Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

S. Cichanouskajos sąjungininkai tvirtina, kad kandidatė buvo „spaudžiama“ įrašyti šį kreipimąsi. 

„Manome, kad šis vaizdo įrašas buvo padarytas spaudžiant teisėsaugai“, – žurnalistams sakė S. Cichanouskajos sąjungininkė Marija Kolesnikova.  

„Asmuo, kuriam buvo grasinta ir kurio vyras yra kalėjime, gali padaryti bet kokį vaizdo įrašą“, – pridūrė ji. 

Kad vaizdo įrašus S. Cichanouskaja darė ne savo noru, abejoja ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Joks sveiko proto žmogus nepatikėtų, kad platinami S. Cichanouskajos vaizdo pareiškimai buvo daryti laisva valia. Tai tik dar vienas įrodymas, kokie metodai naudojami siekiant palaužti žmogaus ir tautos dvasią. Šių metodų liudininkais buvome keletą pastarųjų savaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar S. Cichanouskajai reikia atsigauti po patirto šoko ir fizinių išmėginimų. Lietuva visada suteiks prieglobstį jėgoms, pasiryžusioms kurti laisvę ir demokratiją. Šią situaciją ir naujausius įvykius Baltarusijoje šiandien aptarsiu su Europos Vadovų Tarybos Pirmininku Charlesu Micheliu“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė šalies vadovas.

S. Cichanouskaja pirmadienį atsisakė pripažinti Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos pergalę prezidento rinkimuose. Ji paskelbė laikanti save rinkimų nugalėtoja ir paragino jį perduoti valdžią. Baltarusijoje kelis naktis vyko protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą.

Anglų kalbos mokytojos kvalifikaciją turinti 37 metų S. Cichanouskaja prezidento rinkimuose nusprendė bolatiruotis, kai buvo areštuotas jos vyras populiarus tinklaraštininkas Siarhejus Cichanouskis.

Pastarąją savaitę taip pat buvo areštuota nemažai jos štabo narių.

L. Linkevičius – apie į Lietuvą atvykusią S. Cichanouskają:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų