REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos gyvūnų teisių sergėtojai grūmoja Klaipėdos zoologijos sodui. Esą tigriukams ir liūtukams iškilo didelis pavojus – juos glostantys lankytojai gali plėšrūnus užkrėsti koronavirusu.

Lietuvos gyvūnų teisių sergėtojai grūmoja Klaipėdos zoologijos sodui. Esą tigriukams ir liūtukams iškilo didelis pavojus – juos glostantys lankytojai gali plėšrūnus užkrėsti koronavirusu.

REKLAMA

Nors katininiai gyvūnai išties gali sirgti COVID-19, mokslininkai neturi žinių, kad dėl viruso jie gali nugaišti ar užkrėsti žmones. Savo ruožtu Klaipėdos zooparkas savo veiklos stabdyti ar keisti nežada.

Pramoga ir mažiems, ir dideliems – prisiliesti prie egzotinio gyvūno. Štai taip mažais tigriukais Klaipėdos zoologijos sode džiaugiasi šeimyna su atžalomis.

Visgi Lietuvos gyvūnų teisių organizacijai atrodo, kad toks artimas žmogaus kontaktas yra pavojingas gyvūnui. Pasaulyje siaučiant pandemijai, mokslininkai jau yra nustatę, kad COVID-19 sergantis žmogus virusą gali perduoti gyvūnams.

REKLAMA
REKLAMA

Esą užkratas gali patekti į katininių ir primatų šeimos gyvūnų organizmą. Nors kol kas studijų, įrodančių, kad nuo koronaviruso gyvūnai gaišta ar gali užkratą perduoti žmogui, nėra, gyvūnų teisių entuziastė Brigita Kymantaitė kreipėsi Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši stabdytų štai tokias pramogas ir zoologijos sodas užtikrintų, kad lankytojus ir gyvūnus skirtų bent 2-3 metrų atstumas.

REKLAMA

„Pasaulio sveikatos organizacija išplatino rekomendacijas ir gaires, kad tos vietos, kur yra kontaktuojama su laukiniais gyvūnais, turėtų įvesti prevencines priemones, gyvūnams apsaugoti nuo grėsmės susirgti ir išplatinti virusą tarp gyvūnų", – sako ji.

Maisto ir veterinarijos tarnyba jau pateikė ir savo atsakymą. Lietuvoje užsikrėtusių gyvūnų atvejų nėra, tad nėra būtinybės ir stabdyti veiklą. Tad zoologijos sode ir toliau galima už atitinkamą mokestį 10 minučių glostyti tigrų bei liūtų jauniklius, juos imti į rankas.

Neribojami ir lankytojų srautai. Sodo įkūrėjui Edvardui Legeckui tokios kalbos, kad žmonės esą užkrės tigriukus, kelia juoką. Anot jo, tai nesąmonė ir nereikėtų kreipti dėmesio. Tiesa, jis priduria, kad žmonės ir gyvūnai vieni kitus gali užkrėsti įvairiais kitokiais parazitais, todėl ne tik koronaviruso pandemijos metu reikia laikytis švaros ir higienos.

REKLAMA
REKLAMA

„Tas virusas ateity nebent mutuotų, bet abejoju. O daugiau nuo gyvūnų žmogus gali užsikrėsti nebent parazitinėm ligom – kirmelėm, askardinėm. Tai tokie parazitai, kurie atitinka katinus žmones", – kalbėjo jis.

Na, o po zoologijos sodą vaikštinėjantys tautiečiai mano, kad gyvūnų teises saugantys entuziastai šįsyk kiek persistengia:

„Yra žmonių, kurie iš vienos pusės nori apsaugoti gyvūnėlius, bet iš kitos pusės, nenamau, kad iki galo apsaugosime, nes visuomet bus žmonių, kurie eis."

„Aš šioje situacijoje išvis neutralios nuomonės. Kuo toliau, tuo labiau nebesuprantu kaip yra su tuo koronavirusu."

„Netikime, nesąmonė čia. Nemanome, kad galėtumėme užkrėsti."

„Aišku, įmanoma, bet aš išvis manau, kad žmonės neturėtų glostyti tigriukų."

Nors mokslininkai koronaviruso plitimo per gyvūnus dar iki galo neištyrė, praėjusią savaitę Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenanti šeima pranešė, kad nuo COVID-19 galimai nugaišo jų šuo. Esą jį užkrėtė koronavirusu jau persirgęs šeimos tėvas ir augintinis tuo metu jautėsi prastai – duso ir po kurio laiko nugaišo. Ši teorija moksliškai nepatvirtinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų