REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galutinai paaiškėjo, kaip spalį atrodys Seimo rinkimai. Neabejotinai rinkti naujos valdžios eisime apsiginklavę kaukėmis. Pensininkus Vyriausioji rinkimų komisija ragina eiti balsuoti ryto valandomis, kai mažiau žmonių. Balsavimo patalpos turės būti nuolat dezinfekuojamos, visgi, pavyzdžiui, kosintiems rinkėjams apylinkių durys nebus užtrenktos.

Galutinai paaiškėjo, kaip spalį atrodys Seimo rinkimai. Neabejotinai rinkti naujos valdžios eisime apsiginklavę kaukėmis. Pensininkus Vyriausioji rinkimų komisija ragina eiti balsuoti ryto valandomis, kai mažiau žmonių. Balsavimo patalpos turės būti nuolat dezinfekuojamos, visgi, pavyzdžiui, kosintiems rinkėjams apylinkių durys nebus užtrenktos.

REKLAMA

Beje, Sveikatos apsaugos ministerija norėtų, kad rinkimų komisijų sąrašai šiemet apsieitų be vyresnio amžiaus žmonių, tačiau VRK tai vadina diskriminacija.

Rinkimai šiemet rudenį bus visai kitokie nei esame įpratę matyti. Rinkėjai ne tik turės dėvėti apsaugines veido kaukes, bet ir, rekomenduojama, atsinešti savo rašiklį.

Spalį prie balsadėžių rinkėjams teks keliauti prie jų po vieną – laikantis saugaus atstumo. Nusiimti kaukes rinkėjai galės tik po balsavimo procedūros, jau lauke.  

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu neturės kaukės, rinkimų komisijų nariai pasirūpins, kad rinkėjas būtų aprūpintas asmens apsaugos priemonėmis“, – sako Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė.

REKLAMA

Balsavimo patalpas komisijų nariai turės nuolat vėdinti, stalus ar kėdes – dezinfekuoti. Vyriausioji rinkimų komisija ragina žmones savo favoritus rinkimuose susigalvoti iš anksto, kad pabalsuoti galėtų greitai, nestoviniuojant. Gerai būtų ir kartu nesivesti vaikų.  

„Bus reikalavimai laikytis socialinės distancijos tiek nuo kitų rinkėjų, tiek nuo rinkimų komisijų narių, nuo stebėtojų, dezinfekuoti rankas. Svarbiausia, kad nebūtų būriuojamasi, nesivesti asmenų, kurie nėra rinkėjai ar kurie nebalsuoja toje balsavimo patalpoje“, – teigia L. Matjošaitytė. 

REKLAMA
REKLAMA

Bus ir daugiau naujovių. Įmetę savo biuletenį į balsadėžę žmonės iš patalpos turės išeiti visai pro kitas duris negu įėjo. To reikia tam, kad vaizdas rinkimų sekmadieniais spalį neprimintų ankstesnių metų, kai rinkėjai tiesiog maldavosi tarpusavyje. Kadangi koronavirusas ypač riziką kelia pensininkams, Sveikatos apsaugos ministerija siunčia žinutę ir konkrečiai jiems. Pageidaujama, kad senjorai balsuoti ateitų ryte, kai jaunimas dar miega.  

„Jiems net rekomenduojama specialus laikas, nuo 7 iki 9. Kad vyresnio amžiaus žmonės galėtų atlikti savo pareigą, balsuoti anksčiau negu didysis srautas prasideda“, – kalbėjo sveikatos viceministras Algirdas Šešelgis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Diskusijų šiemet kelia ir rinkimų komisijų sudėtis. Ministerija norėtų, kad pensinio amžiaus žmonės šiemet komisijose išvis nesidarbuotų.  

„Jeigu tai yra rizikos amžiuje esantys žmonės ir jie turi pašalinių sveikatos problemų, reikėtų labai rimtai pagalvoti, kad tie žmonės šį kartą neturėtų dalyvauti rinkimų komisijose, o užleisti kitiems žmonėms“, – mano A. Šešelgis. 

Ilgametė komisijų narė, Vilniaus Šeškinės-Šnipiškių rinkimų apygardos pirmininkė Eugenija Ibianskienė atvira, darbo per rinkimus nesibaimina: „Aš dėl savęs nelabai bijau. Kaip Dievulis duos, taip ir bus.“

Ji sako – labiau neramina, kaip reikės susitvarkyti išankstinio balsavimo dienomis. Štai pernai prieš Prezidento rinkimus miesto savivaldybėje vos per pora dienų buvo sugužėję per 50 tūkstančių rinkėjų iš visos Lietuvos, o šiemet balsuoti iš anksto bus galima ne dvi, o net keturias dienas.  

REKLAMA

„Aš labiausiai bijau, kad būtų darbuotojų. Nes jeigu pradės vyresni atsisakinėti… Juk dažniausiai dirba vyresni, norėdami prisidurti prie pensijos. Visi kiti žmonės, kurie turi normalius darbus, net išeit negali, visą savaitę jeigu čia reikės sėdėti“, – mano E. Ibianskienė.

„VRK negali diskriminuoti vyresnio amžiaus mūsų piliečių, drausti ar riboti jų galimybes dalyvauti rinkimų komisijų veikloje. Kiekvienas asmuo turėtų nuspręsti ir įsivertinti“, – sako  L. Matjošaitytė. 

Rinkimų komisijos pirmininkė tikina, kad darbuotojų užteks, šiemet net kuriamas norinčiųjų rezervo sąrašas. Beje, tiems, kurie rinkimų dieną jaus peršalimo simptomus, balsuoti bus leidžiama. Net jei žmogus kosės, kaukės esą apsaugos aplinkinius. Atlikti savo pilietinę teisę rinkimų dienomis galės ir sergantieji Covid-19 ar esantieji izoliacijoje: arba gydymo įstaigoje, arba namie.

REKLAMA

Tiesa, jie iš anksto turės informuoti apylinkės komisiją, kad jos nariai pas sergantįjį atkeliautų pasiruošę – su apsauginiais kostiumais. Biuletenį dėl saugumo jie bus paprašyti užpildyti tarpduryje. Visos apsaugos priemonės rinkėjams ir komisijų nariams atkeliaus iš valstybės rezervo ir kainuos 1,6 mln. eurų.

Iš viso Seimo rinkimai šiemet atsieis 12 milijonų eurų, kai 2016-aisiais juos surengti valstybei kainavo gerokai mažiau – 7,5 milijono.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų