REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį iš atostogų grįžęs sveikatos apsaugos ministras, Valstybės operacijų vadovas Aurelijus Veryga pateikė naujausią informaciją apie COVID-19 plitimo šalyje suvaldymą. Ministro teigimu, pastarosiomis dienomis registruojami po daugiau nei 20 atvejų išties kelią nerimą, tad situacijai toliau blogėjant ribojimai laukia visose srityse. 

Penktadienį iš atostogų grįžęs sveikatos apsaugos ministras, Valstybės operacijų vadovas Aurelijus Veryga pateikė naujausią informaciją apie COVID-19 plitimo šalyje suvaldymą. Ministro teigimu, pastarosiomis dienomis registruojami po daugiau nei 20 atvejų išties kelią nerimą, tad situacijai toliau blogėjant ribojimai laukia visose srityse. 

REKLAMA

„Situacija, sprendžiant iš skaičių, deja, yra blogėjanti. Nematome tokio eksponentinio atvejų kaip kitose šalyse didėjimo, bet šis skaičius kiekvieną dieną yra vis blogesnis ir blogesnis, tai verčia sunerimti“, – sakė A. Veryga.

Jis pasakojo, kad šiandien susitikus su epidemiologais sudėliotos konkrečios priemonės, tam tikra matrica, kas bus daroma, jei liga imtų plisti labiau, pasiektų tam tikrą grėsmingesnį plitimo lygį.

REKLAMA
REKLAMA

„Tos priemonės mums yra pažįstamos, jau taikytos. Kaip išeidinėjome iš situacijos, tai taam tikru žingsneliu blogėjant situacijai vėl įeidinėtumėm. Tai čia kalbame ir apie veido apsaugos priemones, darbo laiko, srautų ribojimą, nuotolinį darbą, lankymo ribojimą sveikatos priežiūros įstaigose ir socialinės globos įstaigose, rankų higieną, susibūrimų ribojimus, sveikatos būklės stebėjimas ir kt.

REKLAMA

Yra išskirti atskiri sektoriai – viešas, privatus, švietimo, gydymo įstaigos, taip pat – renginiai, žmonių susibūrimai – prekyba, pramogos, laisvalaikis, maitinimo paslaugos, naktiniai klubai ir panašiai. Yra sudėlioti siūlymai atsižvelgiant į ligos plitimo kriterijų, kokia priemonė kur būtų įvedinėjama“, – sakė jis.

Kaip teigė ministras, kol kas šie siūlymai yra preliminarūs ir išsiųsti derinti ministerijoms. Anot jo, jei bus spėta susiderinti, nauji apribojimai galėtų būti COVID-19 komitete svarstomi kitą arba dar kitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas yra pasiūlyta prisirišti prie dviejų pagrindinių sergamumo kriterijų, reikšmių – tai 16 atvejai 100 tūkst. gyventojų per paskutines 2 savaites ir 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų, kada yra siūloma tam tikras priemones diegti. 

Tis jas kol kas siūloma taikyti labiau izoliuotai nei per pirmą bangą, kai buvo daug nežinomųjų, ne visai šaliai, o konkrečiai teritorijai, sektoriui“, – kalbėjo A. Veryga.

Visų grįžtančiųjų registracija

Nuo pirmadienio visi grįžtantieji iš užsienio oro ar jūrų transportu privalės dar lėktuve ar kelte užpildyti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro anketą, rašoma penktadienį pasirašytame sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„(Grįžtantieji ar atvykstantieji įpareigoti – BNS) (...) užpildyti kelionės metu gautą popierinę anketą arba užsiregistruoti NVSC elektroniniu būdu“, – rašoma sprendime.

Jiems taip pat būtina NVSC specialistams „pateikti užpildytą popierinę anketą arba registracijos NVSC patvirtinimą“.

Šias anketas keleiviams pavesta išdalinti vežėjams, vykdantiems keliones. Taip pat jiems suteikiama galimybė vietoje anketų dalinimo „informuoti keleivius apie anketos užpildymo elektroniniu būdu būtinybę“.

Išimtys dėl kaukių

Ministras priminė, kad kartu nuo šiandien įsigalioja išimtys dėl kaukių nešiojimo. Jei neįgalus žmogus dėl savo sveikatos būklės negali dėvėti kaukės arba kaukės dėvėjimas galėtų pakenkti negalią turinčiojo sveikatai, jam leidžiama nedėvėti kaukės ar kitokios kvėpavimo takų apsaugos priemonės.

REKLAMA

Ši išimtis galioja erdvėse, kuriose nuo šeštadienio kaukės tapo privalomos: prekybos, paslaugų teikimo, laisvalaikio ir pramogų vietose, tam tikrais atvejais sporto varžybose ir renginiuose, oro uostuose, taip pat viešajame transporte, įstaigose.

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, toks sprendimas priimtas sulaukus pranešimų apie įžeidinėjamus ar į parduotuves neįleistus neįgalius žmones, kurie kaukių nedėvėjo dėl sveikatos būklės.

„Esame ne kartą prašę visuomenės sąmoningumo, tolerancijos bei supratingumo dėl negalią turinčių žmonių. Deja, pastarųjų dienų viešoje erdvėje aprašytos istorijos, pavyzdžiui, kai viešajame transporte įžeidinėjami žmonės su negalia arba neįleidžiami į parduotuves, jei nedėvi kaukės, rodo, kad tolerancijos ir elementaraus žmogiškumo stinga“, – pranešime cituojamas A. Veryga.

REKLAMA

Per vakar diena – 23 nauji atvejai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakarykštę parą Lietuvoje patvirtinti dvidešimt trys nauji koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Devyni iš jų registruoti Vilniaus apskrityje, septyni – Kauno, penki – Utenos ir du Panevėžio apskrityje. 

Po kontakto su sergančiuoju užsikrėtė šešiolika žmonių. Šiuo metu nežinomos vieno asmens užsikrėtimo aplinkybės. Įvežtinių atvejų per praėjusią parą registruoti šeši. 

Lietuvoje iš viso konkretiems žmonėms patvirtinta 2194 COVID-19 ligos atvejų, tebeserga 442 asmenų, 1658 – pasveiko.

Šią savaitę, nuo rugpjūčio 3 d. iki rugpjūčio 9 d. imtinai, Molėtų, Šalčininkų, Kėdainių, Ignalinos, Vilniaus, Prienų, Klaipėdos ir Kauno rajonų, Vilniaus, Kauno ir Panevėžio miestų gyventojams bus intensyviau atliekami tyrimai dėl koronaviruso infekcijos. Šiose 11-oje savivaldybių fiksuojamas didesnis sergamumas COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) negu kitose Lietuvos savivaldybėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų