REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaimyninėje Baltarusijoje Aleksandro Lukašenkos režimas aršiai dorojosi su gatves užplūdusiais protestuotojais.

Kaimyninėje Baltarusijoje Aleksandro Lukašenkos režimas aršiai dorojosi su gatves užplūdusiais protestuotojais.

REKLAMA

Valdžiai skelbiant triuškinamą pergalę rinkimuose – žmonės gatvėse stojo į kovą su OMON‘ininkais. Bet Lukašenkos pajėgos guminėmis kulkomis, dujų granatomis ir net taranuodami minią per kelias valandas ją išvaikė.

Plačiau apie Baltarusijos prezidento rinkimus ir situaciją pas mūsų kaimynus kalbamės su politologu Linu Kojala. 

Kaip vertinti, kas iš tiesų vyksta Baltarusijoje? 

Oficialūs rezultatai tikrai nestebina. To ir buvo galima tikėtis, tą rodė ir vienintelė iš esmės  valstybinė apklausa, kuri sakė, kad Lukašenka nepraradęs populiarumo.

Bet turbūt niekas neabejojo, kad tokie skaičiai yra visiškai nerealūs, kad rezultatai yra falsifikuojami, ir kad Lukašenka, ko gero, tų rinkimų nebūtų laimėjęs arba bent jau tikrai ne tokiu dideliu skirtumu. Bet tikrųjų mes taip niekada ir nesužinosime.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kuriose apylinkėse ar apygardose rodoma, kad netgi daugiau negu 100 proc. už jį balsavo. Tai, vadinasi, kokias mes galime daryti prielaidas? Galbūt yra kažkokių stebėtojų duomenų?

REKLAMA

Labai mažai yra tarptautinių stebėtojų. Iš esmės jie nebuvo įsileisti į šalį, tai dar vienas įrodymas, kad rinkimai nevyko skaidriai.

Turime keletą duomenų iš užsienio, tai yra, kai baltarusiai balsavo Vilniuje ir kituose miestuose, ten irgi Tichanovskaja triuškinančiais rezultatais nugalėjo Lukašenką. Panašūs duomenys yra ir iš kelių apylinkių pačiame Minske, kur nutekėjo protokolai, jie yra internete. Ten irgi matyti, kad Tichanovskaja surinko daugiau (balsų – red. past.) negu Lukašenka. 

Bet tokio bendro rezultato visos valstybės mastu mes, ko gero, nepamatysime, tiktai bus konstatuota, kad rinkimai nebuvo skaidrūs, nebuvo demokratiški ir neatitinka vakarietiškų standartų.

Visą pokalbį su politologu L. Kojala kviečiame žiūrėti vaizdo siužete, esančiame viršuje.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų