REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dauguma Lietuvos pacientų atšaukus karantiną galėjo lengviau atsikvėpti, nes patekti pas medikus tapo lengviau. Tačiau panašu, kad lengvas patekimas į gydytojo kabinetą bus laikinas – medikai jau dabar mato sparčiai besiformuojančias pacientų eiles. Jie įsėja, kad pacientams kai kurių paslaugų gali tekti laukti savaitę ar porą. Be to, nežinios į gydymo įstaigų darbą įneša ir galimai įvyksianti antroji Covid-19 banga.

Dauguma Lietuvos pacientų atšaukus karantiną galėjo lengviau atsikvėpti, nes patekti pas medikus tapo lengviau. Tačiau panašu, kad lengvas patekimas į gydytojo kabinetą bus laikinas – medikai jau dabar mato sparčiai besiformuojančias pacientų eiles. Jie įsėja, kad pacientams kai kurių paslaugų gali tekti laukti savaitę ar porą. Be to, nežinios į gydymo įstaigų darbą įneša ir galimai įvyksianti antroji Covid-19 banga.

REKLAMA

Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos valdybos narė, šeimos gydytoja Jurga Dūdienė pripažįsta – po karantino, kai gydymo įstaigos gali veikti pilnu pajėgumu, pacientų srautai žymiai išaugo.

Pacientų srautai auga

„Žinoma, tikrai padidėjo. Bet padidėjo daugiausiai todėl, kad pas specialistus konsultantus yra galimybė patekti dėl lėtinių ir naujai diagnozuojamų ligų. Todėl yra didesnis srautas pacientų, kuriems, atlikus tyrimus, turime parašyti siuntimą. 

REKLAMA
REKLAMA

Kitas dalykas, visos moksleivių profilaktinės patikros vyksta pilnu pajėgumu su visa infekcijos kontrole. Be abejo, yra ir profilaktiškai besitikrinančių dėl darbo, profesinio patikrinimo. Srautas susikaupė vasarai, nes visą pavasarį nevyko profesinės medicininės patikros“, – tv3.lt kalbėjo J. Dūdienė.

REKLAMA

Gydytojų paslaugų gali tekti palaukti

Šeimos gydytoja pritaria, kad pacientams susirūpinti savo sveikata dabar labai palankus metas, kol gydymo įstaigų darbas nėra apribotas taip, kaip karantino metu. Tačiau J. Dūdienė pažymi, kad net ir dabar patekti pas gydytojus gali būti keblu. 

„Mes vis tiek turime planinę registraciją tam, kad nesusidarytų koridoriuje spūstys laukiančių pacientų, kaip anksčiau visi būdavo pripratę, kad ateis, pasėdės ir gaus paslaugą. Turime priprasti visi gyventi draugiškai – tiek medicinos personalas, tiek pacientai, – ir planuotis tai, ką galime suplanuoti“, – pastebėjo J. Dūdienė.

REKLAMA
REKLAMA

Šeimos gydytoja dar atkreipia dėmesį, kad kasmet medikų pagalbos prašo netikėtai susirgę žmonės, todėl kitiems pacientams norimų paslaugų gali nepavykti gauti greitai. 

„Todėl tikrai nebus taip, kad 100 proc., jeigu pacientas nori per vieną savaitę gauti visus profilaktinius patikrinimus, kad jis ir galės atlikti tą pačią dieną, kai kreipiasi į gydymo įstaigą. Kaip ir anksčiau būdavo planuojami tokie vizitai, taip ir toliau jie išlieka planuojami“, – sakė J. Dūdienė.

Tačiau sunkumų kelia ne tik sugriežtinti saugumo reikalavimai dėl Covid-19 ar gausus pacientų srautas, bet ir medikų atostogos.

„Reikia atsižvelgti į tai, kad vizito gali tekti palaukti, todėl, kad nemažai gydytojų turi ir kasmetines atostogas. Todėl, pavaduodami vieni kitus, mes priimame naujai susirgusius savo kolegos pacientus ir savus pacientus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikrai gali tekti dėl profilaktikos palaukti ar vieną, ar dvi savaites. Aišku, jeigu yra įsidarbinimo metas ir žmogus tam, kad galėtų dirbti, turi pristatyti darbdaviui savo sveikatos pažymą, tai tikrai, manau, kad žmogiškas faktorius, mes tikrai stengiamės į tai atsižvelgti ir tą atlikti skubesne tvarka“, – pridūrė J. Dūdienė.

Medikai nepritaria darbo apribojimui

Tuo metu Santaros klinikose dirbanti Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė, medikė Živilė Gudlevičienė mano, kad, jei Lietuva susidurtų su antrąja Covid-19 banga, šalies gydymo įstaigose tektų mažinti pacientų srautą. Vis dėlto visiškam sveikatos priežiūros įstaigų darbo apribojimui medikė nepritaria.

REKLAMA

„Kad reikėtų sumažinti srautą, tai neabejotinai. Šiuo metu irgi jis yra sumažėjęs, ne toks, koks būdavo anksčiau. Bet, kad reikėtų uždaryti viską, tai nesutiktume, mūsų nuomonė tikrai kitokia. Vėl skelbti griežtą karantiną ir uždaryti visas įstaigas būtų netikslinga“, – tv3.lt kalbėjo Ž. Gudlevičienė.

Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė pastebi, kad jau dabar situacija gydymo įstaigose yra įtempta, tačiau, jas uždarius ar apribojus dėl Covid-19 grėsmės, ji taptų dar tragiškesne. Be to, anot Ž. Gudlevičienės, gausėja pacientų eilės, nes dalis jų gavo galimybę aplankyti medikus po karantino.

„Jau ir dabar pacientai skundžiasi, kad paslaugų negauna, jos vis dar neatstatytos tokiu pačiu intensyvumu, koks buvo prieš karantiną. Eilės, kaip mes sakome, susidaro nuo tų, kurie buvo registruoti, ir tų, kurie papildomai registruojasi, kas negavo paslaugų karantino metu. Jau sutrikdytas darbas ženkliai. 

REKLAMA

Jeigu mes vėl viską uždarome ir vėl neleidžiame pacientams kreiptis į gydymo įstaigas, tuomet visiškas chaosas, kolapsas. Tada tikrai pacientai nukentėtų. Jeigu dabar nukentėjo minimaliai, šiek tiek padaugėję lėtinių, užleistų atvejų, tuomet iš tiesų galėtų ta situacija tapti tragiškesnė. Tada jau tikrai kalbėtume apie padidėjusius mirčių nuo kitų ligų rodiklius“, – prognozavo medikė.

Ž. Gudlevičienė neabejoja, kad jau dabar pacientai naudojasi savotišku „langu“ tarp karantino pabaigos ir galimos antrosios Covid-19 bangos, nes nežinia, kada gali vėl atsirasti galimybė patekti pas medikus.

„Aš manau, kad jie ir kreipiasi. Tiktai vis tiek tas paslaugų prieinamumas ribotas, nes vis tiek atstumus reikia išlaikyti, laiko tarpus reikia išlaikyti tarp tų pacientų. Mano mintis vis dėlto būtų ta, kad, jeigu bus antroji banga, neuždarinėti tų įstaigų, tikrai pasirūpinti pakankamu, atitinkamu apsaugos priemonių kiekiu tiek visiems darbuotojams, tiek pacientams“, – akcentavo Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laukia ilga pandemija

Portalas tv3.lt primena, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) praėjusią savaitę perspėjo, kad koronaviruso pandemija veikiausiai bus „ilga“.

PSO savo pranešime nurodė, kad ekstremalių padėčių komitetas „pabrėžė numatomą ilgą šios Covid-19 pandemijos trukmę“ ir įspėjo apie „nuovargio reakciją“, atsižvelgiant į socialinį ir ekonominį spaudimą šalims.

Ekstremalių padėčių komitetas praėjusią savaitę buvo susitikęs aptarti sausio 30-ąją priimtą sprendimą paskelbti Covid-19 protrūkį tarptautine krize.

„PSO toliau vertina Covid-19 pasaulinės rizikos lygį kaip labai aukštą“, – nurodė organizacija po to susitikimo.

REKLAMA

Nuo praėjusių metų gruodžio, kai Kinijoje atsirado šis virusas, pasaulyje jis pareikalavo mažiausiai 680 tūkst. žmonių gyvybių, patvirtinta mažiausiai 17,6 mln. užsikrėtimo atvejų, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, renkami iš oficialių šaltinių.

Komitetas, susidedantis iš 17 narių ir 12 patarėjų, vienbalsiai sutarė, kad pandemija vis dar yra tarptautinio masto ekstremali visuomenės sveikatai padėtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų