REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Lenkijoje sergamumo koronavirusu rodikliai šoktelėjo į viršų, grįžtantys iš kaimyninės šalies izoliuotis dar neprivalo. Kol Vyriausybė dar tik ruošiasi svarstyti, ar įtraukti Lenkiją į rizikos šalių sąrašą, epidemiologai tikina, kad tai tik laiko klausimas ir perspėja, kad laukti neverta.

Nors Lenkijoje sergamumo koronavirusu rodikliai šoktelėjo į viršų, grįžtantys iš kaimyninės šalies izoliuotis dar neprivalo. Kol Vyriausybė dar tik ruošiasi svarstyti, ar įtraukti Lenkiją į rizikos šalių sąrašą, epidemiologai tikina, kad tai tik laiko klausimas ir perspėja, kad laukti neverta.

REKLAMA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pirmadienį sakė, kad sergamumas kaimyninėse šalyse epidemiologams kelia nerimą.

„Faktas tas, kad epidemiologams kelia susirūpinimą sergamumas pas mūsų kaimynus, nes važiuojame, lankomės gana dažnai“, – situaciją komentavo R. Lingienė.

Anot jos, situaciją Lenkijoje reikia stebėti, tačiau galutinį sprendimą, kada įtraukti Lenkiją į paveiktų šalių sąrašą, priims Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

REKLAMA
REKLAMA

Stebi situaciją

Įprastai ministerija paveiktų šalių sąrašą atnaujina penktadieniais. Į jį įtraukiamos šalys, kuriose sergamumo rodiklis per paskutines 14 dienų viršija 16 atvejų 100 tūkstančių gyventojų.

REKLAMA

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pirmadienio duomenimis, Lenkijoje sergamumo rodiklis šiuo metu jau yra 17,9, o praeitą penktadienį siekė 15,7.

Nors Lenkijoje sergamumo rodikliai sparčiai kinta, Vyriausybė kol kas šios valstybės į COVID-19 paveiktų sąrašą neįtraukė.

Portalui tv3.lt pasidomėjus, kodėl Lenkija neįtraukiama į rizikos šalių sąrašą, SAM atstovai atsakė, kad situacija Lenkijoje šiuo metu įdėmiai stebima.

„Šiuo metu SAM specialistai įdėmiai stebi situaciją Lenkijoje. Jei tendencijos išliks, ji bus įtraukta į šalių, iš kurių atvykus bus privaloma izoliacija, sąrašą“, – rašoma SAM atsakyme.

REKLAMA
REKLAMA

Privaloma laikytis nustatytų rodiklių

Primename, kad iki liepos 27 d. paveiktomis buvo laikomos tos šalys, kurių sergamumo COVID-19 liga rodiklis per paskutiniąsias 14 dienų buvo didesnis nei 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) šį rodiklį sumažino iki 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Visuomenės sveikatos mokslų daktaro, epidemiologo Giedriaus Vanago teigimu, turėtų būti laikomasi nustatytų sergamumo rodiklių ir nelaukiama penktadienio sprendimui priimti.

„Jeigu Vyriausybė nusprendė tą kartelę sumažinti ir matė tam pagrindą, tai tikslinga būtų nelaukti penktadienio paskelbimui ir pirmadienio, kol įsigalios. Logiška būtų automatiškai skirti saviizoliaciją atvykusiems iš tos šalies, kurioje sergamumo rodiklis viršija 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų“, – sako specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sunku pasakyti, kodėl laukiama. Čia yra didelės diskusijos, kodėl sprendimai yra priimami tik penktadieniais“, – priduria G. Vanagas.

Atsakingo žmogaus pareiga

Epidemiologas G. Vanagas akcentuoja, kad saviizoliacija yra kiekvieno atsakingo žmogaus pareiga. Tačiau pripažįsta, kad Vyriausybės nustatyta saviizoliacija efektyvesnė.

„Jeigu žmogus grįžo iš Lenkijos, tai jo pareiga turėtų būti elgtis atsakingai ir izoliuotis. Tačiau Vyriausybės sprendimai, kai numatoma tam tikra prievolė, veikia efektyviau“, – komentuoja specialistas.

„Žinoma, mes negalime teigti, kad iš Lenkijos grįžęs žmogus yra užsikrėtęs. Tačiau šiuo atveju, jis turi tris kartus didesnę riziką, kad galėjo užsikrėsti.

REKLAMA

Rekomendacija saviizoliuotis teikiama tam, kad virusas nebūtų perduodamas kitiems. Žinoma, jeigu žmogus per Lenkiją tik pravažiavo automobiliu ir nebuvo niekur išlipęs, tai rizikos nėra“, – priduria epidemiologas.

Laiko klausimas

Vilniaus universiteto profesorius, infektologas Arvydas Ambrozaitis teigia, kad Lenkija turi būti įtraukta į rizikos šalių sąrašą.

„Negaliu pasakyti, kodėl yra delsiama. Manau, kad čia laiko klausimas. Tačiau tai (aut. pats. – privaloma saviizoliacija) turėtų būti priimta, nes visoms šalims turi būti vienodi kriterijai. Ypač turint omenyje tai, kad lietuvaičiai mėgsta keliauti po Lenkiją: aplankyti Gdanską, Mozūrijos ežerus“, – komentuoja A. Ambrozaitis.

REKLAMA

„Žinoma, kelios dienos didelės įtakos neturės. Tačiau būtų gerai kuo anksčiau pradėti (aut. past. – privalomą saviizoliaciją), nes esant tokiam rodikliui, rizika užsikrėsti yra didesnė“, –  sako profesorius.

Lietuvos sergamumo rodiklis, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, šiuo metu yra 6,4 atvejo 100 tūkst. gyventojų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų