REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karpavičių šeimos drama persikėlė į teismo rūmus. Į Vilniaus apylinkės teismą antradienį atkeliavo pirmoji milijonieriaus Raimondo Karpavičiaus žmona Audronė Karpavičienė. Teisme nagrinėjamas sūnaus Roko Karpio ieškinys. Jis siekia, kad būtų panaikintas pernai prieš pat Karpavičiaus mirtį pakeistas jo testamentas.

Karpavičių šeimos drama persikėlė į teismo rūmus. Į Vilniaus apylinkės teismą antradienį atkeliavo pirmoji milijonieriaus Raimondo Karpavičiaus žmona Audronė Karpavičienė. Teisme nagrinėjamas sūnaus Roko Karpio ieškinys. Jis siekia, kad būtų panaikintas pernai prieš pat Karpavičiaus mirtį pakeistas jo testamentas.

REKLAMA

Prieš mirtį su naująją žmona susituokęs verslininkas pakeitė testamentą ir pusę turto paliko Aistei Karpavičienei. Kita dalis atiteko broliui Henrikui Karpavičiui. Iš viso jo turtas siekė maždaug 100 milijonų eurų.

Be palikimo likęs sūnus teisme skundžia testamentą ir bando įrodyti, kad Karpavičius jį pasirašė sunkiai sirgdamas ir nebesuvokdamas ką daro. Verslininkas kovojo su smegenų vėžiu, bet praėjusiais metais mirė.

2018 metų pradžioje pastebėjo, kad progresuoja liga, kalba apie mėlyną kraują

Pirmoji žmona Audronė Karpavičienė teigė, kad teisme buvo apklausiama apie paskutinius jų gyvenimo momentus su vyru.

REKLAMA
REKLAMA

„Teisėjus labiausiai domino, ar mes gyvenome iki paskutinės minutės. Mes gyvenome 40 metų ir gyvenome iki 2018 metų lapkričio 15 dienos, kai mano vyrą vežėme į Kauno klinikas ir jis pabėgo.

REKLAMA

Teisme klausė, kada aš pastebėjau jo tokią būklę. Paaiškinau, kai grįžome iš Tenerifės lapkričio pradžioje, tai labai akivaizdžiai matėsi, kad jo sutrikusi kalba, kad jis kalba nesąmones. Kad jis neatsimena anglų kalbos, neatsimena telefono numerių, kur jo atmintis bšdavo labai gera“, – sakė A. Karpavičienė.

Pasak pirmosios žmonos, dar 2018 metų pradžioje ji pastebėjo, kad progresuoja R. Karpavičiaus liga ir sutrinka mąstymas, kalba apie bajoriška kraują.

„Jau 2018 metų pradžioje pastebėjau, kad jam trinka, nes jis kalbėjo apie mėlyną kraują, kad jis yra karalius, kad važiuos į Volynę krikštytis kaip Vytautas Didysis.

REKLAMA
REKLAMA

Ne, jokie žmonės (negalėjo paveikti – aut. past.). Manau, kad jau tada progresavo smegenų auglys ir jį labai paveikė. Nes čia atsirado ne per vieną dieną ir, matyt, tai veikė jo psichiką“, – sakė A. Karpavičienė.

„Čia buvo žmogaus užgrobimas ir turto užvaldymas“

Pirmoji verslininko žmona pasakojo, kad Aistę Grybauskienę, kuri prieš mirtį susituokė su R. Karpavičiumi ir tapo Karpavičienė, gyvenime matė tik vieną kartą – 2018 metais Kauno klinikose prie palatos durų.

„Aš jos nežinojau, jos mūsų gyvenime nebuvo. Pirmą ir paskutinį kartą ją mačiau Kauno klinikose prie mano vyro palatos durų, kai mūsų su sūnumi neįleido. Ji nieko nepasakė, išnešė lapelį, parodė advokatui ir viskas. Nesuvokiama protu, kad yra tokių žmonių žemėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš apie tą moterį nieko negaliu pasakyti – tai yra baisu. Čia turėjo būti kažkas suplanuota, bet negaliu daugiau pasakyti. Ji veikė ne viena.

Galėčiau pasakyti, kad čia buvo žmogaus užgrobimas ir turto užvaldymas. Jie buvo paruošę biznio planą. Jūs matote, kaip jis buvo įgyvendintas.

Aš buvau šokiruota ir negalėjau suvokti, kad taip gali būti. Supraskite mane, aš išgyvenau su vyru 40 metų. Iki paskutinės minutės gyvenome.

Ji melavo, ji sakė, kad du metus gyveno tarp Palangos ir Tenerifės. Kur ji gyveno? Kokiu adresu? Kai mes gyvenome Palangoje 18 metų, iš ten mane iškraustė“, – sakė A. Karpavičienė.

Pirmoji žmona prisiminė, kaip paskutinį kartą matė vyrą. Jie su R. Karpavičiumi 2018 metais lapkričio 15 dieną nuvažiavo į Klaipėdos ofisą, nes jis turėjo susitikti su advokatu.

REKLAMA

„Sako, aš užlipsiu į antrą aukštą, perkalbėsiu su juo. Tuo tarpu aš nuėjau į pirmo aukšto WC. Išėjus neberadau savo mašinos ir savo vyro.

Aš jam puoliau skambinti ir buvo skambučiai atmetinėjami. Aš grįžau į Palangą nesuvokdama, kas vyksta. Aš jo daugiau nebemačiau. Į mano telefono skambučius niekas neatsakė, o mano telefonas sausio 12 dieną buvo užblokuotas“, – prisiminė A. Karpavičienė.

Pasakojo, kas galėjo prisidėti prie vyro mirties

Moteris teigė, kad su A. Grybauskiene jos vyras ryšius galėjo palaikyti tik nuo 2018 metų vasaros.

„Kaip moteris, tiksliai žinau, kad jis galėjo su ja (Aiste Karpavičiene – aut. past.) kažkokius ryšius palaikyti nuo kažkur liepos antrosios pusės, o gal ir nuo rugpjūčio mėnesio.

REKLAMA

Mūsų šeima su anūkais, su mano sūnumi poilsiavo Nidos namelyje. Jokių ženklų nebuvo, kad mano vyras kažką turi. Jis niekada gyvenime man nėra to pasakęs“, – teigė A. Karpavičienė.

Pirmoji žmona A. Karpavičienė kaltino Valdemarą Anužį: „Jis prisidėjo prie mano vyro pagreitintos mirties, jeigu taip gražiai išsireikščiau. Jis dalyvavo šiame procese, jis matė, jis melavo visiems, kad ten nepiktybiniai augliai, kad jis greitai pasveiks, kad jis nueina po 9 km. Jis visiems pasakojo aplink ir skleidė melą. Jis viską matė. Net nevežė į užsienį gydyti. Jis dažnai būdavo su vyru, gal jį gydytoju laikė.“

Šiemet rugpjūčio 9 dieną bus R. Karpavičiaus mirties metinės. Pirmoji šeima teigė Palangos bažnyčioje užpirkusi mišias, kur susirinks visa šeima ir artimiausi nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano vyras rėmė Palangos bažnyčią, ją mylėjo ir dėjo ten vitražus. Jis norėjo ten  būti pašarvuotas, bet gyvenimas pasijuokė iš jo. Niekada nenorėjo būti sudegintas – tai žinojo visa mūsų aplinka“, – teigė A. Karpavičienė.

Teisme dėl palikimo aiškinasi abi pusės

Kaip pirmadienį skelbė TV3 Žinios, R. Karpavičiaus sūnus Rokas šiuo metu užsienyje, todėl pirmajame ir antrajame posėdyje nedalyvavo, bet ketina grįžti.

Advokatas Artur Jušinski sako, ko siekiama teismu: „Kad jis būtų panaikintas. Tada įsigaliotų įstatymų numatyta tvarka – pirmos eilės galimas paveldėjimas – tai yra jam. Jam dabar yra atimta paveldėjimo teisė. Tas yra viešai žinoma.“  

REKLAMA

Nors posėdis uždaras ir plačiau bylos nagrinėjimo neaptarinėja nei ieškovai, nei atsakovai, žinoma, kad Karpavičiaus buvusios žmonos ir sūnaus advokatai siekia įrodyti, kad testamentas buvo pakeistas pasinaudojus sunkia verslininko būkle. Taigi jie kelia klausimą, ar Raimondas Karpavičius palikdamas visą savo turtą, kurį sudaro ir štai ši didžiulė vila Palangoje, taip pat namai Nidoje, Tenerifėje, suvokė savo veiksmus.

Pagal medikų išvadas, po santuokos su Aiste Karpavičienė praėjus vos trims dienoms Karpavičius buvo atvežtas į Kauno klinikas. Vyras smarkiai karščiavo, negalėjo pakilti iš lovos, gydytojai įtarė sepsį. Ten medikai esą aptiko ir galimai netinkamos verslininko priežiūros po anksčiau atliktos operacijos požymius – pragulas, paraudimą dešinėje rankoje, kateterio vietoje.

REKLAMA

Visgi Karpavičiaus sveikatos istorijoje informacijos apie tai, kas jį prižiūrėjo – nėra. Ieškovų samdytiems ekspertams įtarimų sukėlė ir verslininko parašas ant testamento – esą jis pasikeitęs, kampuotas, smulkiomis raidėmis, tad tai gali liudyti sunkią, ir galimai neadekvačią būklę.

Atsakovų gynėjai šių argumentų nekomentuoja.  Advokatas Kęstutis Švirinas situaciją aiškina taip: „Pozicija paprasta. Su ieškiniu atsakovė Aistė Karpavičienė nesutinka.“  

Šiandien liudyti pakviesti ir keturi medikai. Pirmiausia į teismo salę eina kardiologas Remigijus Žaliūnas. Jis Karpavičiaus sveikata rūpinosi 2018 metų  rugpjūčio-gruodžio mėnesiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak profesoriaus, tuo metu abejoti verslininko sąmonės skaidrumu nebuvo jokio pagrindo:

„Tuo metu psichologiškai jis tikrai buvo ramus, atsakinėdavo į klausimus adekvačiai. Tada jis buvo toks pats, kaip ir jį mačiau 2017 metų gegužės, birželio mėnesiais.“  

Profesorius sako, kad per tą laiką, kuomet gydė Karpavičių, jo šeimos narių – pirmosios žmonos ir sūnaus nematė. Na, o Kauno klinikų gydytoja radiologė Silvija Riškienė tikina, su verslininko artimaisiais bendravusi: „Su lydinčiu asmeniu bendravau, su juo nebendravau.“

Byla dėl šimtamilijoninio Karpavičiaus testamento šią savaitę bus nagrinėjama kasdien. Iš viso pakviesti 16 liudytojų. Teisėjai bei advokatai kamantinės ir buvusią bei naująją verslininko žmonas. Tiesa, šia byla meksikietiškas muilo operas primenanti šeimos drama nesibaigia.

Jau pusantrų metų teisėsauga bando išsiaiškinti, kas iš verslininko namų Palangoje ir Nidoje pavogė milijono eurų vertės meno kūrinių bei brangenybių. Klaipėdos prokuratūra įtarimus buvo pareiškusi Karpavičiaus sūnui, tačiau nesurinkus pakankamai įkalčių, juos panaikino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų