REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nidos miškuose sklindantis keistas kvapas neramina ir piktina vietos gyventojus ir čia atvykstančius turistus. Aiškėja, jog Nidos miško takai vieną ankstų rytą buvo tiesiog užversti skaldytu asfaltu, o šiandien miško takeliais gali važinėti net sunkiasvorės transporto priemonės.

Nidos miškuose sklindantis keistas kvapas neramina ir piktina vietos gyventojus ir čia atvykstančius turistus. Aiškėja, jog Nidos miško takai vieną ankstų rytą buvo tiesiog užversti skaldytu asfaltu, o šiandien miško takeliais gali važinėti net sunkiasvorės transporto priemonės.

REKLAMA

TV3 laida „Žalioji byla“ domėjosi, ar Nidos gatves tvarkanti bendrovė nepažeidė tvarkos ir kokia bus tikroji gamtai padaryta žala.

Šią vasarą Nida neprimena to ramybės kampelio, kokią ją daugybę metų buvo įpratę rasti poilsiautojai. Tarp poilsiautojų paspirtukų laviruoja sunkvežimiai, o vienoje iš pagrindinių gatvių dūzgia ekskavatoriai – vyksta didžiulė rekonstrukcija.

Rekonstruojamos Taikos gatvės asfalto trupenų pripilta nesismulkinant, tiesiai ant medžių šaknų ir skruzdžių takų.

Meno edukatorė Gerda Šeirė į Nidą iš Vilniaus atsikraustė prieš trejus metus. Moteris pabėgo nuo sostinės triukšmo ir tikėjosi čia rasti ramybę, bet gražios vizijos šiemet ėmė griūti.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris savo akimis matė, kaip jos pamėgtame miško take sunkvežimis išpylė asfalto gabalus. Anot Gerdos, šis takas ypatingas tiek atvykėliams, tiek vietiniams Nidos gyventojams.

REKLAMA

„Tai drastiškas veiksmas ypatingai visiems tiems, visiem Kopų rajono gyventojams ir daliai Taikos gatvės gyventojų, kuriems čia buvo promenadiniai, mėgavimosi gyvenimu takai, – piktinasi nidiškė, kuri įsitikinusi, jog daugelis žmonių šiuos takus nuo šiol aplenks iš toli. –Ypatingai jautrūs žmonės, kurie atvažiuoja mėgautis kvapais, jie viskas, šita zona jau yra užteršta. Tu eini ir jauti cheminius kvapus“.

Viename iš raštų aplinkosaugininkams, Nidos gatves tvarkanti bendrovė rašo: „miško keliai suremontuoti (išlyginti) suderinus su Neringos savivaldybės administracija“.

REKLAMA
REKLAMA

Nidos meras Darius Jasaitis tikina buvęs patikintas, kad smulkintas asfaltas – ne atliekos, o puiki statybinė medžiaga. Meras pripažino – buvo ieškoma pigiausio sprendimo.

„Kiek žinau, tai yra laikinas apvažiavimas, kuris su Taikos gatvės rekonstrukcijos pabaiga turi būti nuimtas ir išvežtas. Tokią turiu informaciją“, – laidai „Žalioji byla“ tvirtino D. Jasaitis.

Meras tikina buvęs patikintas, kad smulkintas asfaltas ne atliekos, o puiki statybinė medžiaga. Jis įsitikinęs, jog kiti būdai būtų daug brangesni ir neekologiškesni gamtai.

Abejotiną sprendimą miško takus laikinai padengti trupintu asfaltu atkakliai gina ir Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gal būtų buvę įmanoma dėti plastmasinius pravažiavimus, bet tada čia viskas brangsta ir mes neturėjome jų. Po visko reikės išrinkti, sutvarkyti mišką ir tai nebus pigu“, – teigė administracijos vadovas.

Miško takelių pavertimas trupinto asfalto pekla nebuvo suderintas su Neringos nacionalinio parko direkcija.

„Vienareikšmiškai pakomentuočiau, kad jų ten tikrai neturėjo būti. Apie tų takų atsiradimą visi pamatėme socialiniuose tinkluose, aš pati tuo takeliu labai mėgstu vaikščioti ir jisai yra be galo gražus. Matyt, čia yra pinigų taupymas, nelabai galiu suvokti, kodėl tai buvo nuspręsta padaryti, nes pačiame projekte  to keliuko apvažiavimo visai neturėjo būti“, – teigė Kuršių Nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser.

REKLAMA

Tyrimą dėl išpiltų asfalto trupenų pradėjo ir Klaipėdos aplinkosaugininkai.  

Jeigu paaiškės, kad rangovo ir savivaldybės sprendimas buvo neteisėtas, be baudos gali tekti atlyginti ir gamtai padarytą žalą. Tačiau ar bus baudžiama visa savivaldybė ar konkretūs sprendimo autoriai, kol kas neaišku.  

Visą reportažą ir daugiau detalių apie Nidoje atliekamus kelių tiesimo darbus žiūrėkite vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Žalioji byla“ žiūrėkite kiekvieną sekmadienį 11 val. per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų