REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei pateikti įtarimai dėl jai suteiktų įgaliojimų viršijimo, parodo tam tikrą situacijos nesupratimą ir yra „laužti iš piršto“, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei pateikti įtarimai dėl jai suteiktų įgaliojimų viršijimo, parodo tam tikrą situacijos nesupratimą ir yra „laužti iš piršto“, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

„Na iš tiesų labai ir keista, ir sudėtinga situacija. Aš tikrai labai tikiuosi, kad tai, kas vyksta su viceministre nedemotyvuos kitų komandos narių dirbti, nes tie kaltinimai, kurie yra pateikti – viršijus įgaliojimus – iš esmės, tai tiesiog dirbant darbus, kurie įprastomis sąlygomis buvo deleguoti kitiems viceministrams, parodo tam tikrą galbūt ir iki galo nesupratimą situacijos“, – penktadienį lrt Radijui sakė A. Veryga

Jis tvirtino L. Jaruševičienei neturintis jokių priekaištų, sakė manantis, kad įtarimai yra „laužti iš piršto“ ir teigė tikintis, kad pateikus paaiškinimus jie bus panaikinti. 

REKLAMA
REKLAMA

„Viceministrei aš asmeniškai tikrai neturiu nė menkiausio priekaišto, aš tikrai jai esu dėkingas už darbą, nes žmonės neskaičiavo nei valandų, nei laiko, nei sveikatos ir dirbo tam, kad situacija būtų suvaldyta ir ji buvo suvaldyta“, – laidoje „Ryto garsai“ sakė ministras. 

REKLAMA

„Mano manymu, taip (įtarimai yra laužti iš piršto –  BNS). Aš visiškai neabejoju, kad pateikus detalius paaiškinimus, išaiškinimus, šių kaltinimų bus atsisakyta. Aš tikrai nuoširdžiai tuo tikiu ir tikiuosi“, – teigė A. Veryga. 

Jis sakė nesuprantantis, kaip žmonės, kurie „kankinosi, neskaičiavo laiko, negyveno pagal tą įprastinį rėžimą, kad čia ne mano, kažkas kitas turi padaryti, tiesiog ėmėsi atsakomybės, darė, dirbo darbus“ dabar yra kaltinami piktnaudžiavimu ir savo sričių peržengimu.  

Taip pat jis kalbėjo, kad viceministrė iš politinės komandos traukiasi „ne dėl to, kad ji mano esanti kalta, bet tiesiog, kad kaip ir kiekvienas Lietuvos pilietis, galėtų įrodyti savo nekaltumą, galėtų apsiginti jau nebūdama politinės komandos nare“. 

REKLAMA
REKLAMA

A. Veryga teigė, kad viceministrės prašymą pasitraukti patenkins ir tikino, kad atleidus ją iš pareigų, L. Jaruševičienė taip pat pateiks išsamius paaiškinimus. 

„Galiu tik dar kartą pakartoti, kad tai nėra mano iniciatyva, viceministrės pasitraukimas. Iš tiesų ji tokį norą buvo išreiškusi anksčiau, kad dar kaltinimai nebuvo pareikšti. Aš tuo metu sugebėjau įtikinti, kad ji reikalinga komandai, nes tikrai jos kuruojama sritis yra sudėtinga ir svarbi (...) Mažiausiai, ko aš norėčiau, tai prarasti komandos narius ir tikrai nedaryčiau to, dėl kažkokių politinių motyvų“, – sakė A. Veryga. 

Savo paties pasitraukimui ministras sakė pagrindo nematantis. 

A. Veryga sakė nesuprantantis ir Prezidentūros paraginimų plačiau komentuoti situaciją bei teigė, kad ši institucija turėjo lygiai taip pat matyti viską, kas vyko COVID-19 suvaldymo štabas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„O tie paraginimai grįžti ir pasiaiškinti man yra šiek tiek keisti, nes visą laikotarpį, kada Sveikatos apsaugos ministerija vykdavo COVID-19 valdymo štabas, Prezidentūros atstovai kiekvieną rytą video ryšiu jungdavosi prie štabo, stebėjo situaciją, lygiai taip pat matė, kaip mes dalinamės darbus“, – sakė jis.  

„Prezidento patarėjo raginimai kažkaip išplėstinai komentuoti tą situaciją, tai patarėjas yra teisininkas ir jis turėtų žinoti, kad net jei aš ir žinočiau kažkokių daugiau detalių, aš vis tiek negalėčiau to komentuoti, nes tai yra ikiteisminis tyrimas. Maksimaliai ką aš galiu padaryti, tai yra tam tikras politinis vertinimas ir aš jau jį išsakiau“, – kalbėjo ministras. 

REKLAMA

Atsakydamas į ketvirtadienį nuskambėjusius prezidento Gitano Nausėdos raginimus grįžti iš atostogų ir pateikti paaiškinimus, A. Veryga sakė tai ir darantis bei teigė paaiškinimus pateikęs ir savo atostogų planus aptaręs su tiesioginiu vadovu – premjeru Sauliumi Skverneliu. 

„O ką aš šiandien darau? Ar neužtenka vienos dienos paaiškinti situacijai? Žinot net ir tie paraginimai -–vakar aš išgirdau tokius paraginimus, žinant, kad aš šiandien tikrai grįšiu. Aš gi pristačiau ir savo grįžimo grafiką ir kada aš būsiu šalies vadovui“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras. 

„Tikrai situaciją aš aptariau ir su savo vadovu – su premjeru – aš pateikiau jam visus reikalingus paaiškinimus ir taip pat aptariau ir atostogų klausimus. Aš galėčiau tiktai priminti, kad vis tik sprendimus dėl mano, kaip ministro, atostogų priiminėja mano vadovas, tai yra – šalies premjeras“, – aiškino jis. 

REKLAMA

A. Veryga tikino iš ministro pirmininko išgirdęs, kad jei epidemiologinė situacija nepablogės, savo atostogas jis galės pabaigti. 

Pirmadienį teisėsauga paskelbė, kad tyrime dėl greitųjų testų įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir įgaliojimų viršijimu pareikšti sveikatos apsaugos viceministrei L. Jaruševičienei. Viceministrė įteikė prašymą ją atleisti, A. Veryga prašymą pažadėjo patenkinti penktadienį.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos teigimu, tyrime dėl 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimo viceministrė įtariama galimu piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, įgaliojimų viršijimu, kai dėl to valstybė galėjo patirti didelę žalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vieną tyrimą dėl daugiau nei 5 mln.eurų vertės reagentų COVID-19 tyrimams atlieka Specialiųjų tyrimų tarnyba. Šiame tyrime įtarimai dėl prekybos poveikiu pareikšti Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos buvusiam vadovui Šarūnui Narbutui. Atliekant šį tyrimą taip pat apklaustas ir sveikatos apsaugos ministras A. Veryga, viceministrė Kristina Garuolienė, Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, vicekancleris Lukas Savickas.

Abu minėtus teisėsaugos institucijų tiriamus pirkimus vykdė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Jos vadovas Vytautas Zimnickas prieš kelias savaites mirė. Teisėsauga yra apklaususi laikinąją laboratorijos vadovybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų