REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga iš pareigų atleido viceministrę Laurą Jaruševičienę. Prašymą atleisti buvusi viceministrė A. Verygai pateikė asmenine iniciatyva. Dėl tokio sprendimo L. Jaruševičienė paaiškino dabartinę situaciją, kodėl buvo priimtas toks sprendimas.

Penktadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga iš pareigų atleido viceministrę Laurą Jaruševičienę. Prašymą atleisti buvusi viceministrė A. Verygai pateikė asmenine iniciatyva. Dėl tokio sprendimo L. Jaruševičienė paaiškino dabartinę situaciją, kodėl buvo priimtas toks sprendimas.

REKLAMA

Pateikiame visą L. Jaruševičienės paaiškinimą.

Ilgai svarsčiau, kaip pasielgti šioje situacijoje: užsiskliausti tylos siena ar viešai reikšti savo nuomonę ir gintis. 

Teisintis nenoriu, nes paprasčiausiai neturiu dėl ko. 

Tačiau tylėti negaliu. Noriu paaiškinti viešoje erdvėje atsiradusią informaciją apie atliekamus tyrimus, kuriuose minima ir mano pavardė. 

Esu įtariama įgaliojimų viršijimu, tačiau noriu pasakyti, kad mano sąžinė – rami. Atlikau tai, ką privalėjau atlikti, ir atlikau tai sąžiningai. O jei reikėtų dirbti analogiškoje situacijoje ir priiminėti sprendimus ateityje, daryčiau tą patį. 

REKLAMA
REKLAMA

Iš pareigų traukiuosi, nes noriu gintis kaip privatus, o ne kaip viešas asmuo, ir įrodyti savo nekaltumą. Buvimas komandoje meta šešėlį visai ministerijai ir pritraukia papildomų spekuliacijų prieš rinkimus. 

REKLAMA

Koronaviruso (COVID-19) pandemija buvo ir tebėra iššūkis mums visiems. Ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui. Pirmąjį etapą mes įveikėme sėkmingai. Rezultatais galima džiaugtis ir didžiuotis. Jie matomi, stebimi bei vertinami ir už Lietuvos ribų. Susidaro įspūdis, kad Lietuvos kovą su šiuo nematomu priešu – klastingu virusu – labiau vertina užsienio valstybės nei Lietuva. 

Dabar, kaip suprantu, atėjo mūsų veiksmų vertinimo etapas. Vertintojai – teisėsaugos institucijos, analizuodamos visus mūsų veiksmus ir sprendimus, priimtus Lietuvoje paskelbto karantino ir ekstremalios situacijos sąlygomis, neabejotinai susidurs su iššūkiais. 

REKLAMA
REKLAMA

Teisėsauga privalės vertinti siekį apsaugoti visuomenę ir kainą, kurią valstybė už tai sumokėjo. Taip pat ji turės atsakyti į klausimus: ar valstybė tomis aplinkybėmis galėjo taupyti, ar galėjo sutaupyti, kaip turėjome veikti konkrečioje situacijoje. 

Aš, kaip politinio pasitikėjimo valstybės tarnautoja, toliau negaliu tęsti savo darbo užimamose pareigose. Ne dėl tyrimo ar tyrimų, o dėl vidinės psichologinės būsenos: dėl įtampos, kurią patyriau pandemijos protrūkio metu, ir dėl nusivylimo, kurį patiriu dabar. 

Prasidėjęs teisinis procesas man yra psichologiškai labai sunkus išbandymas. Abejoju, kad tokioje būsenoje – susidūrus su ekstremaliai stresine situacija – aš galėčiau veikti drąsiai ir veiksmingai. Būtent todėl ir pasitraukiu. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš didžiuojuosi visos komandos darbu, esu jai dėkinga už tą pasiaukojimą, bendrumą įveikiant tai, kas buvo baisu ir nepažįstama. Tikiu, kad visuomenė tinkamai vertina mūsų komandos darbą, mūsų valstybės rezultatai kovoje su pandemija yra akivaizdūs. 

Gerbiami žiniasklaidos atstovai, aš viešai negaliu komentuoti atliekamo ikiteisminio tyrimo detalių, bet teisėsaugos institucijoms pateiksiu visus reikiamus duomenis, informaciją, paaiškinimus. 

Manau, kad teisėsauga taip pat turės išlaikyti kompetencijos egzaminą, suteikti aiškumo visiems, kurie dirbo ir dirbs analogiškose ekstremaliose situacijose ateityje. 

Tai viskas, ką šiuo metu galiu pasakyti.“, – rašė buvusi viceministrė.

Naujienų portalas primena, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrime dėl greitųjų koronaviruso testų pirkimo penktadienį bus apklaustas ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Tai BNS patvirtino ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė, taip pat teigusi, kad tai „viskas, ką šiuo metu gali pasakyti“.

FNTT tyrime įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba viršijus įgaliojimus, kai galėjo būti padaryta didelė žala valstybei, pareikšti ir sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei. Ministras penktadienį patenkino jos prašymą ir atleido iš viceministrės pareigų.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) tiria 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimą. L. Jaruševičienei pareikšti įtarimai galimu piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, įgaliojimų viršijimu, kai dėl to valstybė galėjo patirti didelę žalą, jai skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

REKLAMA

Iš viso šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti jau šešiems asmenims, tarp įtariamųjų – ir testus tiekusios įmonės „Profarma“ atstovai.

Tyrimo duomenimis, sudarydama 6 mln. eurų vertės sutartį dėl greitųjų COVID-19 viruso nustatymo testų pirkimo, įmonė galimai klastojo dokumentus ir pirkėjui pateikė melagingus duomenis apie greitųjų testų gamintoją.

Pirkimus vykdė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Jos vadovas Vytautas Zimnickas prieš kelias savaites mirė. Teisėsauga yra apklaususi laikinąją laboratorijos vadovybę.

Specialiųjų tyrimų tarnyba vykdo ir dar vieną tyrimą dėl daugiau nei 5 mln. eurų vertės reagentų COVID-19 tyrimams – reagentus taip pat pirko minėta laboratorija.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų